Ψυχάρης: Φέσωσα την τράπεζα για να μην αρπάξει τα σπίτια του λαουτζίκου

Είχαμε χτες την ευκαιρία, να θαυμάσουμε τη σπάνια στιγμή στη φύση, όπου ένας άνθρωπος της πραγματικής οικονομίας, ξεδιπλώνει το ελληνικό επιχειρηματικό του δαιμόνιο και ελίσσεται με μαεστρία ανάμεσα και στις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Είχαμε δηλαδή την ευκαιρία να καταλάβουμε πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε, αν αφήσουμε την επιχειρηματικότητά μας ακηδεμόνευτη από κρατικούς παρεμβατισμούς που θυμίζουν σοβιετίες.

Πραγματικά απαιτείται αληθινή κακοήθεια και υστεροβουλία για να φτάσεις στο σημείο να μέμφεσαι έναν άνθρωπο που δίνει δουλειά και φαΐ σε τόσες οικογένειες, τη στιγμή που αυτός ας πούμε έχει κάνει τη δύσκολη επιλογή στη ζώή, να πηγαίνει με το σταυρό στο χέρι. Ακόμα και στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για παράδειγμα, δηλαδή ένα βήμα πριν τα κάτεργα, επέλεξε να απαντήσει με κάθε ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των βουλευτών. Ναι κύριοι, θα σας γελάσουμε, δεν είμαστε σίγουροι για το αν δώσαμε ποτέ λεφτά για τηλεοπτικές άδειες. Κακό είναι κάποιος να ξεχνάει; Τι;

Σε πολλούς ανίδεους για τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, φαίνεται επίσης παράξενο που ο Ψυχάρης πήρε δάνειο από τράπεζα, βάζοντας για εγγύηση την ταινιοθήκη του καναλιού.

Οι αμόρφωτες δευτεράντζες, δεν έχουν μάθει μάλλον πως έκλεισε το kickass, ο δημοφιλέστερος torrent tracker, όπου διακινούνταν πειρατικά χιλιάδες ταινίες κάθε μέρα. Αντιλαμβάνεται κανένας τι σημαίνει αυτό; Ατελείωτοι σκληροί δίσκοι εκεί έξω, είναι τώρα πια μικρά χρυσωρυχεία και ο καθένας από εσάς μπορεί να χτίσει ένα σπίτι, παίρνοντας στεγαστικό και δίνοντας για εγγύηση το σκληρό του δίσκο. Είναι πλέον ανυπολόγιστης αξίας, όχι μόνο σειρές όπως οι Δύο Ξένοι, αλλά ακόμα και μικρές ερασιτεχνικές συλλογές σαν αυτή:

CD_546_355

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει και με τον “άερα” που έβαλε για εγγύση στα δάνειά του ο αξιόλογος επιχειρηματίας. Και; Είναι δόκιμη οικονομική τακτική ανθρώπου της πραγματικής οικονομίας. Δεν είδαμε κανέναν να παραπονιέται για τον Ακάλυπτο, όταν αυτός έκοβε τις επιταγές του και τον αποκαλούσαν όλοι “αεριτζή”. Αντίθετα ήταν η πιο πετυχημένη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης τότε. Σήμερα ξαφνικά αποφασίσαμε να γίνουμε όλοι οικονομολόγοι!

117

Και φτάνουμε στην κατακλείδα. Πάει ο άνθρωπος, δανείζεται και πληρώνει τόκους 130 εκατομμύρια (130 εκατομμύρια, 130 εκατομμύρια, 130 ε-κα-το-μμύ-ρι-α ευρώ (οι επαναλήψεις είναι του ίδιου του Ψυχάρη) ).

Και γιατί τα κάνει όλα αυτά; Γιατί βάζει υποθήκη τις ταινίες του και τον αέρα του; Για την απλή πλέμπα είναι η απάντηση. Νε, τι!? Όπως είπε και ο ίδιος, αν δεν έπαιρνε αυτός τα δάνεια, τότε μπορεί να τα έπαιρνε απλός κοσμάκης για να φτιάξει σπίτια. Και τώρα με την κρίση, τα δάνεια δε θα αποπλήρωνονταν και ο κοσμάκης θα ήταν “σε δεινή οικονομική θέση”. Ενώ τώρα που πήρε αυτός τα δάνεια, δε θα αποπληρωθούν, αλλά αυτός χέστηκε. Ούτε το σπίτι θα του πάρει καμιά τράπεζα, ούτε θα φτωχύνει. Ο άνθρωπος της πραγματικής οικονομίας, όταν δεν αποπληρώνει τα δάνειά του, αγοράζει εργοστάσιο στην Ισπανία και σπίτι στο Μαϊάμι. Η πλέμπα πάει φυλακή. Ο άνθρωπος σχεδόν θυσιάστηκε για το λαουτζίκο και αυτοί πάνε και τον σταυρώνουν στα social media! Ντροπή! Όσο αργούμε να εμπεδώσουμε βασικούς κανόνες της ελεύθερης αγοράς, τόσο ο καπιταλισμός μας δε θα δουλεύει σωστά και άλλο τόσο θα αργεί να έρθει η ανάπτυξη!

 

Το μόνο για το οποίο μεμφόμαστε τον Ψυχάρη, είναι που παρουσιάζει το τραπεζικό σύστημα λες και είναι κάτι το ληστρικό. Άλλωστε αν χάσει ακόμα και το σπίτι του ο λαουτζίκος, το έχασε γιατί του άξιζε! Αλλά εντάξει του το συγχωρούμε λόγω πρότερου έντιμου βίου…

Με τις θερμότερες ευχές μας, να κάνουμε όλοι στροφή προς τον πολιτικό ρεαλισμό
Σύλλογος Φίλων Θάτσερ


Εμείς σαν Σπασμένο Παράθυρο, να σημειώσουμε πως ευχόμαστε καλή επιτυχία στους διάφορους καναλάρχες (πρώην και νυν) σε αυτή τη σκληρή δοκιμασία της εξεταστικής επιτροπής, από την οποία κρίνεται το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Θερμή παράκληση όμως: Όταν μετά από αιώνες κάποιος εξωγήινος πολιτισμός έρθει στη Γη και μελετήσει τον εξαφανισμένο ανθρώπινο, οι ομιλίες σας στη Βουλή δε θα είναι κάτι που θα μας δώσει καλή υστεροφημία. Καλό είναι να την παίρνετε σοβαρά τη διαδικασία, ακόμα και αν πάτε εκεί για να σπάτε πλάκα.

Advertisements

One thought on “Ψυχάρης: Φέσωσα την τράπεζα για να μην αρπάξει τα σπίτια του λαουτζίκου

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s