«Οι Κουβανοί δεν ήρθαν ούτε για το χρυσό ούτε για τα διαμάντια. Ήρθαν μόνο για πάρουν τους νεκρούς τους»

Όσο το εγχώριο και διεθνές δημοσιογραφικό και πολιτικό κατεστημένο πλέει σε πελάγη πολυφωνίας που η ποικιλία του τσακίζεται ανάμεσα στη γραφικότητα και την εξαλοσύνη γύρω από την προσωπικότητα του Φιντέλ, εμείς επιλέγουμε να μεταφράσουμε τον επικήδειο λόγο που εκφώνισε ο πρόεδρος της Ναμίμπια για θάνατο του Κάστρο.

Και ποιος είναι ο πρόεδρος της Ναμίμπια; Και γιατί να μας νοιάζει;

Λοιπόν, σύμφωνα με κάποιους δαιμόνιους έλληνες δημοσιογράφους, είναι απλά ένας περιθωριακός, γραφικός έως και κτηνώδης δικτάτορας:

Έχοντας όμως σαν δεδομένο, πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι τόσο καλός γνώστης των διεθνών πεπραγμένων, ώστε να αναγορεύσει το Φιντέλ σε κολητό του Πινοσέτ:

και να μην το πάρει πίσω μετά τη διαπόμπευση που υπέστη στα social media:

θα μπορούσαμε να υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια, πως ο πρόεδρος της Ναμίμπια είναι το πιο κουλ τυπάκι νότια της Σαχάρα…

Ναι, οκ, αλλά γιατί να μας νοιάζει;

Χμ, αυτό είναι σχετικά υποκειμενικό. Δεν είναι απαραίτητο πως πρέπει να μας νοιάζει. Κανένας δε μπορεί να αναγκάσει κανέναν για να τον νοιάξει κάτι. Αλλά αν θέλουμε να πηγαίνουμε στην παρέα μας και να λέμε πως έχουμε μια σφαιρική άποψη για το ποιον του Φιντέλ Κάστρο, είναι απαραίτητο να ξέρουμε και το τι είπαν οι άλλοι γι’ αυτόν στην κηδεία του. Σε μια κηδεία δηλαδή, που δεν πήγαν ούτε βασιλιάδες, ούτε αρχηγοί «μεγάλων δυνάμεων», ούτε εκπρόσωποι εταιρειών. Πήγε μόνο ο κουβανικός λαός, σύμμαχοι του κουβανικού λαού που βοήθησαν και βοηθήθηκαν μεταξύ τους, καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας για μια τελευταία αριστερή υποκριτική παράσταση πριν το τέταρτο μνημόνιο…

Μας νοιάζει λοιπόν, γιατί σε αυτή την ομιλία σκιαγραφείται μία άλλη προσωπικότητα από αυτή που προσπάθησαν να μας εντυπώσουν οι διάφοροι δημοσιολόγοι. Μας νοιάζει, γιατί ακούμε για έναν «δικτάτορα» που στέλνει στρατό για να προστατεύσει κάποιον από τη ρατσιστική βία. Μας νοιάζει, γιατί μαθαίνουμε πως κάποιος που «ζει στα παλάτια του» και κάνει κρουαζιέρες στα «ιδιωτικά του νησιά», δεν άδραξε την ευκαιρία να ξεζουμίσει το χρυσό και τα διαμάντια μιας χώρας ενώ μπορούσε. Μας νοιάζει στην τελική γιατί πέρα απ’ το Φιντέλ, μαθαίνουμε για ένα λαό, τον κουβανικό, που ακόμα και σήμερα δεν πηγαίνει στην Αφρική για να πάρει, αλλά για να δώσει. Πόσο μάλλον, όταν ο υπόλοιπος «πολιτισμένος» κόσμος, αιματοκυλίζει τους λαούς της, παίρνει τους πόρους της, πνίγει όσους φεύγουν ή τους στοιβάζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μετά διοργανώνει γκαλά και γιορτές φιλανθρωπίας μέσω οργανώσεων και ΜΚΟ πάνω στα κουφάρια τους.

