7 αγάλματα προέδρων των ΗΠΑ σε υπό ανάπτυξη χώρες

Με αφορμή την είδηση της επικείμενης ανέγερσης αγάλματος της Χίλαρυ Κλίντον στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας, μαθαίνουμε για επτά αγάλματα προέδρων των ΗΠΑ σε διάφορες υπό ανάπτυξη χώρες.

Μπορεί το άγαλμα που θέλουν να στήσουν οι γείτονες, να πρωτοτυπεί αφού θα κάνει τη Χίλαρυ την πρώτη πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει άγαλμα πριν καν γίνει πρόεδρος, αλλά κατά τα άλλα η συγκεκριμένη τακτική είναι αρκετά διαδεδομένη. Όχι μόνο επειδή η Αλβανία βρίθει από αντίστοιχα μνημεία προς τιμή του ζεύγους Κλίντον γενικότερα που δείχνουν έναν έντονο φιλοαμερικανισμό, αλλά επειδή σε πολλές χώρες του κόσμου που χαρακτηρίζονται ακόμα οικονομικά “υπό ανάπτυξη” θα βρούμε αντίστοιχες εκδηλώσεις θαυμασμού. Σταχυολογήσαμε ενδεικτικά επτά αγάλματα προέδρων των ΗΠΑ και σας τα παρουσιάζουμε.

Προτομή του Τζον Κένεντυ, στο Καμερούν

1

Μία μπρούντζινη προτομή του Τζον Φ. Κένεντυ, βρίσκεται στην πλατεία Κένεντυ από το 2007. Η προτομή αποκαλύφθηκε στην 45η επέτειο από τον ερχομό του ειρηνευτικού σώματος στη χώρα, αλλά έκτοτε έχει υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς και σήμερα το δεξί μάτι της έχει καταστραφεί.

Άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, στο Μεξικό

2

Ο Αβράαμ Λίνκολν είχε συχνή και φιλική αλληλογραφία με τον τότε πρόεδρο του Μεξικού, Benito Juárez. Ο Αβράαμ Λίνκολν είχε αντιταχθεί στον πόλεμο ΗΠΑ-Μεξικού και ο Μπενίτο Χουάρεζ αρνήθηκε να βοηθήσει τους Νότιους κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου. Έτσι το 1966 οι ΗΠΑ έκαναν δώρο ένα μπρούτζινο άγαλμα του Λίνκολν, ύψους 4 μέτρων, το οποίο τώρα βρίσκεται στην Τιχουάνα. Αντίστοιχα το Μεξικό τους έστειλε ένα άγαλμα του Μπενίτο Χουάρεζ το οποίο βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.

Άγαλμα του Ράδερφορντ Χέγιες, στην Παραγουάη

3

Η Παραγουάη έχει μια εμμονή με τον 19ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε όλη τη χώρα βρίσκονται, αγάλματα, δρόμοι και ονόματα σχολείων προς τιμή του Ράδερφορντ Χέγιες. Υπάρχει ακόμα και μια πόλη με την ονομασία “Villa Hayes” στην περιφέρεια “Presidente Hayes”. Από το 1864 ως το 1870, η χώρα βρισκόταν σε έναν αιματηρό πόλεμο με τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού πέθαναν κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά το τέλος του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε πως ένα διαφιλονικούμενο κομμάτι της Παραγουάης έπρεπε να μείνει στη χώρα και να μην περάσει στη κυριαρχία της Αργεντινής. Από τότε, ο 19ος πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει ανακηρυχθεί σε εθνικό ήρωα.

