#βάλε_linux: 9 + 1 λόγοι για να διαλέξουμε Linux

Μόλις σήμερα πέσαμε πάνω σε ένα κείμενο του Osarena (πολύ καλό site να το παρακολουθείτε, ακόμα και αν δεν είστε πολύ των υπολογιστών), το οποίο σηματοδοτούσε την έναρξη μιας καμπάνιας με τίτλο #βάλε_linux. Ο ενδοιασμός μας να συμμετάσχουμε ήταν ελάχιστος, όχι μόνο γιατί οι μισοί μας αρθρογράφοι τρέχουν Linux, αλλά γιατί το θέμα αυτό έχει μερικές προεκτάσεις στην πολιτική και την οικονομία οι οποίες μπορεί με την πρώτη ματιά να είναι λίγο θολές, αλλά πιστεύουμε αρκετά σημαντικές…

Τι είναι το Linux λοιπόν; Απλά ένα λειτουργικό σύστημα. Σκεφτείτε τα Windows, τα Mac OS, ή ακόμα και τα Android και τα iOS που μπορεί να έχετε στα κινητά σας. Ένα πρόγραμμα αυτοκράτορας, που τις περισσότερες φορές έχει κατσικωθεί εκ των προτέρων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που αγοράσατε και που εξουσιάζει όλα τα άλλα προγράμματα που θα εγκαταστήσετε εσείς. Έτσι είναι και το Linux. Ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα, που όμως έχει κάποιες σημαντικές διαφορές από όλα τα άλλα. Διαφορές τόσο σημαντικές που η απλή επιλογή του σαν λειτουργικό σύστημα, ξεπερνάει τις συζητήσεις για το ποιο είναι το πιο όμορφο και εύχρηστο λειτουργικό σύστημα και σε κάνει να αναρωτιέσαι, “τι στο διάολο, γιατί όλοι δε χρησιμοποιούν Linux;”. Αν έχετε την υπομονή διαβάστε μερικούς λόγους για να επιλέξετε το Linux για τους υπολογιστές σας. Αν όχι, πηγαίνετε κατευθείαν στο τέλος του κειμένου, για να μάθετε πώς μπορεί να σας αφορά το εν λόγω θέμα, ακόμα και αν δεν έχετε την παραμικρή διάθεση να αλλάξετε λειτουργικό.

10

Δεν έχει ιούς

Ίσως το πρώτο και πιο επαναλαμβανόμενο επιχείρημα όλων των χρηστών του συγκεκριμένου λειτουργικού. Και πράγματι, ενώ το Linux δεν είναι ένα εξ ορισμού απόρθητο φρούριο, η συχνότητα με την οποία έχουν παρατηρηθεί ιοί ή επιθέσεις σε μηχανήματα που τρέχουν Linux, έχουν κάνει τα antivirus αχρείαστα ακόμα και για υπολογιστές που λειτουργούν σε ευαίσθητα εταιρικά περιβάλλοντα. Με λίγα λόγια, δε χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο antivirus και ακόμα πιο σίγουρα δε χρειάζεται να κατεβάσετε κάποιο πειρατικό antivirus για να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας.

Είναι δωρεάν

Ναι. Σε αντίθεση με τα γνωστά λειτουργικά συστήματα, το Linux διατίθεται δωρεάν. Ο καθένας μπορεί απλά να το κατεβάσει από το ίντερνετ, να το γράψει σε ένα DVD ή ένα φλασάκι και να το εγκαταστήσει σε όσους υπολογιστές θέλει, χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστές άδειες και κλειδιά για τον καθένα. Το ίδιο ισχύει και για τη συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων που κουβαλάει μαζί του. Δεν είναι δωρεάν επειδή το βρήκατε κάπου πειρατικό. Είναι δωρεάν από τη στιγμή που γεννήθηκε.

