Φιλελεδισμός vs Σκέψη IV

Η φαλακρή μασκότ του φιλελεδισμού, μαζί με τους συνήθεις γελωτοποιούς και τελάληδες του κεφαλαίου έκαναν μια πολύ ωραία κουβεντούλα την παρασκευή στην εκπομπή ΣΚΑΪ στις 6. Εμείς θεωρούμε ότι φωτίζει πολύ όμορφα τον φιλοκαπιταλιστικό τρόπο σκέψης και γιαυτό σας την μεταφέρουμε και σχολιάζουμε.

Λίγο μετά την έναρξη της εκπομπής, ο Μπο, ο Άρης και ο Νίκος, κάθονται σε ένα τραπεζάκι και ξεκινάνε να κουβεντιάζουν για την επικαιρότητα. Στην αρχή, όλα δείχνουν ότι θα συζητήσουν για κάτι σχετικά με το ΔΝΤ αλλά στην συνέχεια, η συζήτηση ακολουθεί μια αναπάντεχη πορεία.

Παραθέτουμε το πρώτο βίντεο και παρακάτω σχολιάζουμε με παράθεση αποσπασμάτων

Νίκος: …Αυτό που είδε και διαπίστωσε (το ΔΝΤ), είναι πως η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου […] δεν κάνει τίποτα απολύτως, παρά επί της ουσίας είναι ένα μικρό φαρμακάκι στο μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού. Λέει πολύ απλά ενώ έχεις ένα έλλειμμα 10% του ΑΕΠ, το νομοθέτημα του υπουργού εργασίας περικόπτει μόλις το 1%. Δηλαδή 1,8 δις όσες και οι περικοπές που γίνανε και ζουν αυτές τις μέρες οι συνταξιούχοι μας.

1)Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι περικοπές σε συντάξεις και μισθούς καλύπτουν μόνο το ένα δέκατο των απαιτήσεών του.

Μπο: …Διαφωνεί ο κύριος Κατρούγκαλος…

Νίκος: Καλά, διαφωνεί διαφωνεί. Αλλά εμείς το ταμείο (ΔΝΤ) επιδιώκει ο πρωθυπουργός να κρατήσει στο πρόγραμμα για να προχωρήσει για το χρέος, γιατί λέει άλλα πράγματα, άκου και άλλα πράγματα.

Νίκος: Τα άλλα πράγματα είναι, “μειώστε τις σημερινές συντάξεις, για να έχετε λεφτά, μην περικόψετε καμιά άλλη δαπάνη από το κοινωνικό κράτος, μην πειράξετε καθόλου το κοινωνικό κράτος, τα έχετε κάνει μαντάρα εκεί. Γιατί πολύ απλά λείπουνε σύριγγες -και το λέει η Βελκουλέσκου- στα νοσοκομεία σας, και λείπουνε και ανταλλακτικά” […] της αρέσει η Ελλάδα πάρα πολύ άλλωστε και προβληματίζεται από τα λεωφορεία τα οποία μένουν από ανταλλακτικά.

2) Το ΔΝΤ ζητάει περαιτέρω μείωση συντάξεων χωρίς περικοπή από το υπόλοιπο κοινωνικό κράτος, γιατί κόπτεται που τα νοσοκομεία μας δεν έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία μας ανταλλακτικά. Όλα αυτά γιατί η Βελκουλέσκου αγαπάει την Ελλάδα.

