Σκέψεις του Linus Torvalds για τα 25 χρόνια Linux. #βαλε_linux

Δυομιση δεκαετίες Linux έχουν περάσει και είπαμε να ακούσουμε για λίγο τον άνθρωπο που τα ξεκίνησε όλα, μεταφέροντας αποσπάσματα από συνέντευξή του. Για όσους δεν ξέρουν σε τι αναφερόμαστε, ας ρίξουν μια ματιά εδώ, και για όσους απλά θέλουν να μάθουν περισσότερα ας πάνε στο φιλικό OSarena και ας αρχίσουν να το ξεφυλλίζουν.


Όταν ο Linus Torvalds ανακοίνωσε για πρώτη φορά το καινούριο του λειτουργικό σύστημα στις 25 Αυγούστου του 1991, ήταν ένα “εντελώς προσωπικό έργο”, είπε στο LinuxCon σήμερα. Ο πυρήνας αποτελούνταν από 10.000 γραμμές κώδικα που έτρεχε μόνο σε ίδιους σκληρούς δίσκους με αυτόν που είχε ο Torvalds, επειδή η γεωμετρία του είχε εντυπωθεί στον πηγαίο κώδικα. Και περίμενε πως θα ενδιέφερε μόνο άλλους φοιτητές σαν μελέτη μιας θεωρίας.

Εκείνες οι μέρες είναι οι πιο αξιομνημόνευτες είπε, όταν προσπαθούσε να λύσει δύσκολα προβλήματα και να δημιουργήσει κάτι από το τίποτα.

Ακόμα και το μικρότερο σημάδι ζωής σε κάνει να λες “Ουάου, το κάνω ό,τι θέλω αυτό το μηχάνημα”, είπε ο Torvalds στον Dirk Hohndel, που έπαιρνε τη συνέντευξη. “Είσαι ενθουσιασμένος γιατί βλέπεις ένα χαρακτήρα στην οθόνη”.

Ο πυρήνας του Linux υποστηρίζει τώρα περισσότερες από 80 διαφορετικές αρχιτεκτονικές, λέει ο Torvalds και αποτελείται από 22 εκατομμύρια γραμμές κώδικα με περισσότερους από 5000 προγραμματιστές και 500 εταιρείες που συνεισφέρουν, σύμφωνα με την τελευταία Αναφορά Ανάπτυξης του Πυρήνα του Linux, της περασμένης εβδομάδα. Είναι το μεγάλο, επαγγελματικό επιχείρημα που ο Torvalds ο ίδιος δεν περίμενε σε εκείνη την πρώτη ανακοίνωση πριν από 25 χρόνια.

Αυτές τις μέρες ο Torvalds δε γράφει πια πολύ κώδικα. Και τους τελευταίους 15 μήνες ήταν υπέυθυνος για την υποβολή μόλις 0.2% των ενημερώσεων που υποβλήθηκαν σύμφωνα με την αναφορά. Αντί αυτού, προσπαθεί να κρατήσει την ανάπτυξη και τις νέες εκδόσεις σε μια σταθερή τροχιά.

“Είμαι περήφανος όταν μία νέα έκδοση δουλεύει, τα πράγματα γίνονται όπως πρέπει και δεν έχουμε πολλά προβλήματα”, λέει ο Torvalds.

Τα τελευταία 10 χρόνια, το χρονοδιάγραμμα των νέων εκδόσεων έχει παραμείνει αξιοσημείωτα σταθερό. Ένας νέος πυρήνας βγαίνει κάθε 9 με 10 εβδομάδες με ένα μέσο ρυθμό 7.8 αλλαγών την ώρα. Για τη μετάβαση από την έκδοση 3.19 στην 4.7, η κοινότητα που αναπτύσσει τον πυρήνα πρόσθετε περίπου 11 αρχεία και 4600 γραμμές κώδικα την ημέρα, σύμφωνα με την αναφορά.

Δεν ήταν πάντα όλα ήρεμα, όμως. Όπως είπε ο Torvalds, “πήρε κάμποσο καιρό μέχρι να αποκτήσουμε κάποιον επαγγελματισμό και μερικοί από μας ακόμα δυσκολευόμαστε μερικές φορές.”