11

Είναι ανοιχτό λογισμικό

Μια δυσπροσπέλαστη έννοια αν δεν έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με υπολογιστές. Το ότι είναι ανοιχτό λογισμικό σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να δει τον κώδικα που τρέχει στον υπολογιστή του και αν έχει τις γνώσεις να καταλάβει αν κάνει κάτι που ο ίδιος δε θέλει. Θα πείτε πως εσείς και εμείς δεν έχουμε τις γνώσεις έτσι κι αλλιώς. Αλλά χιλιάδες προγραμματιστές εκεί έξω κάθε μέρα, περνάνε ώρες κάνοντας αυτή τη δουλειά, διορθώνοντας ατέλειες τις περισσότερες φορές, για να μη χρειάζεται να το κάνετε εσείς. Ίσως μια καλή αναλογία θα ήταν αυτή: Σκεφτείτε τα windows σαν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Σύριζα. Έρχεται και σας υπόσχεται πως αν το αφήσετε να εξουσιάζει τον υπολογιστή σας, θα κάνει παπάδες για σας, αλλά αν το ρωτήσετε προεκλογικά πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό, θα σας απαντήσει πως αυτό είναι μυστικό. Αντιθέτως το Linux, έρχεται και σας δίνει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο ελέγχεται κάθε μέρα από χιλιάδες λογιστές και φοροτεχνικούς κάθε μέρα για να είναι σίγουρο πως σας λέει αλήθεια.

Δε χρειάζεται drivers

Ίσως αν έχετε κάνει κάποιο φορμάτ μόνοι σας στον υπολογιστή σας, να διαπιστώσατε όταν επανεγκαταστήσατε τα windows, πως τίποτα δε δουλεύει έτσι όπως θα πρεπε. Και τότε ίσως να χρειάστηκε να ψάξετε επιπλεόν προγραμματάκια που μάθατε ότι τα λένε drivers προκειμένου το λειτουργικό σας σύστημα… να λειτουργήσει. Από την άλλη το Linux όπως είπαμε είναι ένα λειτουργικό σύστημα. Και λειτουργεί. Από μόνο του. Με το που το εγκαταστήσετε. Απλά.

13

Δεν κάνει τον υπολογιστή σας πιο αργό μέρα με τη μέρα

Ίσως έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επανεγκαταστήσετε τα windows όπως αναφέραμε παραπάνω, γιατί μέρα με τη μέρα ο υπολογιστής σας γινόταν όλο και πιο αργός. Όμως αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για έναν υπολογιστή να λειτουργεί. Δεν είναι φυσιολογικό, ούτε αναμενόμενο. Πρόκειται απλά για μία σωρεία λαθών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση που κουβαλάει το λειτουργικό σστημα της Microsoft, το οποίο στο κάτω κάτω ξεκίνησε απλά σαν μια πτυχιακή εργασία ενός τύπου που λέγεται Bill Gates και δε θα πρεπε να περιμένουμε πολλά από αυτήν ούτως ή άλλως. Σε αντίθεση το Linux, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και δεδομένου πως δε χρησιμοποιείται το σκληρό σας δίσκο για εξάσκηση με βελάκια, θα είναι εξίσου γρήγορο και αποδοτικό με την πρώτη μέρα που το εγκαταστήσατε ακόμα και αν περάσουν χρόνια.

Linux_Distribution_Timeline.svgΔεν είναι μόνο ένα λειτουργικό

Σε αντίθεση με τα λειτουργικά της Microsoft και της Apple, το Linux μπορεί στον πυρήνα του να είναι ένα, αλλά υπάρχουν εκεί έξω εκατοντάδες διαφορετικές εκδόσεις του για να διαλέξετε ποια σας ταιριάζει περισσότερο. Το ότι είναι ανοιχτό λογισμικό έχει επιτρέψει σε αυτούς τους χιλιάδες προγραμματιστές που αναφέραμε πριν, να παραμετροποιήσουν και να προσαρμόσουν κομμάτια του λειτουργικού σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε αν προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τις εκδόσεις σε γράφημα, μας δίνει τη διπλανή εικόνα και μπορείτε να βρείτε μια έκδοση που θα σας ταιριάζει ακόμα και αν είστε θαυμαστές της Hannah Montana.