Μας νοιάζει λοιπόν. Και γι’ αυτό ακολουθεί η ομιλία του προέδρου της Ναμίμπια, την οποία μπορείτε να βρείτε στα αγγλικά και εδώ.


Ποιο είναι το τίμημα της ελευθερίας; Ποιο είναι το κόστος για να ελευθερώσεις ένα έθνος; Πόσα πληρώνεις μία χώρα η οποία πολέμησε για σένα όταν άλλοι ήταν σύμμαχοι των εχθρών σου; Σύμφωνα με το Φιντέλ, η βοήθεια για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων δεν πρέπει ποτέ να έχει ως στόχο το οικονομικό κέρδος, αλλά το κέρδος στη συνείδηση. Για αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ. Είμαστε εδώ με καθαρή τη συνείδησή μας για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο του οποίου η κληρονομιά δεν θα πεθάνει ποτέ και να τιμήσουμε μία χώρα, το χρέος μας απέναντι στην οποία ποτέ δε θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε.

Ο ιδρυτής και ηγέτης της επανάστασης στη Ναμίμπια, ο σύντροφος Sam Nujoma, καθώς και ο δεύτερος πρόεδρος της χώρας, σύντροφος Hifikepunye Pohamba είναι και οι δύο εδώ μαζί μου, ώστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Κούβα εκ μέρους της Ναμίμπια. Μαζί μας ο γενικός γραμματέας του κόμματος SWAPO, δύο παρασημοφορημένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Ναμίμπια που τώρα πια είναι στρατηγοί στο στρατό της Ναμίμπια, καθώς και ένας επιζών της σφαγής στην Cassinga για να δείξουμε τη διαχρονική κληρονομιά του Φιντέλ Κάστρο στη Ναμίμπια. Σαν ένδειξη του συλλογικού μας σεβασμού, στη Ναμίμπια κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος σαν φόρος τιμής στον Φιντέλ Κάστρο.

Η βόρεια Ναμίμπια και η νότια Ανγκόλα έφεραν το κύριο βάρος του απελευθερωτικού αγώνα απέναντι στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Ήταν σε έναν καταυλισμό του SWAPO στην Cassinga, στη νότια Ανγκόλα, όπου ο ρατσιστικός στρατός της Νότιας Αφρικής εξαπέλυσε μία άγρια επίθεση σε ανυπεράσπιστες γυναίκες και παιδιά από τη Ναμίμπια που ζούσαν σε εξορία. Πρώτος που έδωσε απάντηση σε αυτό το σκηνικό αγριότητας και θανάτου, ήταν ο γενναίος κουβανικός στρατός ο οποίος ήρθε να μας σώσει. Για τη δικιά μας προστασία κουβανοί στρατιώτες έχασαν τις ζωές τους και τα άκρα τους. Μετά την επίθεση, η Κουβά, ήταν η πρώτη χώρα που παρείχε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στο Nησί της Nεότητας για 3.000 παιδιά από την Cassinga, που επιβίωσαν της σφαγής.

Το υψηλό ρίσκο της μάχης του Cuito Cuanavale, είναι άλλο ένα παράδειγμα της ανένδοτης πίστης που είχε ο φιντέλ στην απελευθέρωση των καταπιεσμένων. Υπό τις διαταγές του, η Κουβα, ρίσκαρε την εθνική της ασφάλεια, προκειμένου να απωθήσεi τις δυνάμεις της Νότιας Αφρικής και του απαρτχάιντ. Μία ήττα στο Cuito Cuanavale θα ήταν μία ήττα για όλους τους καταπιεσμένους λαούς της ευρύτερης νότιας αφρικής και μία νίκη για τη ρατσιστική Νότια Αφρική καθώς και του ιμπεριαλισμού που εκπροσωπούσε.

