ΠΑΣΟΚ στην ψυχή, σε μόλις 15 απλά βήματα.

Ο άνθρωπος που γνωρίσαμε ως μικρό Μήτσο, ή ως έναν τύπο πάνω σε ένα κότερο, ή ως “γριές-κλανιές-γριές-κλανιές”, ή τέλος πάντων ως γελωτοποιό των νοικοκυραίων, έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: Το ψάρι που έβριζε την θάλασσα. Το άρθρο του παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ματιά στον ψυχισμό του ΠΑΣΟΚου. Όχι απραιτήτως του ΠΑΣΟΚου ως ψηφοφόρου του κόμματος ΠΑΣΟΚ, αλλά του ΠΑΣΟΚου στην ψυχή και στον νου, του ΠΑΣΟΚου σαν ιδέα, του πλατωνικού ΠΑΣΟΚου. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 16 αποσπάσματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και τα βαθμολογούμε σε μια κλίμακα από 1 έως 10 Λαλιώτες, ανάλογα με το πόσο καλά αποδίδουν το αθάνατο ΠΑΚΟΚικό πνεύμα.

1)Νομίζεις πως η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νοσοκομείο, όπου οι άρρωστοι το έσκασαν και κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Σε τι νοσοκομεία Έχει πάει ο Λάκης που έχουν τους ασθενείς έγκλειστους; ?/10 Λαλιώτες.

2)Πληρώνουμε τον πιο άδικο φόρο που έχει επιβληθεί, δια χειρός Βενιζέλου, που σε μια νύχτα μετέτρεψε στους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές και ούτε καν στον αφαιρούνε, σαν έξοδο, ώστε να φορολογηθείς στο υπόλοιπο.

Αυτό που ξεχνάει να μας αναφέρει (σίγουρα του διαφεύγει), είναι ότι δεν καταργήθηκε δια χειρός Τσίπρα ο ΕΝΦΙΑ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. 3/10 Λαλιώτες.

3)Η απόγνωση που ξεκίνησε από τη μέρα που ο Γιωργάκης Παπανδρέου πέταξε τη χώρα στα σκυλιά συνεχίζεται.

Από την κυβέρνηση του Σύριζα που ψήφισε την τρίτη συνέχισή της. Την κυβέρνηση που στήριξε όσο μπορούσε ο ίδιος ο Λάκης. Εκτός αν θεωρεί ότι το μνημόνιο του μικρού Αλέξη, δεν προκαλεί την ίδια απόγνωση με αυτό του Γιωργάκη. 5/10 Λαλιώτες.

4)Εγώ αντί των γκάλοπ θα κρατήσω τη φράση του ταξιτζή. «Ο Τσίπρας απογοητεύει και ο Κυριάκος δε γοητεύει».

Κάποιου ταξιτζή που μιλάει με ρίμες απ’ ότι φαίνεται. Αν και όχι πολύ επιτυχημένες. 2/10 Λαλιώτες.

5)Οι Ευρωπαίοι, με τους Γερμανούς πρωτοστατούντες, μας έχουνε πατήσει κάτω κυριολεκτικά και συνεχίζουν να φέρονται αλύπητα και ανιστόρητα.

Οι Ευρωπαίοι είναι κακοί αλλά και ανιστόρητοι, καθώς η ιστορία επιβάλει να μας δείξουν οίκτο για κάποιο λόγο. Θα είχε ενδιαφέρον να μας το ανέπτυσσε αυτό ο Λάκης, αλλά το θεωρεί τόσο αυταπόδεικτο που δεν μπαίνει καν στον κόπο. 4/10 Λαλιώτες.

6-i)Εμείς πάλι έχουμε χάσει την πυξίδα και συμπεριφερόμαστε σαν τρελή καμήλα σε έρημο.

Είδε ότι είχε τόσο μεγάλη επιτυχία η μεταφορά με τις καμήλες την προηγούμενη φορά, που αποφάσισε να την ξαναχρησιμοποιήσει. 3/10 Λαλιώτες.

7)Η μόνη συνεπής αριστερή φωνή που υπάρχει, αυτή του ΚΚΕ, μοιάζει αδύναμη να ακουστεί, γιατί άθελά της ενώνεται με όλες τις δεξιές, ακροδεξιές και Πασοκοδεξιές φωνές κατά της κυβέρνησης. Ενώνεται στον γενικό θόρυβο.