Όταν ο Λάινους Τόρβαρντς σχεδόν παραιτήθηκε.

Πριν 15 χρόνια, όταν το εμπορικό ενδιαφέρον για το Linux ξεκίνησε να αυξάνεται, αλλά η κοινότητα που ανέπτυσσε τον πυρήνα (kernel) ήταν ακόμα πολύ μικρή, η διαδικασία άρχισε να γίνεται μη διαχειρίσιμη, είπε ο Torvalds. Η κοινότητα αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα ελέγχου των αλλαγών Bitkeeper, που ήταν σωτήριο για τον Torvalds “γιατί η διαδικασία πριν ήταν καταστροφή”.

“Αυτή ήταν μάλλον η μόνη στιγμή στην ιστορία του Linux που έλεγα ‘δεν δουλεύει’” είπε ο Torvalds. “Κοιτώντας πίσω, αυτή μπορεί να ήταν η στιγμή που θα τα είχα απλά παρατήσει.”

Στη συνέχεια δημιούργησε το Git για να κλιμακώσει περαιτέρω την διαδικασία ανάπτυξης, όταν το Bitkeeper έγινε δύσχρηστο.

Από τότε, τα πράγματα έχουν κυλήσει πιο ομαλά. Σίγουρα υπήρξαν στιγμές που ο Torvalds συγχίστηκε τόσο ώστε να σκεφτεί να τα παρατήσει, παραδέχτηκε. Θύμωνε και δεσμευόταν να πάρει μια βδομάδα άδεια, αλλά θα επέστρεφε αναπόδραστα την επόμενη μέρα αφού ανακτούσε την ψυχραιμία του.

“Η διαχείριση ενέργειας ήταν τόσο απογοητευτική για τόσο πολλά χρόνια. Πραγματικά δεινοπαθήσαμε με αυτήν, όταν μπορούσες να πάρεις ένα τυχαίο λάπτοπ και να το βάλεις σε αναμονή και να το ενεργοποιήσεις και να περιμένεις ότι δουλεύει”

Τα λάθη του ίδιου του Torvalds κατά τον κύκλο του 2.4 επίσης δημιούργησαν προβλήματα με την διαχείριση μνήμης, τα οποία πήραν πολύ χρόνο και κόπο για να διορθωθούν, όπως είπε.

Για το μεγαλύτερο διάστημα, ωστόσο, τα τεχνικά θέματα υπήρξαν πολύ μικρά σε σύγκριση με τις κοινωνικές δυσκολίες που περιλαμβάνει η οργάνωση ενός έργου που σε μεγάλο βαθμό στην αρχή επιτελείται από εθελοντές, και μετά οι προγραμματιστές του πυρήνα, δούλευαν σε εταιρείες με συγκρουόμενα συμφέροντα, που δραστηριοποιούνταν σε ποικίλες αγορές με πολύ διαφορετικές υπολογιστικές ανάγκες.

“Συνήθως ανησυχούσα για τον κατακερματισμό και πίστευα πως ήταν αναπόφευκτος σε κάποιο σημείο”, είπε ο Torvalds.

Εδώ είναι που η GPLv2 (Gnu General Public License) άδεια – η οποία καθορίζει τους κανόνες με τους οποίους ένα πρόγραμμα επιτρέπεται να αντιγραφεί, να μοιραστεί και να αλλάξει – έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η απαίτηση της άδειας να είναι ορατές οι αλλαγές στον κώδικα, ήταν κομβικής σημασίας για την αποφυγή του κατακερματισμού που μάστιζε άλλα προγράμματα ανοιχτού κώδικα, είπε ο Torvalds. Με τη GPL, οι προγραμματιστές μπορούν να είναι σίγουροι πως ο κώδικάς τους θα μείνει ανοιχτός και δε θα περάσει σε εταιρική ιδιοκτησία.

“Λατρεύω τη GPLv2”, είπε ο Torvalds. “Είναι ένας από τους καθοριστικου παράγοντες του Linux”.

Πηγή

 

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s