Δένδιας: Ο δημοσιογράφος πρέπει να εκφράζει τις απόψεις του εργοδότη του.

 

Μαλλί με μαλλί πιάστηκε στην ΕΡΤ η έγκριτη δημοσιογραφία με τον πολιτικό ρεαλισμό. Μιλάμε για την χθεσινή διαφωνία του πρώην ηλιακού υπουργού (ή υπουργού φώτοσοπ, όπως προτιμάτε) Νίκου Δένδια, με τον δημοσιογράφο της καθημερινής και πρώην μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συνέχεια μέλος της ΛΑΕ (και τώρα είτε στη ΛΑΕ, ή όπου αλλού έχει κάνει μετάσταση) Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Ο Δένδιας σε μία επίδειξη πολιτικής αφέλειας χρησιμοποίησε το επιχείρημα:

Προφανώς έχετε συνειδησιακό πρόβλημα με την εφημερίδα στην οποία εργάζεστε […] εγώ μπορώ να σας φέρω 50 πρωτοσέλιδα της Καθημερινής για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας […] προφανώς η γραμμή που τηρεί δεν είναι αυτή (που εκφράζει ο Π.Παπακωνσταντίνου)

Σαν απάντηση στην θέση του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, ότι για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν ευθύνονται οι μολότοφ, αλλά η οικονομική κρίση.

Ο Παπακωνσταντίνου σαν απάντηση σε αυτό το επιχείρημα του Δένδια, μουρμουράει κάτι περί σοβαρών αστικών εφημερίδων, στις οποίες από ότι καταλαβαίνω συμπεριλαμβάνει και την Καθημερινή του ομίλου Αλαφούζου, μια και για αυτήν γίνεται η συζήτηση.

Πολλοί θα σπεύσουν να αντιπαραβάλλουν την ορθότητα της θέσης του Παπακωνσταντίνου, απέναντι στον εγγενή δεσποτισμό του επιχειρήματος του Δένδια, αλλά σε εμένα είναι δύο άλλα, τα πράγματα που ξεπηδάνε από αυτή την ποντικομαχία.

Πρώτον, ο Δένδιας ούτε λίγο, ούτε πολύ, εγκαλεί τον Παπακωνσταντίνου ότι ξεστρατίζει από την γραμμή της εφημερίδας του, ή έστω δηλώνει έκπληκτος από αυτό το ξεστράτισμα. Παραδεχόμενος δηλαδή, ότι η “αδέσμευτη” αστική δημοσιογραφία ακολουθεί μια γραμμή που της υπαγορεύεται από “πάνω”. Μάλιστα η αγανάκτησή του, μου θυμίζει αυτή του απογοητευμένου πελάτη. Κατά τα άλλα αριστεία, αξιοκρατία κλπ.

Δεύτερον, ακόμα και αν πούμε ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή, ο Παπακωνσταντίνου που δουλεύει στην Καθημερινή την χαρακτηρίζει ως “σοβαρή αστική εφημερίδα” οπότε κρίνει ως πράξεις σοβαρής αστικής δημοσιογραφίας τα παρακάτω:

 

 

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s