Η αμερικανική NSA έψαχνε τρόπους να μπαίνει στα pc μας και παραλίγο η Βρετανία να μείνει χωρίς σύστημα υγείας

Εντάξει, παραλίγο να χάσουμε και κάποιους οργανισμούς σε ακόμα 74 χώρες.

Τα πράγματα έχουν κάπως έτσι:

Η NSA είναι αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοεπιθέσεων και ηλεκτρονικής ασφάλειας. Ίσως την έχετε ακούσει και στο παρελθόν, χάρη στον Edward Snowden.

Όπως κάθε μυστική υπηρεσία που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η NSA, περνάει το χρόνο της προσπαθώντας να βρει ευφυείς (ή και λιγότερο ευφυείς) τρόπους για να μπαίνει στους υπολογιστές, στις τηλεοράσεις, στα email και στα κινητά όλων μας, είτε είμαστε εχθροί της Αμερικής είτε υπήκοοί της. Αλλά εντάξει, αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, γιατί να σε ενοχλεί κάτι τέτοιο; (μπλοκ σε όποιον μας γράψει κάτι παρόμοιο στα σχόλια).

Η δαιμόνια λοιπόν NSA, εντόπισε μια αδυναμία σε ένα σχετικά γνωστό λειτουργικό σύστημα. Ναι, καλά μαντέψατε. Στα windows! (δεν είχαν δώσει ποτέ δικαιώμα. πάντα ήταν πολύ ασφαλή). Και πώς αντιδρά μια κρατική υπηρεσία ασφαλείας, όταν εντοπίζει μια αδυναμία στο αντικείμενο που εποπτεύει και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε αυτούς που υποτίθεται προστατεύει;

Ναι… Όχι, δεν ενημέρωσε την εταιρεία για την αδυναμία. Αντίθετα αποφάσισε να την εκμεταλλευτεί, προς όφελός της, ώστε να διαθέτει ακόμα περισσότερους τρόπους για να μπαίνει στους υπολογιστές μας. Και να μας προστατεύει.

Τα χρόνια πέρασαν, η NSA μεγάλωσε και σε κάποιο σημείο κάποιος έβγαλε παραέξω καμιά δεκαριά από αυτές τις αδυναμίες που είχε στο οπλοστάσιό της η NSA. Και τότε κάποιος άλλος, αποφάσισε να φτιάξει ένα πρόγραμμα που εκμεταλλευόμενο μία από τις αδυναμίες αυτές, μπορούσε να μπει σε 100 χιλιάδες περίπου υπολογιστές ανά τον κόσμο, να τους κλειδώσει τα αρχεία και να ζητάει λύτρα για να τα δώσει πίσω.

Και εντάξει, σε τέτοιες περιπτώσεις, φωνάζεις ένα φίλο σου που ξέρει να κάνει φορμάτ το λαπτοπ και ξεμπλέκεις. Ή έχεις linux και τρως ποπκόρν με ένα σαρδόνιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου.

Τι γίνεται όμως, όταν το προγραμματάκι αυτό καταλήξει να κλειδώνει τα αρχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, όπου διατηρούνται τα ιστορικά όλων των ασθενών που το χρησιμοποιούν; Σε αυτή την περίπτωση καταλήγεις με νοσοκομεία που υπολειτουργούν και ασθενοφόρα που δεν ξέρουν πού να πάνε. Ότι ακριβώς δηλαδή γίνεται από χτες στην Αγγλία.

Για την ιστορία, η Microsoft διόρθωσε την αδυναμία που είχε το λειτουργικό της μετά τη δημοσιοποίηση. Και απλά περιμένει την επόμενη κρίση.

Good job NSA

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s