Ο Λάκης βρίσκει το ΚΚΕ συνεπές, αλλά η ενδεδειγμένη τακτική κατά αυτόν για να ακουστεί η φωνή του, θα ήταν να συμπλεύσει με την κυβέρνηση Σύριζα (δηλαδή να ψηφίσει περικοπές μισθών, συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.). Ευτυχώς το ΚΚΕ, ούτε να τον φτύσει. 5/10 Λαλιώτες.

8)Όμως ο λαός χρειάζεται ένα όραμα για να κρατηθεί. Χρειάζεται μια αλήθεια. Όχι βέβαια τη συμφωνία αλήθειας του Κυριάκου.

Αλήθεια, όραμα, ωραίες λέξεις. Ο λαός για να “κρατηθεί” (φαντάζομαι ότι αυτό μεταφράζεται σε χειραγωγηθεί), χρειάζεται “αλήθεια” και “όραμα”. Ότι και αν σημαίνουν αυτές οι λέξεις για έναν ΠΑΣΟΚο. 5/10 Λαλιώτες.

9)Άλλωστε, δε χρειάζεται να υπόσχεται κανείς πια τίποτα. Ας στείλει ο κύριος Μητσοτάκης το σχέδιο του για τις περικοπές και τους λιγότερους φόρους στον θετό πατέρα του, στον κύριο Σόιμπλε να του απαντήσει αν θα του επιτρέψει να κάνει αυτά που υπόσχεται. Διότι αλήθεια, γιατί υπόσχονται οι πολιτικοί μας όταν την απόφαση την παίρνει η Γερμανία;

Οι αποφάσεις για την διακυβέρνηση της χώρας παίρνονται από την Γερμανία. Αυτή η λαχταριστά μοιρολατρική άποψη, πρώτον ξεπλένει τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν περάσει, αλλά και καλλιεργεί το κλίμα της ηττοπάθειας που είναι τόσο αναγκαίο για την συντήρηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Υποθέτω ότι αυτό είναι το “όραμα” για το οποίο μας μίλαγε πρίν. 9/10 Λαλιώτες.

10)Γιατί πολλές υποσχέσεις έδωσε ο Τσίπρας και στις 12 Ιουλίου εκείνου του καλοκαιριού τις πήραν οι ξένοι και τις ποδοπατήσανε.

Εδώ επεκτείνει την λογική του προηγούμενου σημείου ώστε να γίνει αντιληπτή από το κοινό του, μιας και απευθύνεται στον κατώτατο κοινό παρονομαστή. Ο Τσίπρας δεν αθέτησε τις υποσχέσεις του, οι κακοί ξένοι του τις “ποδοπάτησαν”. 10/10 Λαλιώτες.

11)Παρεμπιπτόντως πάει και η Φώφη. Ο Βενιζέλος σύντομα θα την εκθρονίσει.

Μια χαψιά θα την κάνει. Έτσι όπως έκανε και τον Γιωργάκη. Τον έβαλε να ζητήσει δημοψήφισμα, μετά τον αμφισβήτησε και τον έριξε. Έτσι και τώρα έβαλε τη Φώφη να μην ψηφίσει την απλή αναλογική για να μπορεί να διευκολύνει τον Κυριάκο και τώρα της το χρεώνει ολόκληρο αυτό το μέγα ατόπημα.

Άχου τα μωρέ τα κακόμοιρα. Τα βρήκε μικρά και χαζά ο Μπένι και τα εκμεταλλεύτηκε. Δεν φταίνε τα παιδιά. 7/10 Λαλιώτες.

12)Τα δελτία ειδήσεων και διαστρεβλώσεων δεν παραδίδουν την εξουσία. Ποτέ τόσοι δεξιοί και ακροδεξιοί δημοσιογράφοι. Ώρες-ώρες κάποιοι θυμίζουν τους δεσμοφύλακες στους παλιούς χώρους εξορίας.

Μια φράση που θα μπορούσε να πει στα σοβαρά, μόνο κάποιος που έχει την ίδια αντίληψη για την εξορία με τον Κούλη. 8/10 Λαλιώτες.

13)Και ο Τσίπρας αντί να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και στους δικούς του εδώ και στη Γερμανία που αδικοφέρεται, αφήνει τη χώρα να βουλιάζει σ΄ ένα θόρυβο μ΄ ένα επιτελείο επικοινωνιακό μηδαμινής εμβέλειας και ανταπόκρισης. Ανοίγουν για παράδειγμα για πρώτη φορά όλα τα σχολεία στην ώρα τους κι αντ΄αυτού συζητάνε αν οι παπάδες ήταν στην Χούντα κι έψελναν. Ξέρουμε που ήταν οι παπάδες. Αυτό που δεν ξέραμε είναι αν άνοιξαν τα σχολεία.

