8 καφενειακοί χαρακτηρισμοί για τον Ντάισελμπλουμ, το πιο «μπαρμπαδέλι» υπουργό του Eurogroup

Πώς θα ήταν ο πολιτικός λόγος, αν για λίγο υιοθετούσαμε όλοι μαζί το λαϊκισμό και τις κορώνες που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι πολιτικοί θιασώτες της ελεύθερης αγοράς και του «μετώπου της λογικής». Άνθρωποι δηλαδή «άριστοι», που διατυπώνουν σαν πολιτικές θέσεις, όσες κουβέντες ανταλλάσσουν με τους φίλους τους σε κάποιο καφενείο, ανάμεσα σε μερικά καραφάκια τσίπουρο.

Έχει τύχει σε όλους μας κάποια στιγμή. Βρεθήκαμε στη μάζωξη κάποιων υπέργηρων πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που έχουν πειστεί από τον Πάγκαλο πως όλοι μαζί τα φάγαμε και να ανταλλάσσουν επιχειρήματα ρηξικέλευθα όπως «η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα», «όποιος θέλει δουλειά, βρίσκει», «τις επιδοτήσεις τις κάναμε πόρσε» και ίσως «ένας Παπαδόπουλος θα μας σώσει». Και αν δε βρεθήκατε ποτέ σε μία τέτοια μάζωξη, σίγουρα έχετε παρακολουθήσει συζητήσεις κάτω από ποστ ανθρώπων όπως ο Τζήμερος.

17265007_1647720765532527_6663863294263140308_n

Τι θα γινόταν λοιπόν, αν αυτοί οι άνθρωποι έπαιρναν κάποια πολιτική εξουσία στα χέρια τους; Ποιο πολιτικό λόγο θα μεταχειρίζονταν στην καριέρα τους; Το κοινωνικό αυτό πείραμα αποφάσισε να φέρει σε πέρας ο αρχηγός των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε μια βαθυστόχαστη και εξαιρετικά τεχνοκρατική εκτίμηση, γύρω από τους λόγους που οδήγησαν σε κρίση τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου:

… εγώ δεν μπορώ να ξοδεύω όλα τα λεφτά μου στο αλκοόλ και τις γυναίκες και να παρακαλάω μετά για βοήθεια

λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, πως τα αίτια της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 από τις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε όλο το γνωστό νεοφιλελεύθερο κόσμο, είναι αυτά:

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όμως, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση πολιτικού που καλό θα ήταν να αποφεύγει το λαϊκισμό, αφού και αυτός ο ίδιος ταιριάζει σε μερικά αρκετά τυποποιημένα μοτίβα, που οποιοσδήποτε που θα ήθελε να λαϊκίσει, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει… Όπως ας πούμε:

17342593_1229257077123476_2609414179315584252_n

Κομματόσκυλο

Ο Γερούν έγινε μέλος του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκε, από την πρώτη μέρα που πήγε να σπουδάσει και από τότε δε χρειάστηκε να εργαστεί ξανά κάπου αλλού. Από το 1993, οπότε και σταμάτησε τις σπουδές του, ως το 1996, εργάστηκε για την κοινοβουλευτική ομάδα του εργατικού κόμματος της Ολλανδίας, μετά στο αντίστοιχο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έκτοτε απολαμβάνει κάποιας βουλευτικής ή κυβερνητικής έδρας στη χώρα του.

Κρατικοδίαιτος

Παρότι θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και προστάτης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στα πλαίσια του Eurogroup, ο Γερούν ποτέ δε δούλεψε για κάποιο μη κρατικό φορέα. Είτε από την κρατική επιχορήγηση του κόμματός του, είτε από τη θέση του δημοσίου υπαλλήλου στο υπουργείο όπου δούλεψε για τέσσερα χρόνια, είτε με το μισθό από το ολλανδικό και το ευρωπαϊκό δημόσιο για τις υπηρεσίες που προσέφερε σαν δημόσιος λειτουργός.