Ο Φιντέλ περιέγραψε πώς «χιλιάδες γενναίοι και ακούραστοι μαχητές από τη Ναμίμπια» ενώθηκαν με τα στρατεύματα της Ανγκόλας και της Κούβας, σε αυτή τη μάχη των ιδεολογιών. Το Cuito Cuanavele ήταν μία καταλυτική στιγμή για τη νότια αφρική γενικά, αλλά και συγκεκριμένα για τη Ναμίμπια, καθώς οδήγησε στην εφαρμογή του ψηφίσματος 435 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ναμίμπια το 1990. Το αίμα των κουβανών μαχητών μετατράπηκε σε νερό και πότισε την ελευθερία μας.

Έχοντας μία καρδιά αληθινά επαναστατική, ο Φιντέλ Κάστρο δεν είχε κανένα άλλο ενδιαφέρον πέρα από την απελευθέρωση του λαού μας. Δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τον τεράστιο φυσικό πλούτο μιας ελεύθερης Ναμίμπια. Για εκείνον, οι Κουβανοί δεν είχαν έρθει για να πάρουν χρυσό και διαμάντια. Το μόνο που ήθελαν να πάρουν, ήταν τα πτώματα των σκοτωμένων συντρόφων τους. Ενώ έχουμε συγχωρήσει τους εχθρούς μας, δεν θα ξεχάσουμε ποτε τους φίλους μας. Ο κουβανικός λαός είναι φίλος μας. Ο Φιντέλ είναι φίλος μας. Τώρα και για πάντα.

Θυμόμαστε το Φιντέλ μέσα από τα αμέτρητα παιδιά της Ναμίμπια, που ονομάστηκαν Φιντέλ ή Κάστρο.

Θυμόμαστε το Φιντέλ από τα 3.000 παιδιά της Ναμίμπια από την Cassinga που μεγάλωσαν στην Κούβα, μιλάνε άψογα ισπανικά και κατέχουν θέσεις σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Θυμόμαστε το Φιντέλ από τους κουβανούς γιατρούς, νοσοκόμους και φαρμακοποιούς που συνεχίζουν να δουλεύουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές της Ναμίμπια.

Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε από έναν άνθρωπο που έζησε και πέθανε με τους δικούς του όρους. Αυτή τη στιγμή, που οι παγκόσμιες πολιτικές δεν είναι πλέον ξεκάθαρες, όταν συμμαχίες καταρρέουν, όταν οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους, είναι αυτή η στιγμή που χρειαζόμαστε την οξεία διαύγεια μυαλού και θέλησης που χαρακτήριζε τη ζωή του Φιντέλ Κάστρο. Hasta la victoria siempre!

Η συνεχής υποστήριξη της Κούβας στην απελευθέρωση της Αφρικής, είναι μία κληρονομιά που κράτησε από τον Jose Marti, ήρωα της κουβανικής επανάστασης, ο όποιος είπε πως «ο αληθινός άνθρωπος, δεν ακολουθεί στο δρόμο με το μεγαλύτερο κέρδος αλλά το δρόμο που του υπαγορεύει το καθήκον». Η κληρονομιά του Φιντέλ, είναι μία παντοτινή φλόγα που θα συνεχίζει να εμπνέει και να πυροδοτεί το πάθος των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου καθώς παλεύουμε για οικονομική δικαιοσύνη και την πραγμάτωση ενός δίκαιου κόσμου.

Μακάρι το επαναστατικό του πνεύμα, να μας οδηγήσει όλους στο να αντισταθούμε στη νέα αποικιοκρατία και να μείνουμε ενωμένοι. Hasta la victoria siempre! Στον αδερφό μας Raul, στην οικογένεια του Κάστρο και στην οικογένειά μας τον κουβανικό λαό, ο αγώνας μας ήταν και δικός σας αγώνας, ο πόνος σας είναι και δικός μας πόνος.

Ο Φιντέλ δεν υπάρχει πια αλλά οι ιδέες του θα ζήσουν για πάντα. Venceremos!

Advertisements

One thought on “«Οι Κουβανοί δεν ήρθαν ούτε για το χρυσό ούτε για τα διαμάντια. Ήρθαν μόνο για πάρουν τους νεκρούς τους»

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s