Καλαμάτα: 200 χρόνια “βιβλικών καταστροφών”

Απροετοίμαστη έπιασε την πόλη της Καλαμάτας ο καιρός κοστίζοντας τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και καταστρέφοντας περιουσίες. Οι υπεύθυνοι έσπευσαν να μιλήσουν για πρωτοφανή “βιβλική καταστροφή” για την οποία δε θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε, αφού απ’ ότι φαίνεται, οι “βιβλικές καταστροφές” είναι ένα ετήσιο μάλλον φαινόμενο για τη συγκεκριμένη πόλη.

Πέρυσι για παράδειγμα, περίπου τέτοιο καιρό, Σεπτέμβριο του 2015, υπήρχε αυτό το πρωτοσέλιδο:

1

Τότε από το δήμαρχο Καλαμάτας, ακούγαμε:

Ζητάμε βοήθεια από το Κράτος, ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή μας θεομηνιόπληκτη […] Μιλάμε για ολική καταστροφή και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας

Πλημμύρες όμως είδαμε στην Καλαμάτα και το Σεπτέμβρη του 2014

2

Τότε διαβάζαμε πως δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες αλλά και ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζει η περιοχή καθώς το πρόβλημα είναι χρόνιο”

Το Νοέμβρη του 2013, διαβάζαμε πάλι για “κατακλυσμό” στη Μεσσηνία, αφού πέσαν 106 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε ένα 24ωρο:

3

“Οι ουρανοί είχαν ανοίξει” πάνω από την πόλη της Καλαμάτας όμως και το Σεπτέμβρη του 2012, με το ύψος της βροχής να ξεπερνά τα 50 χιλιοστά.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2011, η πόλη της Καλαμάτας έμοιαζε για ακόμα μια φορά να είχε χτυπηθεί από “θεομηνία”:

Αυτό το “μένος του Θεού” προς την πόλη της Καλαμάτας όμως δεν είναι κάτι που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια. Το 1993 μετά από ισχυρή καταιγίδα πολλών ωρών, καταστράφηκαν δρόμοι, γκρεμίστηκαν γεφύρια, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα , ζημιές υπέστη η ζωική παραγωγή, σημαντικές βλάβες προκλήθηκαν στα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Το ίδιο και το 1991, οπότε ισχυρή καταιγίδα 10 ωρών, είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και καταστήματα καθώς και γεωργικές εκτάσεις στα πέριξ της πόλης.

Το 1983 ισχυρή καταιγίδα και ανεμοστρόβιλος προκάλεσε την κατάρρευση 3 σπιτιών ενώ πολλά πλημμύρισαν από τους χειμάρους. Οι συγκοινωνίες διακόπηκαν, καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες λαδιού καθώς και αγροτικές καλλιέργειες.

Αλλά και έναν αιώνα πριν, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα για την πόλη της Καλαμάτας. 1929, 1924, 1903, 1881 και 1862. Όλες, χρονιές που η Καλαμάτα έμοιαζε κάπως έτσι:

4

Η σημερινή οδός Κολοκοτρώνη αμέσως μετά την πλημμύρα της 21ης Οκτωβρίου 1924 στην Καλαμάτα. Η φωτογραφία έχει ληφθεί από τα «σκαλιά» της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Στο βάθος δεξιά φαίνεται η οικία Μακροπούλου (Αλειφέρη μετέπειτα). Το νερό έχει φθάσει σε τέτοιο ύψος (πάνω από ένα μέτρο), ώστε μετά την οδό Αριστομένους να μη διακρίνεται η γέφυρα του Νέδοντος (γνωστή ως Καρροτσαρέικη)

Αλλά μισό λεπτό, υπάρχει και μια γκραβούρα του 1700, που αποτυπώνει την περιοχή της σημερινής Καλαμάτας. Ακόμα και στη γκραβούρα πλημμυρισμένη φαίνεται!

5

Έχει όμως και καλύτερο. Την παραπάνω γκραβούρα τη βρήκαμε σε άρθρο που γράφτηκε από κάποιον κύριο Ηλία Μπιτσάνη. Θέμα του συγκεκριμένου άρθρου είναι η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων από πλευράς της δημοτικής αρχής. Όχι της τρέχουσας μόνο, αλλά όλων όσων πέρασαν. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτό το άρθρο γράφτηκε τον Ιούνιο του 2016, τρεις μήνες δηλαδή πριν χτυπήσει η “θεομηνία” που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. Διαβάζουμε ας πούμε:

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στην παλιά έκταση της πόλης, χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, πριν ακόμη… ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι. Εκτοτε ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει και κυρίως σε πιο μακρινές περιοχές από το κέντρο με τη διευθέτηση και τον εγκιβωτισμό ορισμένων ρεμάτων και λαγκάδων. Εξ όσων γνωρίζουμε, η υπόθεση αυτή ελάχιστα έχει απασχολήσει τους τοπικούς άρχοντες και αυτό αντανακλάται στην απουσία έργων παρά τα διαπιστωμένα προβλήματα.

Τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια, οι μελέτες των αρμοδίων υπηρεσιών έχουν δείξει ότι το σκεπασμένο κομμάτι του Νέδοντα δεν μπορεί να αντέξει ένα πλημμυρικό φαινόμενο. Και μπορεί αυτό να είναι σπάνιο φαινόμενο, όμως αμέτρητες φορές στο παρελθόν ο Νέδοντας έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην πόλη και για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία συζητούσαν στην πόλη. Ολοι οι δήμαρχοι που έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζουν το πρόβλημα που έχει επισημανθεί, αλλά κάθε φορά ελπίζουν πως το πρόβλημα δεν θα σκάσει στα χέρια τους καθώς συμβαίνει «μια φορά στα 100 χρόνια»

Εκατό με διακόσια χρόνια, πλημμυρών και “βιβλικών καταστροφών” λοιπόν, είναι λίγο δύσκολο να δώσουν τη δικαιολογία σε οποιονδήποτε ιθύνοντα να επικαλεστεί έκπληξη. Σίγουρα ακούστηκαν φράσεις όπως “πρώτη φορά βλέπουμε κάτι τέτοιο”, ή “αυτό το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται”, αλλά είναι απλά ψέματα. Όπως άλλωστε ψέμα είναι οποιαδήποτε υπόσχεση ακουστεί για να μαλακώσει μια κοινωνία που τη σκοτώνει η βροχή το 2016. Και όποιος δεν πει κάποιο άμεσο ψέμα, θα ψελίσει πως οι αρχές κάνουν ότι μπορούν και πως αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να κηρυχθεί η περιοχή σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και όχι να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον. Υπάρχει και μια περίπτωση να είσαι απλά πολύ “άνετος” μέσα σου και βλέποντας κάτι τέτοιο, να τουιτάρεις ένα #climatejustice και να ξεμπερδέψεις με αυτή την ιστορία.

Και θα πει κάποιος, “Εντάξει, τι να κάνουμε τώρα; Κρίση έχουμε, δεν υπάρχουν λεφτά για το παραμικρό”.

Μόνο που τα πράγματα και πάλι δεν είναι ακριβώς έτσι, μιας και βρέθηκαν λεφτά ας πούμε για να ανακαινισθεί ο χώρος του παλαιού Νοσοκομείου και να μεταφερθεί εκεί το δημαρχείο

Ισχυρή παράδοση έχει να επιδείξει όμως ο δήμος Καλαμάτας και στο θεσμό της “Λευκής Νύχτας”. Μια συνήθεια που έγινε λατρεία απ’ ότι φαίνεται για το δήμο, αφού διοργανώνει για 4η φορά μια φιέστα όπου οι εργαζόμενοι (όσοι δεν πνίγηκαν), θα έχουν τη χαρά να δουλέψουν για 15 ώρες, οι δημότες που ξαφνικά βρήκαν λεφτά, θα μπορούν να ψωνίσουν βράδυ και γενικά θα έχουν όλοι την ευκαιρία να βάλουν ένα λιθαράκι στην καταστραγήση διάφορων κεκτημένων. Να, παρακάτω βλέπουμε και το Μακελειό του Χίου να γουστάρει τη φάση:

8

Με αυτά στο μυαλό μας, ήδη πειστήκαμε πως η Καλαμάτα οφείλει να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 (υπόθεση για την οποία εργάζεται ακάματα) και σκοπεύουμε να εργαστούμε μαζί με το δήμο σε αυτή την κατεύθυνση. Όποιος θέλει και μπορεί, ας κλικάρει εδώ, για να μπει σε μια σελίδα χωρίς κείμενο (αλλά με διαφημίσεις), όπου θα μάθει πώς μπορεί να βοηθήσει κι αυτός με τη σειρά του. (Η φωτογραφία στο σάιτ με τους ανθρώπους στη θάλασσα να διαβάζουν, δημιουργήθηκε μάλλον πριν την τραγωδία και πιθανότατα δεν ήθελε ποτέ δημιουργήσει συνειρμούς με ανθρώπους που καταλήγουν στη θάλασσα από τις πλημμύρες).

9


 

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s