Απαίσιο Click-Bait, ή κακοήθης προώθηση της ναρκωκουλτούρας μέσα από HOAXES;

Σε ένα άρθρο του με τον τίτλο “Μπορεί το τσιγάρο στο σχολείο να σε κάνει πιο μάγκα, αλλά το χόρτο και το ποτό σε κάνει πιο έξυπνο, σύμφωνα με έρευνα” το χιουμοριστικό (;) σάιτ LUBEN, καταφέρνει να κάνει ταυτόχρονα 2 – 3 διαφορετικά πραγματάκια που τα βρίσκουμε άκρως εξοργιστικά. Γιαυτό και αποφασίσαμε να τα σχολιάσουμε.

Στο εν λόγω άρθρο, το οποίο το υπογράφει και ως LUBEN CREW οπότε μπορούμε να θεωρούμε και συνολικά υπεύθυνη όλη την συντακτική ομάδα του σάιτ, προσπαθεί το LUBEN να μας πείσει για τις ευεργετικές ιδιότητες της ινδικής κάνναβης για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Παραθέτει μάλιστα και μία έρευνα που όπως μας λέει υποστηρίζει αυτό το συμπέρασμα.

Το πρώτο ατόπημα που κάνει λοιπόν το LUBEN CREW είναι ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε αυτό που υποστηρίζει ο τίτλος του άρθρου, δηλαδή ότι “το χόρτο σε κάνει πιο έξυπνο” και στην αξίωση του “σώματος” του άρθρου όπου ούτε λίγο ούτε πολύ το LUBEN μας λέει ότι “Διαπιστώθηκε ότι στην αρχή της εφηβείας τα παιδιά με τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις απ’ τη μια είχαν μικρότερη πιθανότητα να καπνίζουν και μεγαλύτερη να πίνουν αλκοόλ, σε σχέση με τους λιγότερο προικισμένους συμμαθητές τους. Είχαν όμως επίσης και μια ελαφρώς μεγαλύτερη τάση για χρήση κάνναβης.” κάτι δηλαδή που δεν καταμαρτυρεί με κανένα τρόπο ότι η χρήση κάνναβης έκανε τους μαθητές πιο καλούς, ή έξυπνους.

Ένας πόντος λοιπόν στο χοαξόμετρο για το LUBEN, μιας και έχουμε την πρώτη ένδειξη ότι μας λέει ενσυνείδητα ψέματα. Δηλαδή το ότι το περιεχόμενο του κειμένου και ο τίτλος του λένε διαφορετικά πράγματα.

Το δεύτερο ατόπημα του LUBEN CREW είναι το συμπέρασμα που βγάζει στο τέλος.

b30da832-5e04-4aa7-b8eb-8341408a96b8

το οποίο δεν προκύπτει με κάποιο τρόπο ούτε από το περιεχόμενο του άρθρου, αλλά ούτε και από την έρευνα που παραθέτει. Όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα, υπάρχει ένα λινκ μέσα στο συμπέρασμα. Το λινκ αυτό οδηγεί σε άλλο άρθρο του LUBEN σχετικό με την νομιμοποίηση της κάνναβης, όπου δεν βλέπουμε καμία αναφορά για τις θεραπευτικές της ιδιότητες σε σχέση με την δυσλεξία αλλά μόνο την κατακλείδα που γράφει τα εξής:

09a3feff-b072-45aa-ab59-a66eeed89260

Οπότε καταλήγουμε ότι μπορεί να μην προκύπτει από κάπου ότι τα παιδιά με δυσλεξία επωφελούνται από την χρήση κάνναβης, αλλά το LUBEN μάλλον θα ήθελε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δύο πόντοι μέχρι στιγμής στο χοαξόμετρο για το LUBEN. Το άρθρο του καταλήγει σε ένα συμπέρασμα που δεν υποστηρίζεται από κανένα στοιχείο, αλλά μόνο από το ότι βολεύει για την προώθηση της ναρκωκουλτούρας.

Το τρίτο ατόπημα του LUBEN CREW είναι ότι η έρευνα που παραθέτουν ως βάση των ισχυρισμών τους, δεν συμφωνεί με αυτούς. Ας δούμε για αρχή ένα απόσπασμα από την εισαγωγή της εν λόγω έρευνας, δηλαδή από ένα σημείο που αν ξεκινήσει κανείς να διαβάζει την έρευνα δεν μπορεί να μην πετύχει:

Despite the downward trend in use over the last decade, these risky health behaviours present a large problem in terms of public health as substance use is a risk factor for immediate and long-term health problems,3–10 as well as negative non-health outcomes such as poor educational and employment outcomes.11–18 The outcomes of cannabis use were found to be worsened by early onset and increased frequency of use.7 19 20 Understanding the risk factors for adolescent substance use can inform public health policymaking and help target interventions for those in high-risk groups.

Μετάφραση:

Παρά την φθίνουσα τάση στην χρήση για την τελευταία δεκαετία, αυτές οι επικίνδυνες για την υγεία συμπεριφορές παρουσιάζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με όρους δημόσιας υγείας, καθώς η χρήση ουσιών, είναι παράγοντας κινδύνου για άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, καθώς και για προβλήματα άσχετα με την υγεία, όπως κακά αποτελέσματα στην εκπαίδευση και την εύρεση εργασίας. Τα αποτελέσματα της χρήσης κάνναβης βρέθηκαν να επιδεινώνονται από το ξεκίνημα σε μικρή ηλικία και από την συχνότητα της χρήσης. Η κατανόηση των παραγόντων ρίσκου για την εφηβική χρήση ουσιών, μπορεί να ενημερώσει για την λήψη αποφάσεων για την δημόσια υγεία και να βοηθήσει να στοχεύσουμε τις παρεμβάσεις σε αυτές τις ομάδες υψηλού ρίσκου.

91fa30e4-5784-488d-ad27-bcb048cdc6f1

Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το LUBEN CREW υπολόγιζε ότι το κοινό του, είτε δεν ενδιαφέρεται να διασταυρώσει τους ισχυρισμούς του, ή ότι το κοινό αυτό μέσα στην μαστούρα του δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Κάπου εδώ σπάει το χοαξόμετρο, καθώς τέτοιου επιπέδου προσβολή για την νοημοσύνη του κοινού τους, δεν έχουμε δει ούτε από τα γνωστά χοαξοσάιτ. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί ρε παιδί μου να έχει κανείς πάθος για την προώθηση της ναρκωκουλτούρας, αλλά βρε αδερφέ, άσε κάτω τον μπάφο πριν ξεκινήσεις να γράφεις.

Με αυτά και με αυτά φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι μπορεί αγαπητοί αναγνώστες να είστε μαθημένοι στο να σας κατακλύζουν τα HOAXES των φασιστικών σάιτ, σιγά σιγά ετοιμαστείτε να τα περιμένετε και από τους φιλελέδες. Ιδιαίτερα αυτούς που φοράνε προβιές.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s