Οι μεταξωτές ρεμούλες θέλουν επιδέξιους κώλους.

Τη Μαρία Δαμανάκη φαντάζομαι την θυμάστε. Όσοι δεν την θυμάστε γκουγκλάρετέ την τέλος πάντων. Η Δαμανάκη λοιπόν, έχοντας περάσει από πολλά πολιτικά πόστα και κόμματα εξελισσόμενη από μια απλή οπορτουνίστρια, σε επιτομή του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, κατέληξε κάπως να διατελέσει Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ή κατά κόσμον, Κομισιόν) κατά τα έτη 2010-2014.

Όπως μας ενημερώνει το economy365.gr:

Δεκαέξι πρώην Επίτροποι της ΕΕ εξακολουθούν να πληρώνονται, σύμφωνα με την γερμανική Die Zeit που δημοσιεύει τη σχετική λίστα και οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίως τουλάχιστον 8.333 ευρώ ο καθένας.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Μαρία Δαμανάκη, η οποία διετέλεσε Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2010 έως το 2014.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι περισσότεροι από αυτούς που λαμβάνουν αυτό το «μεταβατικό επίδομα» εργάζονται εδώ και καιρό σε καλοπληρωμένες θέσεις ως μάνατζερ και σε άλλα πολιτικά πόστα, ενώ η αρχική ιδέα για τη χορήγησή του ήταν η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων και προκειμένου να μην αναλάβουν καλοπληρωμένες δουλειές απευθείας μετά από την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη λίστα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Ο Κάρελ Ντε Γκουχτ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας χάλυβα ArcelorMittal και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Proximus,
  • Η Κόνι Χέντεγκααρντ, η οποία αυτή τη στιγμή είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας ενέργειας Danfoss,
  • Ο Νατσιάν Τσιόλος, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Το ότι η Δαμανάκη παίρνει 8.333 ευρώ τον μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να είναι πλέον μέλος της δεν μου λέει τίποτα. Δηλαδή εντάξει σε εμάς που είμαστε πλέμπα, τα 8.333 μπορεί να φαντάζουν πολλά, αλλά είμαι σίγουρος ότι για την Δαμανάκη και τους λοιπούς πρώην επιτρόπους θα φαντάζουν χαρτζιλίκι. Αυτό όμως που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι αιτιολόγηση με την οποία πληρώνονται αυτό το ποσό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αναγνωρίζει, ότι τα μέλη της ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν την θέση τους για να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα μία καλοπληρωμένη θέση εργασίας. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα διαφθοράς απλά πληρώνει τα πρώην μέλη της ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό, χωρίς όμως να απαιτεί από αυτά να μην έχουν κάποια ύποπτη επαγγελματική σχέση για το διάστημα (3 χρόνια μέχρι πρότινος 2 για τους διορισθέντες από το 2016 και ύστερα) που τους καταβάλλεται το εν λόγω επίδομα.

Το να δίνεις χρήματα χωρίς όρους, σε κάποιον τον οποίον υποπτεύεσαι για διαφθορά, με σκοπό το να τον αποτρέψεις από το να αναζητήσει δωροδοκίες με την μορφή υψηλόμισθου πόστου εργασίας, είναι σαν να προσπαθείς να θεραπεύσεις τον αλκοολισμό δίνοντας στον ασθενή να πιει καθαρό οινόπνευμα. Δεν πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τόσο ηλίθια. Αυτό που Πιστεύω είναι ότι απλά έψαχνε μια χαζή δικαιολογία ώστε να μην εξανίσταται η πλέμπα βλέποντας τα οφέλη που απολαμβάνουν τα μέλη της.

Υπάρχει μία μερίδα φιλελέδων στην Ελλάδα, που υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός αποτυγχάνει στον τόπο μας, γιατί ο λαός είναι απατεώνας, έχει διεφθαρμένους πολιτικούς, κλπ. Απ’ ότι φαίνεται ο Δυτικός κόσμος κάνει τις αρπαχτές του πιο εκλεπτυσμένα από εμάς τους “χωριάτες”. Το μέτρο του “μεταβατικού επιδόματος” κρατάει από το μακρινό 1967. Όταν αυτοί κάνανε ρεμούλες εμείς τρώγαμε βελανίδια.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s