Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου ξεδιπλώνει τα επιχειρηματικά του σχέδια: Σκέφτεται να φτιάξει δικιά του τράπεζα

Παυλόπουλοι μείναμε με μία συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Κύπρου, στην οποία ο μακαριότατος αποφάσισε να ξεδιπλώσει τα επιχειρηματικά του σχέδια.

Αγοραπωλησίες ακινήτων, επενδύσεις όπου το μέρισμα είναι καλό, χαρτοφυλάκιο που αποδίδει και γενικά επιχειρηματικές συμβουλές από έναν άνθρωπο της πραγματικής οικονομίας που ενίοτε αναλαμβάνει και το ρόλο του κληρικού, όπως όλοι οι εκκεντρικοί άνθρωποι αυτού του οικονομικού βεληνεκούς…

Διαβάζουμε ας πούμε πως η Εκκλησία της Κύπρου λειτουργεί με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο από οικονομική σκοπιά:

Η Εκκλησία της Κύπρου εισπράττει πέντε και δίνει δέκα, και ιδιαίτερα τα τελευταία 4 χρόνια βοήθησε εκατοντάδες φτωχούς, ασθενείς και άνεργους μοιράζοντας κάθε χρόνο χρήματα που ξεπερνούν τα €1,5 εκατ.

αλλά παρόλα αυτά κατάφερε το αναπάντεχο:

παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε να το αυξήσουμε (το ενεργητικό της Εκκλησίας) κατά €500 εκατ. και η περιουσία μας σήμερα αξίζει πέραν του €1,5 δις.

Συμβουλές δίνει και σε επίδοξους χρηματιστές ο μακαριότατος, αφού σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι σκοπεύει να κάνει η Εκκλησία με το ποσοστό που κατέχει στην Ελληνική Τράπεζα (δεν ξέρουμε ποια ακριβώς εννοεί), ο ίδιος δηλώνει πως θα ακολουθήσει την παρακάτω τακτική:

Θα αναμένω να δω κατά πόσον θα αρχίσουμε και πάλι να εισπράττουμε μέρισμα. Επένδυση η οποία δεν προβλέπει την παραχώρηση μερίσματος, προσωπικά δεν τη θέλω. Άρα, αν στα επόμενα δύο χρόνια η Ελληνική Τράπεζα δεν παραχωρήσει μέρισμα, τότε θα πωλήσουμε τη συμμετοχή μας αποχωρώντας οριστικά από το μετοχικό της κεφάλαιο.

Ο αρχιεπίσκοπος βέβαια φαίνεται πως έχει και το δικό του business plan, όσον αφορά το κλεπτοκρατικό σύστημα των τραπεζών που μαστίζει την κοινωνία. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να φτιάξει ίσως τη δικιά του τράπεζα, αντικαθιστώντας ενδεχομένως με αυτή και την Αγία Τράπεζα:

Εξετάζουμε διάφορα σενάρια τα οποία αφορούν κυρίως την εξαγορά μικρής τράπεζας ή τη δημιουργία δικής μας τράπεζας, ώστε με τα δάνεια και τα επιτόκια που θα προσφέρει να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας. Το μόνο δεδομένο για αυτή την ενέργεια είναι ότι θέλουμε να ελέγχουμε εμείς ποσοστό 51% ώστε να μην αποφασίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς.

Ο αρχιεπίσκοπος προχωρά στη συνέντευξή του, αναλύοντας το τρέχον χαρτοφυλάκιό του και δίνοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες να μάθουν μερικά μυστικά του εμπορίου, σε όσους σκέφτονται να επενδύσουν τα λεφτά τους σε ορισμένες εταιρείες:

Από την Τσιμεντοποιία Βασιλικού μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη και κερδοφόρο εταιρεία η οποία μας παραχωρεί και μέρισμα. […] Για την ΚΕΟ δεν μπορώ δυστυχώς να πω το ίδιο.

Συγκεκριμένα η ΚΕΟ, ενώ με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου προχώρησε σε μείωση προσωπικού, δεν κατάφερε να αποδώσει στο μακαριότατο το επιθυμητό μέρισμα:

Στην εταιρεία, με δική μου πρωτοβουλία, μειώθηκε ο αριθμός του προσωπικού τα τελευταία χρόνια και καταργήθηκαν κάποια υπερπρονόμια που είχαν οι υπάλληλοί της. Όμως, η επένδυσή μας σε αυτήν δεν με ικανοποιεί καθώς, παρά το ότι φέτος έδωσε μικρό μέρισμα, εντούτοις θα θέλαμε να κινηθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα. […] Τι να κάνω μια εταιρεία την οποία την έχω για χρόνια και δεν μου προσφέρει το μέρισμα που θέλω;

Απ’ ότι φαίνεται όμως οι απολυμένοι της ΚΕΟ, δε θα είναι τα τελευταία θύματα του νεοφιλελεύθερου αρχιεπισκόπου, αφού συμφώνησε να κλείσει και ένα εργοστάσιο που είχε(;), με αντάλλαγμα μετοχές μιας άλλη εταιρείας.