Δε χρειάζεται να πετάξετε τον παλιό σας υπολογιστή

Μπορεί στις μέρες μας τα windows να εγκαθίστανται στον υπολογιστή μας με αυταρχικό τρόπο, είτε από το κατάστημα που τον αγοράζουμε, είτε απλά μέσω ίντερνετ τώρα τελευταία και να ζητάνε όλο και πιο γρήγορα μηχανήματα για να τρέξουν τα ακριβοπληρωμένα προγράμματά τους, αλλά αυτό για άλλη μια φορά δεν είναι το φυσιολογικό. Φυσιολογικό είναι ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν λειτουργούν τα εξαρτήματά του ακόμα. Ανάμεσα σε μία από αυτές τις εκατοντάδες εκδόσεις Linux, μπορείτε να βρείτε μία ή περισσότερες αρκετά ελαφριές ώστε να τρέξουν ακόμα και σε ‘κείνον τον σκονισμένο υπολογιστή εικοσαετίας που ίσως να έχετε ξεχάσει κάπου στο υπόγειό σας.

14

Το Linux είναι κομμουνισμός

Εντάξει, αστειευόμαστε. Αλλά ο CEO της Microsoft, δε φάνηκε να αστειεύται και πολύ όταν το έλεγε σε συνέλευση του οικονομικού επιτελείου της εταιρείας. Το Linux αμφισβητεί την παντοκυριαρχία της Microsoft στον τομέα των υπολογιστών και ακολουθώντας την αγαπημένη τακτική κάθε καλού αμερικάνου καπιταλιστή, θα βαφτίσει κομμουνισμό ό,τι απειλεί την τσέπη του.

Μπορείς να παίξεις παιχνίδια

Ίσως δεν παίζετε παιχνίδια. Ίσως και να παίζετε. Όπως και να ‘χει, μέχρι πριν μερικά χρόνια το Linux δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό προς τους φαν των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό έχει σταματήσει να είναι πρόβλημα.

Στα λίγο πιο σοβαρά τώρα…

Εντάξει, μέχρι αυτό το σημείο ίσως να έχετε αποφασίσει να ψάξετε αυτό το… Linux, λίγο μόνοι σας, ή να έχετε πεισθεί πως δεν ενδιαφέρεστε. Δε θέλετε να βάλετε Linux στο pc σας, γιατί δεν έχετε το χρόνο και την όρεξη; Δεκτό.

Μιλήσαμε όμως παραπάνω για ένα ασφαλές, σταθερό, χωρίς πολλές απαιτήσεις, δυναμικό και πάνω απ’ όλα δωρεάν λειτουργικό σύστημα. Η διαδικασία εκμάθησης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτη. Η μετάβαση από τα windows στο Linux, είναι για τους περισσότερους νέους υπόθεση λιγότερη της μιας ημέρας. Δε μπορούμε να φανταστούμε πως σε κάποιον θα πάρει περισσότερες από μερικές ώρες, ώστε να εγκαταστήσει το Linux και αν αρχίσει να το χρησιμοποιεί ακριβώς όπως τα windows.

Με αυτά στο μυαλό μας, αναρωτιόμαστε γιατί το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί ακόμα τα ακριβότερα και λιγότερο αξιόπιστα windows.

