Κυβέρνηση σε ΕΔΔΑ: Μήπως δεν ήταν και πολύ δουλέμποροι οι δουλέμποροι της Μανωλάδας;

Και αν ήταν, μήπως θα μπορούσαμε να μην αποζημιώσουμε τους σκλάβους τους, γιατί δε βγαίνουμε;

Είναι Απρίλιος του 2013 όταν μετανάστες που δούλευαν σε φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δέχονται πυροβολισμούς όταν ζητάνε τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Οι μετανάστες, ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, φρουρούνταν από ένοπλους και για έξι μήνες δούλευαν χωρίς αμοιβή. Ήταν δηλαδή, σκλάβοι.

Η υπόθεση τότε είχε πάει στα δικαστήρια, με την κοινή γνώμη να ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των δουλέμπορων και το δικαστήριο να τους στέλνει σπίτια τους αφού… εντάξει, ήταν σκουρόχρωμοι και σκλάβοι οπότε γιατί να μην τους πυροβολήσουν;

Τέσσερα χρόνια μετά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποφάνθηκε πως οι συγκεκριμένοι μετανάστες ζούσαν πράγματι ως σκλάβοι, και πως το ελληνικό κράτος πρέπει να τους αποζημιώσει με το συνολικό ποσό των 600.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, καλούμασταν όλοι μας να πληρώσουμε, την αποθρασυμμένη μαγκιά μερικών δουλέμπορων και την αγαστή στήριξη που τους προσέφεραν μερικοί δικαστές.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Κοντονής, είχε μάλιστα τότε αποδεχθεί την απόφαση του ΕΔΔΑ και την είχε χρησιμοποιήσει κιόλας για πολιτικούς λόγους:

Untitled1

Πλέον το ελληνικό κράτος, ζητάει την επανεξέταση της υπόθεσης από το ΕΔΔΑ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλαδή, δεν είναι και τόσο σίγουρη, ούτε πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν ποτέ σκλάβοι, αλλά ούτε και ότι τους φέρθηκαν πολύ άσχημα…

Πριν γίνει κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, έδειχνε την αμέριστη συμπαράστασή του στα θύματα της Μανωλάδας. Είτε διοργανώνοντας συγκεντρώσεις και πορείες:

Είτε με αποκαλυπτικά άρθρα σε κομματικά όργανα, που έδειχναν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε για τους μετανάστες, όσο δεν ήταν ο ίδιος στην κυβέρνηση.

Untitled2

Μετά έγινε κυβέρνηση, και όταν η υπόθεση έφτασε να εκδικάζεται στο ΕΔΔΑ, υποστήριξε πως οι μετανάστες στη Μανωλάδα δεν ήταν ποτέ σκλάβοι. Μπορούσαν να φύγουν όποτε ήθελαν και μπορούσαν να διαπραγματευτούν τους όρους εργασίας τους. Συγκεκριμένα:

Δεν υπήρξε, επίσης, αδυναμία για τους προσφεύγοντες να αλλάξουν την κατάσταση για την οποία αυτοί παραπονούνταν: ως προς τούτο, τονίζει ότι αυτοί δεν υποχρεώθηκαν να εργαστούν, ότι είχαν την δυνατότητα να διαπραγματευθούν τους όρους εργασίας τους και ότι ήταν ελεύθεροι να εγκαταλείψουν την απασχόλησή τους όταν το ήθελαν προκειμένου να αναζητήσουν άλλη

Είναι συνηθισμένη πρακτική δηλαδή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άλλα να λέει για τη Μανωλάδα και άλλα να κάνει. Οπότε δε μας εκπλήσσει που σήμερα στο ελληνικό τουίτερ, βλέπουμε σύσσωμη την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και από μισθωμένους λογαριασμούς του κόμματος, αφού στη συγκεκριμένη υπόθεση, το τι λέει δεν έχει καμία σχέση με το τι πράττει.

Σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει πως η Ελλάδα περνάει κρίση, δεν έχουμε λεφτά και πού θα βρούμε 600.000 χιλιάδες ευρώ να δώσουμε σε 42 σκλάβους. Δεν είμαστε πολύ σίγουροι, αλλά πιστεύουμε πως η συνολική περιουσία του δουλέμπορου και των δικαστών που τον στήριξαν με την απόφασή τους (7-0 υπέρ της αθώωσή του), μπορεί να προσεγγίσει αυτό το ποσό.

Αλλά προφανώς, σε ένα αστικό κράτος με μια αστική δικαιοσύνη, τους σκλάβους αν τους αποζημιώσει ποτέ κάποιος, δε θα είναι ο δουλέμπορος αλλά τα άλλα θύματα εκμετάλλευσης.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s