Απλώς συμφωνήσαμε να κλείσουμε το εργοστάσιο της Cosmo Plastics που ελέγχαμε και σε αντάλλαγμα μάς παραχωρήθηκαν μετοχές της Lordos Plastics, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σε γέλια φαίνεται πως ξέσπασε ο μακαριότατος όταν ο δημοσιογράφος αναρωτήθηκε αν σκοπεύει να αποσυρθεί από τα ξενοδοχεία που ελέγχει η Εκκλησία της Κύπρου:

Θα αστειεύεστε. Να πωλήσω ξενοδοχεία τη στιγμή που αναμένεται να καταγραφεί ιστορικό ρεκόρ στον τουρισμό μας; Όχι μόνο δεν θα πωλήσουμε ξενοδοχεία, αλλά αντίθετα σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην ανέγερση άλλων έξι ξενοδοχείων στην Πάφο, Λεμεσό, Λάρνακα και Αγία Νάπα.

Ο αρχιεπίσκοπος φρόντισε επίσης να τινάξει από πάνω του τη ρετσινιά του φοροφυγά, δηλώνοντας στην ίδια συνέντευξη που ειπώθηκαν τα παραπάνω, πως μια υπόθεση που παρουσιάστηκε ως φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ, αφορά στην ουσία μία εκκλησούλα και ένα δεντράκι:

Καταρχάς θέλω να πω πως υπήρξαν λάθη τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καμπί του Φαρμακά, όπου έχουμε μια μικρή Εκκλησία και ένα δέντρο, κάποιοι το παρουσίασαν ότι χρωστάμε €3 εκατ.

Οπαδός της αξιοκρατίας και ο μακαριότατος όπως φαίνεται, αποφάσισε να δώσει αυξήσεις μόνο σε παπάδες που το αξίζουν χωρίς να διευκρινήσει όμως το ύψος του μερίσματος που περιμένει από κάθε εκκλησία, για να θεωρηθεί ο ιερέας της “άξιος”.

Σε ό,τι αφορά τους κληρικούς, η ειδική επιτροπή που έχουμε συστήσει εξετάζει την παραγωγικότητά τους και αυτοί που πραγματικά το αξίζουν θα δουν το μισθό τους να αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν θα δώσουμε αυξήσεις σε όλους, αλλά σε αυτούς που πραγματικά αξίζουν αυτής της αύξησης.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, μάθαμε πως ο εν λόγω ιεράρχης, θεωρεί τον εαυτό του πρώτα και κύρια, κληρικό, αν και αυτό που μας έκανε περισσότερη εντύπωση είναι οι καλές του γνώσεις γύρω από τη διάρθρωση μιας εταιρείας, αφού μετα βδελυγμίας αρνήθηκε το χαρακτηρισμό του “CFO” που του προσδίδουν:

Κατά κύριο λόγο νιώθω κληρικός, και κατά δεύτερο διαχειριστής της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής. Σίγουρα δεν νιώθω ούτε CEO, ούτε CFO.

Η συνέντευξη κλείνει, με την εφημερίδα να τιτλοφορεί ένα ειδικό κομμάτι του άρθρου ως “Holly Gossip”, αποδεικνύοντας πως ούτε καν σοβαροφανή έντυπα δεν παίρνουν πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο παπά. Σε αυτό το κομμάτι μαθαίνουμε πως κάποιοι κακοήθεις διέσπειραν φήμες πως ο αρχιεπίσκοπος έφτιαξε τη δικιά του ιδιωτική πισίνα στην ταράτσα της Αρχιεπισκοπής, ενώ στην πραγματικότητα έχει απλά ένα τζακούζι.

Για όλα τα επίδοξα golden boys εκεί έξω, που φθονούν ένα μέλλον σαν του μακαριότατου, εμείς δίνουμε μία δικιά μας συμβουλή, να ακολουθήσουν δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών του “Τράγος Economics” από όπου θα πάρουν σίγουρα κάποιο Master in Business Administration (MBA) και το μέλλον θα είναι βέβαιο και πλουσιοπάροχο.

Υ.Γ.: Κάποιοι άθεοι κομμουνιστοσυμμορίται και αποτυχημένοι σκηνοθέτες, είχαν πει κάποτε για τις τράπεζες:

μεγαλύτερο αδίκημα και από τη ληστεία μιας τράπεζας, είναι η ίδρυσή της

αλλά εκείνοι ήταν άθεοι. Δεν ήξεραν…

Advertisements

4 thoughts on “Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου ξεδιπλώνει τα επιχειρηματικά του σχέδια: Σκέφτεται να φτιάξει δικιά του τράπεζα

  1. Σκέψου ότι ο εμπορικός οργανισμός με την επωνυμία «χριστιανική εκκλησία» δουλεύει ακατάπαυστα τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Μάλιστα μετά το Σχίσμα ο δυτικός οργανισμός με την επωνυμία «καθολική εκκλησία» ή καλύτερα «παπικόν κράτος» έφτασε την έννοια της εμπορικής εκμετάλλευσης σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν είναι μόνο τα συγχωρωχάρτια (το κορυφαίο αυτού του τομέα εμπορίου) είναι και το γεγονός ότι φορολογούσαν κανονικά τους δύστυχους πιστούς σε όλη την επικράτεια της καθολικής εκκλησίας (η βασικότερη αιτία της προτεσταντικής επανάστασης).
    Τόσοι αιώνες εμπορικής πείρας δεν μπορούνε να πάνε χαμένοι. Καί ένας «άξιος» επιχειρ…εε…αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να αφήσει τις ευκαιρίες να πάνε χαμένες.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s