Νίκος: Λέει επίσης ότι […] “πρέπει να βοηθάτε περισσότερο τους πιο ευάλωτους, τους ανέργους σας, μέσω προγραμμάτων ώστε να μπορέσουν σιγά σιγά κι αυτοί να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας. Όλα αυτά δεν τα κάνετε, ε και επιπλέον επιβαρύνετε την οικονομία με υπέρμετρους φόρους. Θα πρέπει να μειωθούν όλοι οι φορολογικοί συντελεστές, με παράλληλη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του αφορολόγητου των 9000 ευρώ.” Το αφορολόγητο θεωρεί ότι είναι αδικαιολόγητο να μην πληρώνει ούτε ευρώ φόρο το 50% των Ελλήνων πολιτών λόγω του αφορολόγητου, λόγω φοροδιαφυγής; Επειδή έχουνε μικρά εισοδήματα; δηλώνουν οι άνθρωποι κάτω από 9000 ευρώ, κυρίως λέει οι αυτοαπασχολούμενοι είναι το πρόβλημα. Και οι πλούσιοι.

3) Το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσουμε τους ανέργους και προτείνει για αυτό το σκοπό να καταργήσουμε το αφορολόγητο των 9000 ευρώ με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Γιατί θεωρεί ότι είναι αδικαιολόγητο οι μισοί Έλληνες να μην πληρώνουν ευρώ λόγω αφορολόγητου. Είται αυτό οφείλεται σε φοροδιαφυγή είτε σε πραγματική φτώχεια. Οι αυτοαπασχολούμενοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα (για το ΔΝΤ) και οι πλούσιοι (η μείωση του φορολογικού συντελεστή όμως και η κατάργηση του αφορολόγητου των 9000 ευρώ θα τους βάλει στην θέση τους.).

Τί συμπέρασμα βγαίνει από τα 1,2 και 3; Ότι α)είτε το ΔΝΤ συλλογικά έχει λαλήσει και δεν ξέρει τι λέει, β)είτε η νεοφιλελεύθερη πολιτική που προωθεί στην Ελλάδα (και η κυβέρνηση Σύριζα εφαρμόζει χαρωπά) είναι αντιφατική με αυτοκαταστροφικό τρόπο και δεν υπάρχει ελπίδα να επιβιώσει από αυτή ο λαός, γ)ή ότι ο Νίκος Φιλιππίδης δεν είναι πολύ καλό φερέφωνο του ΔΝΤ και μας μεταφέρει σαν σπασμένο τηλέφωνο τις ανακοινώσεις του τμήματος δημοσίων σχέσεων του ΔΝΤ. Θα ήταν δυνατόν βέβαια να συμβαίνουν ταυτόχρονα και περισσότερες της μίας από τις παραπάνω εκδοχές, καθώς δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες.

Μετά από αυτό το εγκώμιο του ΔΝΤ, -που του αξίζει για να λέμε και την αλήθεια μιας και η Βελκουλέσκου αγαπάει την Ελλάδα και την νοιάζεται- περνάμε σε ένα ευχάριστο διάλειμμα όπου παρακολουθούμε την βατραχομαχία Κατρούγγαλου Παπαδάκη σε ένα σύντομο και ξεκαρδιστικό απόσπασμα από την εκπομπή ‘Καλημέρα Ελλάδα’ όπου συζητάνε υπαρξιακά προβλήματα σαν το “είναι το αριστερά του καθρέφτη δεξιά; και τι σημαίνει αυτό αν ισχύει;”. Α, προς το τέλος ο Κατρούγκαλος κάνει και κάτι ασκήσεις ΠΆΣΟΚικής αριθμητικής. Μας λέει ο υπουργός ότι το 251.000 είναι το 10% του 1.300.000.

Επιστρέφοντας στο στούντιο τον λόγο τον παίρνει ο Άρης (μετά τις φλυαρίες του Μπο φυσικά). Με το πιο βαρύ ύφος και τόνο φωνής που δύναται να αναπαραγάγει ο έγκριτος τελάλης μας μιλάει για ιδεολογικές Μπαταριές.

