Το αρχέτυπο του Συριζαίου

Από που να ξεκινήσει κανείς να μιλάει για την Ελισάβετ Σκουφά; Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να την πιάσει κανείς στο στόμα του και να μην φανεί σαν προσωπική επίθεση, γιαυτό θα περιοριστώ σε αυτά που είπε κουνώντας το δάχτυλο στην βουλή λίγο πριν ψηφίσει το 4ο μνημόνιο.

Το παραλήρημα λοιπόν της Σκουφά εκφράζει την πνευματική και ηθική χαμέρπεια, που πρέπει να διακρίνει κάποιον για να εξακολουθεί να δηλώνει Συριζαίος μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, πόσο μάλλον και του 4ου. Για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει, αφήνω εδώ το βίντεο με το λογύδριό της.

Ας αφήσουμε στην άκρη το ύφος χιλίων καρδιναλίων με το οποίο κουνάει το δάχτυλο προς όλες τις κατευθύνσεις η Σκουφά και ας εστιάσουμε στο περιεχόμενο του λόγου της.

Για αρχή να πω ότι συμφωνώ, πως πράγματι το να υπάρχει γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία είναι κάτι το προοδευτικό, όπως θεωρώ πρόοδο το να καλύπτονται οι ανάγκες σίτισης, στέγασης περίθαλψης και μόρφωσης όλων των μελών της κοινωνίας. Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινάει όταν μία βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος αναζητά ενδείξεις προόδου της κοινωνίας και ύπαρξης κοινωνικού κράτους για την χώρα της. Λες και δεν ζει στην κοινωνία για την οποία μιλάει ούτε αυτή, ούτε το ακροατήριό της. Λες και δεν ξέρουμε όλοι το τι έχουν κάνει στο κοινωνικό κράτος τόσο αυτή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η γραφικότητα δε του να μιλά για πρόοδο, μέλος της κυβέρνησης που έκανε ότι μπορούσε για να βγάλει την χρυσή αυγή από την φυλακή νομίζω ότι ξεπερνά ακόμα και αυτή του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης, ίσως θα έπρεπε να βάλουμε τους τουριστικούς ξεναγούς να περνάνε τους τουρίστες από την βουλή να βλέπουν πως μας ταΐζουν σανό οι συριζαίοι.

Το δεύτερο θέμα με το οποίο καταπιάνεται η βουλευτής, είναι το κατά πόσο η “Σοβιετία” συνθηκολόγησε στην ιστορία της και κατά συνέπεια τι περιθώρια συνθηκολόγησης έχει και η κυβέρνηση Σύριζα. Ξεκινώντας από την χρήση της λέξης “Σοβιετία” να σημειώσω κάπου εδώ πως μέχρι να ακούσω τον λόγο της Σκουφά την είχα πετύχει να χρησιμοποιείται μόνο από χουντοβασιλικούς και ντροπαλούς χουντοβασιλικούς τύπου Τζήμερου, τώρα πια ξέρω ότι σε αυτό το σινάφι προστίθενται και οι συριζαίοι. Τέλος πάντων αντί απάντησης προς την βουλευτή του σύριζα, να κάνω απλά την εκτίμηση ότι, τις μισές συνθηκολογήσεις που έχει κάνει ο σύριζα μέσα στα 2 χρόνια της διακυβέρνησής του, αν τις είχε κάνει η “Σοβιετία” στα 70 χρόνια της ύπαρξής της σήμερα θα μιλούσαμε γερμανικά στην Ελλάδα και θα κάναμε τον σταυρό μας αγκυλωτά.

Στη συνέχεια αφού παραδέχεται ότι το κείμενο του 4ου μνημονίου (το οποίο λίγο αργότερα θα προχωρήσει στο να ψηφίσει) περιέχει και αρνητικά μέτρα, μας λέει για το πως όρθωσε η κυβέρνηση το ανάστημά της απέναντι στο ΔΝΤ και έχει μέχρι τώρα ψηφίσει δύο μνημόνια (δηλαδή όσα όλοι οι άλλοι μαζί). Μετά λέει κάτι για χαρτιά και μολύβια αλλά είμαστε ήδη αρκετά αποσβολωμένοι από την παραδοχή ότι μία βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου δηλώνει αποφασισμένη να ψηφίσει εν γνώση της αρνητικά μέτρα για την χώρα, ώστε να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς θέλει να πει.

Τέλος πάντων η ομιλία της κλείνει με κάτι τρελά περί πρώτης φοράς αριστεράς και συνθηκολόγησης του ΔΝΤ τύπου “κερδάμε αδέρφια” και λέγοντάς μας πάλι με “χαρτί και με μολύβι” ότι η μείωση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με την μείωση των φορολογικών συντελεστών (δηλαδή το να πάρεις λεφτά από τους πιο φτωχούς και να τα δώσεις σε αυτούς που έχουν περισσότερα) μένει να δούμε αν θα φέρει όφελος, ή απώλεια. Η απάντηση που μπορούμε να δώσουμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν θα ωφεληθούν αυτοί που μέχρι πρότινος κρίνονταν πολύ φτωχοί για να φορολογηθούν, αλλά τα αφεντικά της κυρίας Σκουφά μάλλον θα ωφεληθούν.

Αυτή η ξεδιαντροπιά της Σκουφά νομίζω ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την εξαχρείωση που χρειάζεται να περάσει κανείς για να ενσωματωθεί στον πολιτικό οπορτουνισμό. Θα μας λείψει πραγματικά ο Σύριζα τώρα που πασοκοποιείται (κατά το αγγλικό pasokification*) σιγά σιγά, αλλά ελπίζουμε ότι εκλεκτοί φελλοί πολιτικοί σαν και του λόγου της θα βρουν το δρόμο τους προς την πολιτική επιφάνεια και στην μετά Σύριζα εποχή.

*Pasokification (πασοκοποίηση): Η ραγδαία συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών ενός αριστερού κόμματος λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζει όταν κυβερνά.

Advertisements

One thought on “Το αρχέτυπο του Συριζαίου

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s