Με δισκέτες 8 ιντσών λειτουργεί το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ

Μπορεί ο Κιμ να έχει κάποιο κουμπί που όλοι περιμένουμε να πατήσει, αλλά ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει μάλλον να γυρίσει κάποια μανιβέλα για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα…

Οι κάπως μεγαλύτεροι θυμούνται σίγουρα τις δισκέτες των 3.5 ιντσών που χρησιμοποιούσαμε τη δεκαετία του ’90 στους υπολογιστές μας. Κάποιοι ίσως να ‘χουν ακόμα έναν υπολογιστή στο σπίτι τους στον οποίο έχει ξεμείνει πάνω του ένα floppy drive. Μπορεί σήμερα να φαντάζει αστείο, αλλά αυτοί οι μικροί γίγαντες είχαν την εξωφρενική χωρητικότητα των 1.44 MB και χωρούσαν μέσα τους ολόκληρα παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε.

Οι ακόμα παλιότεροι ίσως να θυμούνται και τις δισκέτες των 5.25 ιντσών που κατασκευάστηκαν το 1976 και είχαν φτάσει το 1986 στη δυσθεώρητη χωρητικότητα των 1.2 MB.

201041b

Όμως λίγοι ξέρουν και ακόμα λιγότεροι έχουν δει από κοντά στις δισκέτες των 8 ιντσών, χωρητικότητας 80 KB, που δημιουργήθηκαν το 1971. Οι δισκέτες αυτές, είναι σήμερα τόσο σπάνιες που δύσκολα θα τις βρείτε ακόμα και σαν απλά αναμνηστικά.

Παρόλα αυτά, αν δουλεύετε στη διοίκηση του αμερικανικού πυρηνικού προγράμματος, απ’ ότι διαβάζουμε, θα μπορούσατε να τις αγγίζετε και να τις χρησιμοποιείτε όλη την ώρα, αφού σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, αποτελούν ακόμα και σήμερα κομμάτι ενός προγράμματος επικοινωνίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

cover

Συγκεκριμένα οι δισκέτες αυτές είναι μέρος ενός προγράμματος με τίτλο “Σύστημα Στρατηγικής Αυτοματοποιημένης Διοίκησης και Ελέγχου” και ανήκουν σε ένα δίκτυο υπολογιστών ηλικίας 53 ετών, το παλιότερο δηλαδή του Πενταγώνου και ένα από τα αρχαιότερα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η λειτουργία του εν λόγω δικτύου υπολογιστών, είναι η αποστολή και λήψη επειγόντων μηνυμάτων, όπως η εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών, ανάμεσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Είναι υπεύθυνο για το συντονισμό των πυρηνικών όπλων, είτε αυτά βρίσκονται σε κάποιο βομβαρδιστικό αεροσκάφος, είτε σε κάποιο σιλό διηπειρωτικών πυραύλων.

what-controls-the-us-nuclear-operation-floppy-disk-and-outdated-computers-1

Το Πεντάγωνο έχει δεσμευτεί για τον εκσυγχρονισμό των αποθηκευτικών του μέσων μέχρι το τέλος του 2017, αλλά δεν έχει διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα αρχίσει να χρησιμοποιεί δισκέτες 5.25» ή 3.5».

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s