Άρης: …Το ΔΝΤ, που κατά τον αριστεροδεξιό λαϊκισμό ρουφά το αίμα του λαού, ή των λαών, μίλησε σήμερα πάρα πολύ ξεκάθαρα για αυτές τις κοινωνικές συνέπειες τις απαρίθμησε ο Νίκος προηγουμένως. Οι οποίες όμως κοινωνικές συνέπειες επειδή ακριβώς έχουμε γαλουχηθεί με την άποψη ότι αυτό είναι ένα διαβολικό όργανο του διεθνούς τάδε καπιταλισμού (σ.σ. της διεθνούς κεφαλαίου, ή της διεθνούς αστικής τάξης θεωρούμε αλλά δεν χρειάζεται να κουράζεις με αυτά το κεφαλάκι σου γλυκέ, γλυκέ Άρη) και τα σχετικά. Να βάλουμε και λίγο σιωνισμού μέσα έτσι για να μπορέσουμε να δέσουμε κανονικά τον ψεκασμό…

Μπο: Εβραιομασόνοι!

(σ.σ. αυτό δεν λέγεται δέσιμο του ψεκασμού, έχει όνομα όμως και λέγεται “δηλητηριασμός του πηγαδιού” και είναι φτηνο ρητορικό τέχνασμα)

Άρης: …Αποτρέπει σήμερα στο να συζητήσουμε σοβαρά για το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι η ασύλληπτη φορολογική πολιτική η οποία ισοπεδώνει κάθε ικμάδα […] της ελληνικής οικονομίας.

Με την σειρά του ο Άρης, ακολουθεί στα βήματα του Νίκου, αλλά το πάει και λίγο παραπέρα μιας και ανοιχτά υιοθετεί τις θέσεις του ΔΝΤ. Αλλά το πραγματικά μαγικό είναι αυτό που συμβαίνει μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, όταν μεσα στο γενικό ρετάρισμα ξαφνικά αλλάζει θέμα.

Άρης: …Παρακολουθώ τις μάχες τις οποίες δίνει η κυβέρνηση, αλλά έτσι για να το δέσω λίγο, σήμερα ο ΣΚΑΪ, δηλαδή ο Γιάννης Αλαφούζος, στη σημερινή κατάσταση της χειμαζόμενης οικονομίας, κατέθεσε στο δημόσιο ταμείο 14.533.333 ευρώ (σ.σ. τα οποία πιστεύουμε ότι έβαλε ο Αλαφούζος τον Άρη να τα κλάψει ένα ένα πριν το ξεκίνημα της εκπομπής) ώστε ο ΣΚΑΪ αυτός ο οργανισμός […] να συνεχίσει απρόσκοπτα την (σ.σ. θεάρεστη θα λέγαμε) εργασία του. Δηλαδή όλοι εμείς που συναποτελούμε αυτόν τον οργανισμό και όλοι όσοι θα μπορούσαν να προστεθούν εάν υπήρχε μια συνετή αντίληψη και όχι ιδεολογική μπαταριά, να έρθουν να δουλέψουν με την δαπάνη αυτή η οποία πήγε στο δημόσιο ταμείο. Μισό λεπτό. Θα ήθελα από το σημείο αυτό, προσωπικώς ως Άρης Πρότοσάλτε να πω επειδή εργάζομαι σε αυτόν τον οργανισμό από το 1989, να πω ένα ευχαριστώ στον Γιάννη Αλαφούζο.

Και εκεί που λέγαμε ότι θα το κρατούσε στο (ήδη) χαμηλό επίπεδο του να ευαγγελίζεται τις -όπως παρατηρήσαμε- παρανοϊκές θέσεις του ΔΝΤ, ξαφνικά κάνει μια στροφή και μας το γυρνάει σε εξόφθαλμο γλύψιμο στο αφεντικό του. Και μένουμε όλοι Παυλόπουλοι.

Μερικά λεπτά αργότερα στην εκπομπή, ο Μπο ξαναβγάζει τον συρφετό του στη οθόνη (σε παράθυρα αυτή τη φορά) και ξεκινάει μία παρεμφερή με την προηγούμενη συζήτηση.

