Χαρακτηριστικό του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου, οι «μπράβοι των ΑΤΜ»

Εντάξει ίσως όχι και τόσο πρωτότυπη σκέψη… Αλλά η ιδέα που είχαν διάφοροι εργοδότες, να στείλουν μπράβους για να συνοδεύσουν τους εργαζομένους τους μέχρι τα ΑΤΜ, ώστε να πάρουν μέρος του μισθού τους και να το επιστρέψουν στα αφεντικά τους, δείχνει απλά πόση ενέργεια και δυναμική κρύβεται ανάμεσα στους επιχειρηματίες μας, που τόσο μαστίζονται από τον κομμουνισμό που ζούμε.

Αφορμή για αυτό το άρθρο-έκρηξη, στάθηκε η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που κάνει λόγο για μπράβους που συνοδεύουν εργαζόμενους μέχρι τα ΑΤΜ προκειμένου να πάρουν μέρος του μισθού τους… σαν εισφορά υπέρ των αφεντικών τους. Πιο συγκεκριμένα:

καταγγέλλει την πρακτική εργολαβικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές «μαφίας», μη διστάζοντας να «ληστέψουν» κυριολεκτικά τους εργαζόμενους την ώρα της ανάληψης του μισθού από τα ΑΤΜ.

Η «πρακτική» είναι παλιά, ο τρόπος διαφοροποιήθηκε, αφού η υπογραφή σε μεγαλύτερου ποσού εξοφλητική απόδειξη, αντικαταστάθηκε με την απευθείας ανάληψη από το ΑΤΜ και την παράδοση του «υπερβάλλοντος» (νόμιμου) μισθού σε πρόσωπο «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, το οποίο «συνοδεύει» τον εργαζόμενο στην τράπεζα. Τα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να μην συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ’ αυτοφώρω.

Μπορεί σε μερικούς ευαίσθητους να προκάλεσε κάποια αποστροφή, η είδηση πως σκληρά εργαζόμενοι επιχειρηματίες, προσλαμβάνουν άτομα του υποκόσμου, για να πάνε μαζί με τους νόμιμους υπαλλήλους τους μέχρι τα ΑΤΜ όταν αυτοί πάνε να πάρουν το μισθό τους, ώστε να πάρουν ένα μέρος του και να το γυρίσουν στα αφεντικά τους. Όμως ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ας εξετάσουμε λίγο τα πράγματα σφαιρικά, πριν βιαστούμε να σχηματίσουμε άποψη. Γιατί υπάρχουν και θετικά στοιχεία στο συγκεκριμένο μέτρο που εφαρμόζει το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Ας πούμε, τι είναι καλύτερο; Να πηγαίνει μόνος του ο εργαζόμενος μέχρι το ΑΤΜ για να πάρει το μισθό του, με κίνδυνο να πέσει θύμα κάποιας ληστείας και να στερηθεί έτσι το φαΐ όλου του μήνα; Ή να πάει παρέα με κάποιον που ξέρει πώς να αμύνεται, ώστε να τον προστατεύσει τη δύσκολη στιγμή; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μήπως αντί να κατηγορούμε έτσι αβίαστα τους πλούσιους, από καθαρή ζήλια, ίσως θα ‘πρεπε να είμαστε και λίγο ευγνώμονες που μερίμνησαν για κάτι τέτοιο; Μήπως;

151560g-2012-04-01-cf80cf81cf8ecf84cebf-ceb8ceadcebcceb1-cf83ceb5cebb-035-cf80ceb1cebdceb1ceb3ceb9cf8ecf84ceb7cf82-cf83ceb1ceb2ceb2ceafceb4ceb7

Άλλωστε η πρώτη φορά είναι, που κάποιος ποινικός πηγαίνει βόλτα σε ΑΤΜ για να κερδίσει κάποιο αφεντικό το κατιτίς του; Έστω μερικά πουλημένα φύλλα παραπάνω;

Και σε αυτή την περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη και τη γνωστή γενναιοδωρία του Έλληνα, μήπως είναι φυσιολογικό ο ευεργετηθείς υπάλληλος να δίνει από μόνος του ένα κομμάτι του μισθού του στον κακοποιό που τον συνοδεύει, για την εξυπηρέτηση που του έκανε. Σε φάση: «Να πάρε τα 150 από τα 600 ευρώ μου, να πιεις μια μπύρα»;

vardis

Αλλά μήπως πρέπει να εξετάσουμε και τις κοινωνικές διαστάσεις του θέματος; Τι θα τον έκανε δηλαδή τον μισθό του ο εργαζόμενος; Λογικά θα τον έπινε φραπέδες και θα τον έτρωγε σουβλάκια. Γιατί να μην καταλήξει ένα μικρό μέρος του λοιπόν, πίσω στον εργοδότη, ο οποίος και καλύτερα ξέρει να τα διαχειριστεί, και επενδύσεις μπορεί να κάνει, και σίγουρα μπορεί να πιει κάτι πολύ πιο εκλεπτυσμένο από ένα… φραπόγαλο…

80dfa7d5-85e8-45a1-86df-9fdfab12eff5

Όμως και μακροοικονομικά να το δούμε το πράγμα… Του υπαλλήλου ήταν τα λεφτά και λέμε ότι του ‘κλεψε ο εργοδότης; Όχι! Του εργοδότη ήταν και τα κάνει ότι θέλει. Φωτιά τα βάζει και τα καίει! Κλέφτης είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος, που στην ουσία εκβίασε τον εργοδότη, ζητώντας του 600 ευρώ προκειμένου να πάει να δουλέψει γι’ αυτόν! Και όλα αυτά τη στιγμή, που χιλιάδες άνεργοι νέοι θα πρόσφεραν το ένα τους νεφρό προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους τη ρετσινιά του ανέργου! Τη στιγμή που η πλέμπα, αδυνατεί να καταλάβει πως επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα!

48c3a6d0-e852-4c7a-b44c-213a945e5a5f

Όλα αυτά σκεφτόμαστε με λύπη εδώ στο Σύλλογο και ενώ καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται, θα δείχναμε κατανόηση αν μαθαίναμε αύριο μεθαύριο, πως ο επιχειρηματίας που υπέστη αυτές τις μέρες την παραπάνω διαπόμπευση, αποφάσισε να δώσει ένα μάθημα στον αιθεροβάμονα είλωτα που έχει στη δούλεψη του. Δυστυχώς σε αυτό το σημείο είναι η Ελλάδα. Κομμουνιστικό καθεστώς που λέει και η Άννα Μαρία Λογοθέτη.

17201295_1422573447823209_6839610234532203636_n

Υποσημείωση: Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από μεριάς εργοδοτών, στην οργάνωση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, αφού για κάθε μπράβο που προσλαμβάνουμε για να κλέβει παίρνει πίσω το μισθό από έναν εργαζόμενό μας, σε λίγο καιρό θα χρειαστεί να προσλάβουμε ακόμα έναν για να κλέβει παίρνει πίσω το μισθό του πρώτου μπράβου, μετά ακόμα έναν για να παίρνει του δεύτερου κ.ο.κ. δημιουργώντας έτσι έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο που μπορεί να οδηγήσει είτε στο να βρεθούμε αρχηγοί κάποιας μαφιόζικης οργάνωσης, είτε κάποιας τράπεζας.


Γράφει ο Σύλλογος Φίλων Θάτσερ

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s