Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ: «Ο Θεός μας έστειλε τον Τούρκο, να μας φυλάξει από την Αναγέννηση»

Αναπολώντας τα ευτυχισμένα χρόνια του Μεσαίωνα

Ααααχ… Μεσαίωνας… Τι ωραία εποχή. Τότε που κοιμόμασταν με τις πόρτες ανοιχτές αφού δεν υπήρχε εγκληματικότητα. Τότε που ξύπναγες το πρωί και στον αέρα ευωδίαζε το άρωμα της καμένης σάρκας κάποιου άπιστου.

burningwitches

Τότε που ο μόνος σου φόβος ήταν μήπως κάποια μάγισσα σου κάνει κάποιο ξόρκι και σε μεταμορφώσει σε κατσαρίδα, ή κάποιος καλικάντζαρος χέσει στο φαΐ σου. Η ευτυχισμένη εποχή που οι νεράιδες, τα ξωτικά και οι μονόκεροι κυκλοφορούσαν ακόμα ανάμεσά μας.

fdf44242ee43d2fcc45f0e5d3f41637c

Και μετά όλα πήγαν κατά διαόλου. Ολόκληρη η ήπειρος της Ευρώπης, ενώ για αιώνες ζούσε ευτυχισμένη σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως «Dark Ages», ανακάλυψε ξανά τις απόκρυφες, και εν μέρει σατανιστικές, τέχνες της γραφής και της ανάγνωσης. Αργά αλλά σταδιακά, σταματήσαμε να πιστεύουμε πως τις αρρώστιες τις στέλνει ο Θεός και αρχίσαμε να προσπαθούμε να τις γιατρέψουμε. Τα άστρα δεν ήταν πλέον μικρά λαμπερά αγγελάκια για να μας δείχνουν το δρόμο τη νύχτα. Έχοντας να επιλέξουμε ανάμεσα στο θεό και στο διάβολο, αρχίσαμε να κάνουμε παρέα με τον δεύτερο και μπήκαμε στις αποφράδες εποχές του Διαφωτισμού και της Αναγέννησης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλοι; Όχι! Ένα μικρό χωριό σε μια γωνιά της Ευρώπης αντιστάθηκε με τη βοήθεια του θεού. Η Ελλάδα μας. Την οποία απ’ ότι φαίνεται αποφάσισε να προστατεύσει ο ίδιος ο θεός, στέλνοντάς μας μια τουρκοκρατία 400 χρόνων για να μας προφυλάξει από την Αναγέννηση.

Γελάτε; Ναι. Γελάτε.

Αλλά αυτό είναι που υποστηρίζει ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, ο οποίος τυγχάνει και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ρασοφόρο καθηγητή λοιπόν, η δυστυχία που έπληξε την Ευρώπη και που ονομάζουμε Αναγέννηση, αποφεύχθηκε στην Ελλάδα χάρη στον Τούρκο κατακτητή, φέρνοντάς μας στο νου το περίφημο «Καλύτερα να δω καταμεσίς στην Πόλη να βασιλεύει τούρκικο σαρίκι παρά τιάρα λατινική» που ακουγόταν στην Κωνσταντινούπολη από το Λουκά Νοταρά παραμονές της Άλωσης.

Όπως μας ενημερώνει ο πολυγραφότατος καθηγητής, οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που τα κατέστρεψαν όλα. Όλα μάλλον όσα είχε πετύχει η ανθρωπότητα στην Ευρώπη του Μεσαίωνα. Πράγμα με το οποίο διαφωνούμε, αφού το μόνο που κατάφερε η Ευρώπη στα 800 χρόνια του Μεσαίωνα, ήταν να δημιουργήσει μια ευρύτατη ποικιλία από μπύρες, η πλειονότητα των οποίων διασώζεται μέχρι σήμερα, οπότε όλα καλά.

king-gambrinus-small

Εις υγείαν

Advertisements

One thought on “Καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ: «Ο Θεός μας έστειλε τον Τούρκο, να μας φυλάξει από την Αναγέννηση»

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s