Μετά από ένα μικρό πρόλογο για τα “ντοκιουματαιρ” που θα δείξει ο ΣΚΑΪ στον Γενάρη και το πόσο πιο γαμάτα θα ήταν, αν δεν χρειαζόταν να δώσει τα 14.533.333 ευρώ ο Αλαφούζος και το πόσο περισσότερο θα μορφωνόταν η πλέμπα από αυτά περνάμε και πάλι σε συζήτηση για το ΔΝΤ.

Στην ανασυσταθείσα ομήγυρη, έχει προστεθεί και ένας Σωτήρης. Καλό παιδί φαίνεται. Κι αυτός, βγάζει μια δροσερή αύρα τελαλισμού.

Άρης: …Το να σου λέει η Βελκουλέσκου (σ.σ. που σημειωτέον, μας αγαπάει) “μείωσε…” το ΔΝΤ; Που ρουφάει το αίμα του λαού, ε; Με το καλαμάκι, ή με τη μπουρούχα. Λοιπόν να σου λέει […] “μείωσε την φορολογία γιατί έχει συνέπειες στην κοινωνία. Γιατί δεν έχεις λεωφορεία. Γιατί τα νοσοκομεία σου δεν έχουν σύριγγες. Γιατί δεν έχεις εκείνο δεν έχεις το άλλο”, δεν περιποιεί τιμή στην κατά τα άλλα αριστερή κυβέρνηση.

Σωτήρης: Ναι αλλά Άρη ήταν η κυρία Βελκουλέσκου που πρότεινε μείωση χρηματοδότησης.

Άρης: Τι είπες;

Σωτήρης: Δεν ήταν η κυρία Βελκουλέσκου μεταξύ εκείνων που προτείνανε μείωση στις δαπάνες για την υγεία για την παιδεία.

Μπο: Ε, να σου πω, περίμενε τώρα σοβαρά αυτό που λέει ο Σωτήρης…

Άρης: Δε λέει αυτό η Βελκουλέσκου, εάν φύγουν οι ιδεολογικές παρωπίδες, δε λέει αυτό η Βελκουλέσκου.

Ο Άρης κατά τα φαινόμενα, αισθάνεται εκτεθειμένος απέναντι στη φίλη (sic) μας Βελκουλέσκου. Του πέφτει πολύ βαρύ το να μας λέει ότι τα νοσοκομεία μας δεν έχουν αναλώσιμα ιδιαίτερα τώρα που έχουμε αριστερή (sic) κυβέρνηση.

Στην παρατήρηση του Σωτήρη ότι η Βελκουλέσκου είναι που ζήτησε τις περικοπές στην υγεία, ο Άρης δίνει την αποστομωτική απάντηση ότι “αν φύγουν οι ιδεολογικές παρωπίδες, δεν λέει αυτά η Βελκουλέσκου”.

Εμείς μάλλον συμφωνούμε με τον Άρη, καθώς οι περικοπές στην υγεία, οφείλονται στις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές παρωπίδες του ΔΝΤ και μάλλον δεν εξυπηρετούν τίποτα πέρα από την περαιτέρω εξαθλίωση του προλεταριάτου, σχεδόν χαιρέκακα. Αν η Βελκουλέσκου χάσει τις ιδεολογικές παρωπίδες της, μπορεί και να σταματήσει να ζητάει την καταστροφή του “κοινωνικού κράτους” της χώρας μας. Άλλωστε όπως όλοι ξέρουμε μας αγαπάει (sic).

Υποσημείωση: Το πως μειώνοντας την φορολογία, θα βρεθούν χρήματα για την χρηματοδότηση της υγείας και της εκπαίδευσης, μόνο ένας ένας νεοφιλελές σε τελικό στάδιο νεοφιλελεδισμού μπορεί να το συλλάβει.

