Γονείς δημοτικού σχολείου στη Φιλιππιάδα δε θέλουν προσφυγόπουλα, γιατί στο κτίριο παίζουν σκάκι

Μετά την υπόθεση του Ωραιοκάστρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ενός δημοτικού σχολείου στη Φιλιππιάδα, μπαίνει κι αυτός δυναμικά στον άτυπο αγώνα δρόμου γραφικότητας και ξενοφοβίας, στον οποίο επιδίδονται Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων ανά την Ελλάδα και που μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γονιών του 2ου δημοτικού σχολείο Φιλιππιάδας λοιπόν, λίγο αφού αγιάστηκαν και ευλογήθηκαν από τον παπά την ημέρα του αγιασμού του σχολείου, κάναν συνέλευση και αποφάσισαν ούτε λίγο ούτε πολύ, πως τα προσφυγόπουλα “δεν είναι αναγκαίο” να μάθουν γράμματα.

Και ενώ ο αγιασμός δεν είχε ακόμα στεγνώσει από πάνω τους, στοιχειοθέτησαν και επιχειρήματα γύρω από αυτή τους τη θέση, όπως ας πούμε ότι τα παιδιά των προσφύγων δεν είναι εμβολιασμένα και μάλλον θα κολήσουν θανατηφόρες ασθένειες τα δικά τους. Τα οποία δικά τους βέβαια, αν είναι εμβολιασμένα, μάλλον δε διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, αλλά μάλλον τα δικά τους δεν τα εμβολιάζουν γιατί «τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό».

Επίσης τα παιδιά των προσφύγων, δε μπορούν να μάθουν γράμματα, γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έμαθαν γράμματα τελευταία φορά. Ίσως αν είχαν προσπαθήσει να μάθουν γράμματα στο ενδιάμεσο, να μπορούσαν να μάθουν γράμματα και τώρα, αλλά πλέον είναι αργά. Αν έχετε βρεθεί να αναρωτιέστε κάποια στιγμή ζητώντας δουλειά από κάποιον εργοδότη, πώς θα αποκτήσετε προϋπηρεσία χωρίς να δουλέψετε για πρώτη φορά και αυτός σας κουνάει τους ώμους αδιάφορος, να θυμάστε πως υπάρχουν και χειρότερα, αφού κάποιοι δε αφήνουν παιδιά να μάθουν γράμματα, γιατί δεν είχαν μάθει από την αρχή.

Στη συνέχεια, αναλύουν και το πώς τα προσφυγόπουλα, θα έρθουν στο σχολείο με μόνο στόχο την καταστροφή των ιερών τους συμβόλων. Θα σπάσουν εικόνες, θα γκρεμίσουν εικονίσματα και γενικά θα αντιταχθούν στη θρησκεία της αγάπης και της αλληλεγγύης που πιστεύουν οι ίδιοι. Οπότε ανήλικα προσφυγάκια δε χωράνε στα λημέρια τους που είναι γεμάτα με «100% χριστιανούς ορθόδοξους».

Το ζενίθ όμως της γραφικότητας, είναι ο λόγος που δε μπορούν τα προσφυγόπουλα να πηγαίνουν στο κτίριο του σχολείου ούτε τα απογεύματα και αυτός είναι πως οι ντόπιοι χρησιμοποιούν το κτίριο για τουρνουά… σκάκι. Είναι προφανές άλλωστε, πως μία τόσο δυνατή αιτιολόγηση και επιχειρηματολογία, θα μπορούσε να γίνει μόνο από δεινούς παίκτες σκάκι, που έχουν ακονίσει τις νοητικές τους ικανότητες για χρόνια…

5740 δημοτικά σχολεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα χωρίς αρκετούς δασκάλους, εγκαταστάσεις και ικανότητα να ανταπεξέλθουν στο έργο τους πλήρως. Εμείς συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τρία, που απλά δίνουν κλικς για λόγους γραφικότητας.

Παρακάτω, ολόκληρη η ανακοίνωση:

Από:

Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

2ου Δημοτικού Σχολείου

Φιλιππιάδας

Προς:

1) Περιφερειάρχη Ηπείρου

2) Περιφερειάρχη Πρέβεζας

3) Δήμαρχο Ζηρού

4) Περιφερειακή Διευθύντρια Α/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Ηπείρου

5) Διευθυντή Α/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Πρέβεζας

6) Υπουργείο Παιδείας – Διεύθυνση Προσφύγων – Μεταναστών

7) κο Μπάρκα Κων/νο Βουλευτή Ν. Πρέβεζας

8) κο Γιαννάκη Στέργιο Βουλευτή Ν. Πρέβεζας

Την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016μετά τον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση γονέων και κηδεμόνων στην οποία οι παρευρισκόμενοι γονείς συμφωνήσαμε τα κατωτέρω, προκειμένου να αποσταλεί η παρούσα επιστολή.