Καρεκλοκένταυρος

Ο Γερούν έγινε ευρύτερα γνωστός όμως, για την άτυπη αρχηγία του, στο άτυπο όργανο της ευρωζώνης που άτυπα αποκαλούμε “Eurogroup”. Μία άτυπη μάζωξη δηλαδή από άτομα που συνήθως είναι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, καμιά φορά περνάει βόλτα και το ΔΝΤ, λένε διάφορα, δεν καταγράφει κανένας τίποτα, και μετά βγαίνουν και κάνουν τυπικούς νόμους τα όσα συζητήσαν. Μετά τον καταποντισμό του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές, ο Γερούν δε θα είναι για πολύ πλέον υπουργός Οικονομικών της χώρας του και είθισται να μη συμμετέχει μετά την αποκαθήλωσή του στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Όπως είναι φυσικό, ένα άτυπο όργανο δε μπορεί να έχει κάποιο κάνονισμό που να ορίζει κάποια τυπική λειτουργία του, τυπικά όμως ο Γερούν μπορεί να παραμείνει αρχηγός του άτυπου Eurogroup μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και όπως ο ίδιος δήλωσε, δε σκοπεύει να παραιτηθεί νωρίτερα. Όπως διαβάζουμε όμως, υπάρχει η περίπτωση ο Γερούν να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το χρόνο που του απομένει για να συντάξει κάποιο τυπικό καταστατικό του άτυπου οργάνου, που θα επιτρέπει και σε μη υπουργούς οικονομικών να προεδρεύουν του άτυπου Eurogroup, δίνοντάς του έτσι τυπικά και άτυπα, το χαρακτηρισμό του πιο καρεκλοκένταυρου δημοσιουπαλληλίσκου βόρεια των Άλπεων…

Αργόμισθος του δημοσίου

Το 2013, με την ανάληψη των καθηκόντων του σαν υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο Γερούν παρουσίασε ένα βιογραφικό λίγο διαφορετικό από την πραγματικότητα. Για την ακρίβεια στο βιογραφικό του, ανέφερε πως είχε κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο από το κολέγιο του Κορκ, πάνω σε ένα θέμα για το οποίο το κολέγιο του Κορκ δε δίνει κάποιο τίτλο. Μετά την κατακραυγή, η ιστορία που επικράτησε ήταν πως το λάθος ήταν κάποιου υπαλλήλου του στο υπουργείο που συνέταξε λάθος το βιογραφικό του, αλλά η ρετσινιά του αργόμισθου που πλαστογράφησε κάποιο πτυχίο για να κερδίσει μια θέση στο δημόσιο(δικαίως), είχε ήδη κολήσει πάνω του…

17308877_235153993620813_957236980030526498_n

Πασόκος

Ναι, ο Γερούν μπορεί να χαρακτηριστεί και πασόκος. Όχι μόνο από εμάς ή μόνο γιατί ήταν μέλος κάποιου αυτοπροσδιοριζόμενου σοσιαλδημοκρατικού/σοσιαλιστικού κόμματος. Αλλά γιατί το κόμμα του υπέστη μια πασοκοποίηση ή pasokification όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ξένοι για να χαρακτηρίσουν την πλήρη εκλογική καταβαράθρωση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

17353478_1363586913662690_8945006027886638697_n

Δαπίτης

Νε τι; Άρχισε να δουλεύει για ένα κόμμα μόλις τελείωσε τη σχολή του. Δεν ξέρουμε άλλον ορισμό για τη λέξη δαπίτης και άλλωστε τα αισθήματα φαίνεται πως είναι αμοιβαία:

Λαϊκιστής

Θα μπορούσαμε να τον πούμε και τέτοιον, αν δεχτούμε πως λαϊκιστές είναι όσοι δεν ξέρουν να διαβάζουν νούμερα. Δηλαδή να είναι καλοί τεχνοκράτες. Και ο Γερούν μάλλον δεν τα πάει καλά με τα νούμερα, αφού η Ολλανδία έχει παρόμοια κατανάλωση σε αλκοόλ με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ενώ η χώρα του είναι μέσα στις top επιλογές για σεξοτουρισμό σε διάφορες λίστες ανάλογου ενδιαφέροντος…

Και ενώ όλα αυτά είναι ευχάριστα καρφιά για το πολιτικό φέρετρο του άλλοτε ισχυρού υποτακτικού της γερμανικής οικονομίας, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ό,τι είπαμε παραπάνω, δεν είναι πολιτικός λόγος, αφού σε καμία γραμμή δεν αναλύσαμε τις πολιτικές του επιτυχίες, όπως την (κατά γενική ομολογία) ολέθρια αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο, την οποία επανέλαβε με τον ακριβώς ίδιο τρόπο και για την Ελλάδα.

Advertisements

3 thoughts on “8 καφενειακοί χαρακτηρισμοί για τον Ντάισελμπλουμ, το πιο «μπαρμπαδέλι» υπουργό του Eurogroup

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s