[…]

Νίκος: Να το λύσω αυτό το θέμα; Ο Σωτήρης αναφέρεται στις αρχικές πολιτικές, απ όπου έφυγε η σπατάλη στο φάρμακο από τον χώρο της υγείας. Μυστηριωδώς έγινε. Μπόρεσε και λειτούργησε αυτό το πράγμα. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα (σ.σ. ο πρώτος κανόνας του κλαμπ της ταυτολογίας, είναι ο πρώτος κανόνας του κλαμπ της ταυτολογίας) το οποίο δεν το συζητάμε δημοσίως. […] ότι υπάρχει ένα πρόβλημα τεράστιο στην υγεία. Ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν κέντρα υγείας στα οποία έχει να μπει καθαρίστρια δύο χρόνια.

Μπο: Και αστυνομικά τμήματα.

(σ.σ. Ο Μπο αγαπάει μπάτσους και το δηλώνει σε κάθε ευκαιρία)

Νίκος: […] Πέρα από την μισθοδοσία, να το πούμε ανάποδα, πέρα από την μισθοδοσία των γιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι είναι και λίγοι, ειδικά οι νοσηλευτές, αυτή τη στιγμή τίποτα άλλο δεν λειτουργεί καλά στην υγεία μας. Αυτό χρειαζόμασταν για να το βάλουμε στην δημόσια συζήτησή μας το ΔΝΤ, να το βάλει τώρα. Το ότι κατανέμουμε με λάθος τρόπο, το θέμα δεν είναι εύκολο γιατί σου λέει, από την άλλη πλευρά για να το χρηματοδοτήσεις αυτό πρέπει να περιορίσεις τη σύνταξη του συμπολίτη μας. Του πατέρα μας, της μάνας μας, της γιαγιάς μας. Οι συζητήσεις αυτές δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά σε αυτή την κοινωνία σπανίως τις κάνουμε. Αυτή η συζήτηση πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Θα προέλθει η ανάπτυξη από πού; Πρέπει επίσης να το συζητήσουμε. Θα προέλθει από φόρους οι οποίοι κινούνται σε επίπεδα του 50-50 με το κράτος; Αποκλείεται! Για να έρθει όμως η ανάπτυξη πρέπει να μειώσω τους φόρους, ώστε να έχω λεφτά για να αποκαταστήσω μέρος των συντάξεων στο μέλλον. Αυτή την συζήτηση δεν την κάνουμε.

Ο Νίκος σε αυτό το σημείο ξεσπαθώνει. Σε ένα παραλήρημα με κάμποση διάρκεια, μας εξηγεί πως έχουν τα πράγματα, στα ίσια και σταράτα.

Οι αρχικές πολιτικές του ΔΝΤ που εφαρμόστηκαν στην χώρα μας, έδιωξαν την σπατάλη στο φάρμακο από τον χώρο της υγείας και “μπόρεσαν και λειτούργησαν” μυστηριωδώς.

Όταν λέει ο Νίκος ότι λειτούργησαν εννοεί προφανώς αυτά:

Η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.

Αυξάνεται η συμμετοχή και στα γενόσημα!

Σε κίνδυνο θέτει τη ζωή των νεφροπαθών η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα!

Ασφαλιστική τιμή τώρα και στις διαγνωστικές εξετάσεις! Νέα αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ!

Απ ότι φαίνεται στο μυαλό του Νίκου αυτή η κατάσταση είναι “λειτουργική”.

Ωστόσο παρατηρεί ότι πέρα από την λειτουργικότητα της αρχικής πολιτικής, υπάρχει έλλειμμα καθαριστριών. Μάλλον και άλλων πραγμάτων που παραλείπει να μας πει. Δεν παραλείπει όμως να να μας ενημερώσει για κάτι στο οποίο δεν υπάρχει έλλειμμα και αυτό είναι η μισθοδοσία των γιατρών και των νοσηλευτών.