Ξέρετε κάτι; Ούτε καν το ελληνικό κράτος ολόκληρο. Γιατί οι δήμοι της Ελλάδας χρησιμοποιούν windows; Γιατί ας πούμε βλέπουμε δήμους να διοργανώνουν ημερίδες με θέμα “Κουλτούρα, Εργασία, και Έρευνα στη Microsoft”; Ακόμα χειρότερα, γιατί βλέπουμε δήμους να κάνουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά αδειών χρήσης windows; Πόσοι δηλαδή θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να τους πουλήσουν άδειες για το λειτουργικό της Microsoft, πέρα από την ίδια τη Microsoft; Και γιατί να το κάνεις αυτό, όταν ας πούμε για να εγκαταστήσεις τα προγράμματα της Microsoft σε 5 υπολογιστές του δήμου Γαλατσίου κοστίζει 1270 ευρώ; Προσέξτε, όχι για να αγοράσουμε 5 υπολογιστές, αλλά απλά για να εγκαταστήσουμε τα Office, όταν το αντίστοιχο ανοιχτού λογισμικού, είναι δωρεάν, ίδιας χρηστικότητας και ίδιας απόδοσης;

Καταλήγουμε λοιπόν να βλέπουμε ιλαροτραγωδίες, όπου δημοτικοί σύμβουλοι αναρωτιούνται για πόσα χρόνια πρέπει να πληρώνουν τη Microsoft για να έχουν υπολογιστές, επιδεικνύοντας μια εγκληματική αθωότητα για τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου αλλά και για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Την ίδια ώρα ο δήμος Παύλου Μελά, επέλεξε να βάλει libreoffice στα 300 μηχανήματά του, εξοικονομώντας 139 ευρώ για κάθε υπολογιστή και συνολικά 41.700 ευρώ. Είναι λογικό για δήμους που δεν έχουν την ικανότητα να δεχθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς τους σταθμούς να επιλέγουν να πληρώσουν τη Microsoft και όχι τα τροφεία; Ακόμα χειρότερα, μας φαίνεται λογικό να πληρώνουμε από τα δημοτικά μας τέλη τη Microsoft, όταν με σχετική ευκολία μπορούμε απλά να μην την πληρώνουμε;

Όμως στάσου. Αυτό πάει και παραπέρα. Το 2008 ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλογοσκούφης, λίγο αφού πούλησε τον ΟΤΕ, αποφάσισε να υπογράψει μια περίεργη συμφωνία με τη Microsoft, που όσο και αν ψάξαμε δε βρήκαμε τι ακριβώς συμφωνούσε, αλλά σε γενικές γραμμές θα γλυτώναμε 20% της τιμής αν επιλέγαμε να αγοράσουμε windows και δε διαλέγαμε το δωρεάν ισοδύναμο. Μία συμφωνία που μας κάνει να πιστεύουμε πως πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να πουλήσουν παγάκια σε εσκιμώο. Έκτοτε το ελληνικό δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού στρατού, έχει γεμίσει Microsoft. Windows σε δημόσιες υπηρεσίες, windows στους υπολογιστές του στρατού και ακόμα χειρότερα, windows στα κρατικά site. Στα site!

Πιθανότατα θα εμβαθύνουμε και άλλο στο συγκεκριμένο θέμα, σε άλλο άρθρο, αλλά προς το παρόν λέμε να το σταματήσουμε εδώ. Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε το Linux για πρώτη φορά, προτείνουμε το Linux Mint, για λόγους ευκολίας, αν και το μπλογκ στηρίζει ολόψυχα Fedora (κάτι δικά μας). Βοήθεια μπορείτε να βρείτε παντού στο ελληνικό ίντερνετ για το πώς να το εγκαταστήσετε, ή πώς απλά μπορείτε να το κάνετε ένα test drive χωρίς να αλλάξετε τίποτα στον υπολογιστή σας.

Εμείς απλά σημειώνουμε πως πρέπει τουλάχιστον στο ελληνικό κράτος να πούμε #βαλε_linux και θα ήταν καλύτερα για όλους μας, αν βάζαμε όλοι.

Advertisements

3 thoughts on “#βάλε_linux: 9 + 1 λόγοι για να διαλέξουμε Linux

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s