ToΔ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σε καμιά περίπτωση και χωρίς κανένα συμβιβασμό τη συστέγαση των παιδιών των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, που επιβλήθηκε στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας και που επιχειρείται να επιβληθεί και στο σχολείο μας. Οι λόγοι εναντίωσής μας είναι οι εξής:

1. Δεν είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο σύνολο της κοινότητας μας εφόσον φιλοξενούνται όπως αρχικά διαβεβαιώσατε την τοπική κοινωνία για 6 ως 8 μήνες. Οι ίδιοι διαδηλώνουν και ζητούν να φύγουν, από την χώρα. Ποια λοιπόν είναι τα σχέδια για αυτούς και συνεπώς για την κοινωνία μας;

2. ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ. Προέρχονται από άλλη Ήπειρο, με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο ασθενειών και συνθηκών υγιεινής. Δεν είναι εμβολιασμένοι σύμφωνα με το Εθνικό μας σύστημα εμβολιασμού και είναι άγνωστο αν είναι έστω εμβολιασμένοι από το περιβάλλον που προέρχονται. Σε καθημερινή βάση ενημερωνόμαστε για παρουσία νέων περιστατικών από ασθένειες που έχουν εκλείψει εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις με άκρως μεταδοτικές ασθένειες στις οποίες δεν συνεργάστηκαν καθόλου με τις υγειονομικές αρχές. Θεωρούμε ότι τα παιδιά αυτά χρήζουν ειδικής μέριμνας λόγω των ψυχικών τραυμάτωνκαι των καταστάσεων που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια στις πατρίδες τους.Παράγοντες που ίσως δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στην προσαρμογή τους.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα τηρηθούν οι βέλτιστες συνθήκες υγιεινής που απαιτούνται σε κάθε σχολείο.

3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ. Δεν μπορούν να συνυπάρξουν παιδιά μεταναστώντα οποία έχουν:α) τεράστιο εκπαιδευτικό κενό λόγω της πολύχρονης αποχής τους από οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης, β) διαφορετικές αντιλήψεις για το ρόλο της οικογένειας, τη θέση της γυναίκας, τη θρησκεία, με ελληνόπουλα που οι γονείς τους στερήθηκαν και στερούνται για να προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη μόρφωση, αυτή που αναγνωρίζουν και συγχαίρουν τα σχολεία της Ευρώπης.

Πως μπορεί ένα παιδί, των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών, δεκατριών ή δεκαπέντε ετών να ενσωματωθεί στην ίδια τάξη με μικρότερα παιδιά δεδομένου ότι δεν θα γνωρίζει βασικές λέξεις ελληνικής γλώσσας?Μήπως οδηγηθούμε σε σχολικό εκφοβισμό εναντίων των παιδιών μας;

Στο σύνολο αυτά τα παιδιά είναι ορισμένες φορές πολύ περισσότερα από τα ελληνόπουλα που φοιτούν στα σχολεία της πόλης μας. Η τοπική κοινωνία της Φιλιππιάδας είναι πολύ μικρή και διαθέτει μόλις τρία δημοτικά σχολεία μικρής δυναμικότητας. Η ένταξη επομένως των προσφυγόπουλων θα αλλοιώσει αφενός τον ελληνικό χαρακτήρα των σχολείων και αφετέρου θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες στο μαθησιακό κομμάτι των μαθητών των δημοτικών της πόλης μας.

Σαν γονείς βλέπουμε μπροστά μας να έρχεται η υποβάθμιση της εκπαίδευσης και γενικότερα του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας.

4. Ο προαύλιος χώρος του σχολείου χρησιμοποιείται τις απογευματινές ώρες για αθλοπαιδιές, πολιτιστικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες καθώς δεν υπάρχουν άλλοι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας (πλατείες –αθλητικές εγκαταστάσεις) στην Παλαιά Φιλιππιάδα. Οι αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν για μαθήματα σκακιού, ζωγραφικής, χειροτεχνίας και για διδασκαλία παραδοσιακών χορών των παιδιών του σχολείου και της ευρύτερης περιοχής.

5. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ. Το 100% των μαθητών μας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Γιορτάζουμε όλες τις θρησκευτικές μας γιορτές όπως αρμόζει σε κάθε ελληνικό σχολείο που σέβεται την ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες του Έθνους του αλλά και σέβεται την ιστορία και τις θρησκείες των άλλων λαών. Δεν θα επιτρέψουμε των θρησκευτικό φανατισμό που όπως αποδεικνύεται από τις φανατικές επιθέσεις σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν σκοπό να σεβαστούν, αλλά να πλήξουν την Θρησκεία μας. Οι εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, των Αγίων μας αλλά και των ηρώων μας θα εξακολουθούν να κοσμούν τις τάξεις μας και περιμένουμε από όλους τους μαθητές να τις σέβονται.

6. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ. Το χάσμα στον πολιτισμό είναι τόσο μεγάλο που μια βίαιη μετακίνηση και εγκατάσταση μεταναστών στον τόπο μας μόνο προβλήματα προσαρμογής θα δημιουργήσει. Και είναι πιθανόν να αλλοιώσει πτυχές του δικού μας πολιτισμού, όπως της Εθνικής, Πολιτισμικής και Θρησκευτικής μας ταυτότητας. Σε μια ύποπτη διαδικασία υποβίβασης του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας, που με πολλές στερήσεις εξασφαλίζουμε. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για ακραίες συμπεριφορές που ενδεχομένως προκύψουν. Κανένα αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού δε δικαιολογεί την αποδοχή της μείωσης.

Σαν σύλλογος γονέων δεν είμαστε αντίθετοι στην μόρφωση των παιδιών των πραγματικών προσφύγων εφόσον επιθυμούν την πραγματική και ομαλή τους ένταξη στην τοπική κοινωνία οικιοθελώς και χωρίς εξαναγκασμό από τρίτους. Άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκάλιασε, στήριξε και στηρίζει με πράξεις και υλικά τους συνανθρώπους μας αυτούς.

Για τους ανωτέρω λόγους επιθυμούμε και απαιτούμε την πλήρη ενημέρωση από αρμόδιο φορέα για το εν λόγω θέμα, ώστε μελλοντικά να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την τοπική κοινωνία.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

του 2ου Δημοτικού Σχολείου

Φιλιππιάδας


Υ.Γ.: Ο Ρουβάς δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία. Απλά ψάχναμε τη φωτογραφία κάποιου σκακιστή.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s