Στην συνέχεια ο Νίκος εντοπίζει το πρόβλημα στην λάθος κατανομή πόρων. Άρα αφού μας έχει πει πριν ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι είναι οι μόνοι που παίρνουν τα χρήματα που τους, είναι σχετικά ασφαλές να υποθέσουμε ότι προτείνει να μειωθούν τα χρήματα που πάνε σ ε αυτούς ώστε να καλυφθούν τα άλλα κενά στην υγεία. Βέβαια προτείνει και την μείωση των συντάξεων οπότε ίσως να εννοεί ότι πρέπει να αντληθούν όλα τα χρήματα για την υγεία από περικοπές στις συντάξεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι προτείνει και αυτός μείωση της φορολογίας, τελείως συμπτωματικά δηλαδή και αυτός συμφωνεί με τις θέσεις του ΔΝΤ. Βέβαια η μείωση της φορολογίας αφορά μόνο τα μεγάλα εισοδήματα, καθώς με την κατάργηση του αφορολόγητου ακόμα και αν μειωθούν οι συντελεστές τα χαμηλά εισοδήματα θα δούν την φορολογία τους να εκτινάσσεται.

Σωτήρης: Τα επιχειρήματα αυτά από την κυρία Βελκουλέσκου, έχουν να κάνουν και με την συζήτηση που ανοίγει γαι το χρέος. […] Μιά φορά και έναν καιρό έκανε εκείνα, σήμερα θίγει τα ευαίσθητα και συγκεκριμένα ζητήματα.

Μπο: […] καταλαβαίνω απόλυτα τι λέει ο Σωτήρης και εγώ εν μέρει θα συνταχτώ και μαζί του, ότι πολύς κόσμος που ακούει, άσχετα άν έχει δίκιο ή όχι (σ.σ. ενδιαφέρον ότι ο κόσμος που ακούει μπορεί και να μην έχει δίκιο, αλλά για το ΔΝΤ δεν τέθηκε ποτέ θέμα αμφιβολίας) σκέφτεται ότι “Ρε παιδιά, ήρθε τώρα η Βελκουλέσκου και μας είπε αυτό το πράγμα” είναι το γνωστό “να σε κάψω Γιάννημ να σ’αλείψω […] μέλι”…

Ο Μπο τελικά παίρνει τα ηνία για να δώσει μια ωραία κατακλείδα σε όλη αυτή τη συζήτηση.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας λέει ότι το να διαμαρτυρόμαστε ότι το ΔΝΤ προτείνει την περαιτέρω εξαθλίωση του λαού χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα τα αποτελέσματα των πολιτικών που το ίδιο ζήτησε από τις κυβερνήσεις της χώρας μας να εφαρμόσουν (και αυτές έσπευσαν), μπορεί να είναι και άδικο.

Ένας τελευταίος σχολιασμός που μπορούμε να κάνουμε σε όλα αυτά, είναι ότι για να προπαγανδίσεις τον καπιταλισμό στο προλεταριάτο, πρέπει είτε να είσαι ηλίθιος, ή να απευθύνεσαι σε ηλίθιους .

Όσο παριστάνετε τους ηλίθιους, αγαπητοί αναγνώστες, τόσο θα βγαίνουν από τηλεοράσεως διάφορα μπογδανοειδή και θα σας κουνάνε το δάχτυλο. Θα σας λένε ότι εσείς φταίτε για την φτώχεια σας και ότι σαν θεραπεία αυτής της φτώχειας θα σας επιβληθεί περαιτέρω φτώχεια και εξαθλίωση. Σε μερικούς μήνες μάλιστα θα σας ξανακατηγορήσουν για αυτή την νέα αύξηση της φτώχειας και θα σας προτείνουν να φτωχύνετε κι άλλο.

Ο καπιταλισμός είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο δεν τον σπάμε, τόσο χειρότερα θα μας πλήττει και τόσο περισσότερο θράσος θα έχει η χλεύη που μας φτύνουν στα μούτρα οι σφουγγοκωλάριοί του.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s