Το πρόβλημα του Σύριζα είναι ότι δεν έχει καλό επικοινωνιακό επιτελείο. Γιατί ενώ θα συνέφερε τον Σύριζα να τον θαυμάσουμε που άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους καθόμαστε και ασχολούμαστε με την βατραχομαχία Φίλης vs Τράγοι. Αυτά που δεν σκέφτηκε ο Λάκης είναι ότι:

α) Το να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους δεν είναι επιτυχία, είναι αυτονόητο. (αν και πολύ θα συνέφερε την αστική τάξη να θεωρούμε τα αυτονόητα κεκτημένα μας, χάρες και επιτυχίες.)

β)Το να ανοίξουν λιγότερα σχολεία τον Σεπτέμβρη απ’ ότι έκλεισαν τον Ιούνη, είναι αποτυχία.

γ)Το να ανοίγουν σχολεία με ελλιπείς κτηριακές υποδομές, είναι αποτυχία.

δ)Η υποστελέχωση των σχολείων είναι αποτυχία.

Εδώ έπιασε καλύτερο σκορ: 11/10 Λαλιώτες.

6-ii)Η καμήλα χρειάζεται πυξίδα για να βγει απ’ την έρημο.

Ναι δεν την πιστεύω αυτή την εμμονή με τις καμήλες. 3/10 Λαλιώτες.

14)Θα αγοραστούν όλα τα σπίτια, οι ζωές μας, οι ελπίδες μας.

Τέτοια Ευρώπη εμένα προσωπικά δεν μ΄ ενδιαφέρει.

Αν δεν είχαμε κι αυτή την ομορφιά της χώρας μας γύρω μας να μας κρατάει, θα είχαμε σαλτάρει.

Ήλιος, ουρανός, θάλασσα, αέρας κι ιστορία κρατούν αυτή τη χώρα όρθια.

Α, ναι! Κι οι άνθρωποι της που ακόμα έχουν χιούμορ κι αντέχουν!!

Εγώ λέω να αφήσω αυτό εδώ, το οποίο σας διαβεβαιώ ότι καμία σχέση δεν έχει με τον Λάκη.

«Ο σκλάβος που δεν συνειδητοποιεί τη σκλαβιά του είναι απλούστατα σκλάβος. Ο σκλάβος που συνειδητοποιεί τη σκλαβιά του και αγωνίζεται ενάντια της είναι επαναστάτης. Ο σκλάβος που καμαρώνει τις ομορφιές της ζωής στη σκλαβιά είναι τσιράκι και κάθαρμα, άξιος περιφρόνησης». Β.Ι.Λένιν (Το κλέβω από ημεροδρόμο το τσιτάτο)

8/10 Λαλιώτες.

15)Υ.Γ.: Το να ακούει κανείς τον Κυριάκο να μιλάει ενάντια στη διαπλοκή είναι σαν να ακούει ψάρι να βρίζει τη θάλασσα.

Με αυτό δεν μπορώ να διαφωνήσω, αλλά μου δημιουργείται η απορία, ποια θα έπρεπε να είναι η αναλογία για το να διαβάζει κανείς τον Λάκη να γράφει για διαπλοκή; 5/10 Λαλιώτες.

Αν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα από όλα αυτά, είναι πως το ΠΑΣΟΚ σαν ιδέα και ρητορική, είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Με τους παλιούς, αλλά και νέους γελωτοποιούς του, που απευθύνονται στην παρακμάζουσα με ραγδαίους ρυθμούς εκλογική του πελατεία. Εκπέμποντας στον χαρακτηριστικό κούφιο πολιτικό του λόγο, που το μόνο που κάνει είναι να παράγει αχρείους και μελλοντικούς φασίστες.

Advertisements

3 thoughts on “ΠΑΣΟΚ στην ψυχή, σε μόλις 15 απλά βήματα.

  1. Ο/Η ΤΡΑΓΟΥΔΟΣΑΥΡΟΣ λέει:

    Η σοσιαλδημοκρατία στα καλύτερά της αναχωματικά έργα με εργολάβους τα κόμματά της και τούς λογής Λαζόπουλους για έμμισθους δούλους της…
    Η σοσιαλδημοκρατία ως γνήσια μάνα τού μικροαστισμού, τής λουμπενιάς και τού αντικομμουνισμού και συνεπώς, απροκάλυπτο συγκινωνούν δοχείο τού φασισμού…

    Αρέσει σε 1 άτομο

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s