Το ψεύδος στην υπηρεσία του φασισμού.

Είναι σύνηθες στο ίντερνετ να ανεβάζει κανείς άρθρα με “πιασάρικο” τίτλο, ώστε να τραβήξουν όσο το δυνατόν περισσότερη κίνηση. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί ο τίτλος ενός άρθρου να είναι και παραπλανητικός. Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι μεγάλος αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται στο ίντερνετ σαν ειδήσεις και αναδημοσιεύονται κατά κόρον, τόσο από ιστοσελίδες όσο και από έντυπα είναι ψευδή και καταμαρτυρούν την κακοήθεια του συγγραφέα τους αλλά και την κακοήθεια, ή/και ανικανότητα αυτών που τα αναπαράγουν.

Εν προκειμένω αναφερόμαστε σε ένα άρθρο του iefimerida, ρίξτε μια ματιά:

Περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο νησί από τους κατοίκους της Μυτιλήνης   iefimerida.gr

Το άρθρο αυτό, όπως μας ενημερώνει το ίδιο το iefimerida το έχει πάρει από το ΑΠΕ/ΜΠΕ. Με μία ανάγνωση του ορίτζιναλ μπορεί κανείς να διακρίνει ότι το iefimerida έχει παραθέσει αποσπάσματα από αυτό, αυτούσια και το μόνο κείμενο που έχει προσθέσει(αλλάξει) είναι ο τίτλος. Το ΑΠΕ/ΜΠΕ αναγράφει σε υποσημείωση κάθε άρθρου του:

ΑΠΕ ΜΠΕ  Περίπου 5.000 αιτούντες άσυλο μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο

Άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ίδιο το ΑΠΕ/ΜΠΕ εγκρίνει τρόπον τινά, την αναδημοσίευση του άρθρου του ειδικά από το iefimerida, μαζί με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ας επιστρέψουμε όμως, στο παράδοξο του να δημοσιεύει το iefimerida ένα άρθρο με τίτλο που διαψεύδεται από το περιεχόμενο του ίδιου άρθρου, μάλιστα η διάψευση αυτή γίνεται στην δεύτερη πρόταση του. (Ή και στην πρώτη αν γνωρίζει ο αναγνώστης τον πληθυσμό της Μυτιλήνης.)

Βλέπετε, το να μεταφέρει ένα ειδησιογραφικό σάιτ αυτή την είδηση κατά τέτοιο τρόπο, δηλαδή με ψευδή τίτλο, αλλάζοντας μάλιστα μόνο τον τίτλο και τίποτα άλλο από το πρωτότυπο, πρέπει να εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα. Θεωρώ, ότι εξετάζοντας το τι επιτυγχάνεται τελικά με αυτή την κίνηση, μπορούμε να βγάλουμε και κάποιο συμπέρασμα για την σκοπιμότητά της.

  • Σίγουρα ο ψευδής τίτλος δεν είναι χιουμοριστικός, καθώς το άρθρο δεν προσπαθεί με κανένα τρόπο να είναι αστείο.
  • Σίγουρα ο ψευδής τίτλος δεν προσδίδει κύρος στο σάιτ, καθώς το ίδιο το άρθρο καταδεικνύει το ότι είναι ψευδής. Αντίθετα μάλλον αφαιρεί.
  • Ο τίτλος αυτός με την υπερβολή του μάλλον είναι πιο ελκυστικός για τον μέσο αναγνώστη και τραβάει περισσότερα κλικ απ’ότι αν είχε κρατηθεί ο αρχικός.
  • Ο τίτλος αυτός θα δημιουργήσει σε κάποιον που θα τον δει απλά ως τίτλο και δεν θα ανοίξει το άρθρο, την εσφαλμένη εντύπωση ότι το νησί της Μυτιλήνης έχει αυτή τη στιγμή πάνω του περισσότερους πρόσφυγες από ντόπιους, δίνοντας έτσι ένα ακόμα βέλος για την φαρέτρα της αντιπροσφυγικής και αντιμεταναστευτικής ρητορείας των φασιστών.

Από τα παραπάνω καταλήγω σε ένα από τα εξής τρία συμπεράσματα:

α)Είτε το iefimerida προσπαθεί να δώσει ώθηση στην φασιστική ρητορική, ή β) το iefimerida προσπαθεί να εκμαιεύσει μερικά παραπάνω κλικ χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις της προσπάθειάς αυτής, ή γ) και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του τίτλου είναι μια τερατώδης κίνηση, που δίνει έρεισμα στον φασιστικό λόγο και για αυτήν έχει ευθύνη το iefimerida που την έκανε, αλλά μερίδιο της ευθύνης έχει και το ΑΠΕ/ΜΠΕ, που όχι μόνο του έδωσε το δικαίωμα να αναδημοσιεύσει το άρθρο του, αλλά αφού το αναδημοσίευσε με ψευδή τίτλο, δεν υποχρέωσε το iefimerida να το κατεβάσει, ή να το διορθώσει.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s