Άγαλμα του Ομπάμα, στην Ινδονησία

4

Στη Τζακάρτα της Ινδονησίας θα βρούμε ένα μπρούντζινο άγαλμα του 10χρονου Ομπάμα, προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ που έζησε για τέσσερα χρόνια στη χώρα, από το 1967 μέχρι το 1971. Το άγαλμα τοποθετήθηκε αρχικά σε κεντρικό πάρκο της Τζακάρτα, αλλά σε λιγότερο από ένα μήνα οι αρχές αναγκάστηκαν να το μεταφέρουν έξω από το σχολείο στο οποίο φοίτησε ο Ομπάμα, κάτω από την κατακραυγή του κοινού. Σε σχετική σελίδα του Facebook που δημιουργήθηκε ζητώντας την απομάκρυνση του αγάλματος, ο κόσμος άφηνε σχόλια σημείωνε πως ο χώρος θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να τιμηθούν Ινδονήσιοι και ότι ο Ομπάμα δεν έχει προσφέρει κάτι στην Ινδονησία. Το άγαλμα χρηματοδοτήθηκε από έναν αμερικανό που ζει στη Τζακάρτα και από τη ΜΚΟ “Ίδρυμα Φίλων Ομπάμα”. Ναι απ’ ότι φαίνεται υπάρχει και μια τέτοια ΜΚΟ.

Άγαλμα του Τζωρτζ Μπους του γηραιότερου, στην Αλβανία

People walk near a statue of former U.S. President George W. Bush unveiled in the centre of the town of Fushe Kruje

Στο χωριό Fushe Kruje, 22 περίπου χιλιόμετρα έξω από τα Τίρανα, θα βρούμε ένα άγαλμα του Τζώρτζ Μπους του γηραιότερου, ύψους 2,85 μέτρων. Το χωριό είχε επισκεφθεί ο πρώην προέδρος των ΗΠΑ το 2007 και αυτό φαίνεται πως σημάδεψε τους κατοίκους ανεξίτηλα. Ένας δρόμος και μια καφετέρια, φέρουν το όνομά του, ενώ ένας φούρνος που επισκέφθηκε, έχει μετατραπεί σε εθνικό μνημείο. Μια γυναίκα 72 ετών περιμένει να τον δει ακόμα μια φορά για να κλείσει τα μάτια της, αναφέροντας “άφησε τη μητέρα του στην Αμερική, αλλά βρήκε μια μητέρα εδώ”. Ο τότε δήμαρχος ήθελε απελπισμένα ένα άγαλμα που θα μπορούσε να καταγράψει το χαρακτηριστικό και γεμάτο ενέργεια τρόπο με τον οποίο περπατάει ο πρώην πρόεδρος και το άγαλμα ήταν μάλλον το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων λατρείας του μικρού αυτού χωριού προς τον πρόεδρο.

Άγαλμα του Μπιλ Κλίντον, στο Κόσοβο

6

Το Νοέμβριο του 2009, σε μια τελετή στην οποία παραβρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μπρούντζινου αγάλματος ύψους τριών μέτρων, του πρώην προέδρου. Στην ομιλία του ανέφερε πως “ποτέ δεν περίμενε πως κάποιος θα έφτιαχνε ένα τόσο μεγάλο άγαλμα για αυτόν”. Ο Μπιλ Κλίντον θεωρείται εθνικός ήρωας του Κοσόβου και το άγαλμα βρίσκεται πάνω στη λεωφόρο “Μπιλ Κλίντον” της Πρίστινα. Στο Κόσοβο επίσης θα βρούμε κεντρικούς δρόμους και με ονόματα άλλων πρώην προέδρων των ΗΠΑ, όπως του Τζωρτζ Μπους του γηραιότερου και του Γούντροου Γουίλσον.

Άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν, στην Ελλάδα

7

Το 1963 ένα άγαλμα του Τρούμαν ανεγέρθηκε στην Αθήνα, προς τιμή της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που δέχθηκε η Ελλάδα μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μεγάλο μέρος της βοήθεια αυτής χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του “κομμουνιστικού κινδύνου”. Το 3,5 μέτρων άγαλμα έγινε δημοφιλής στόχος από τη στιγμή κιόλας της ανέγερσής του. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων, ενώ το Μάρτιο του 1986 βόμβα το έριξε στο έδαφος χωρίς αυτή όμως να είναι η τελευταία φορα, αφού το 1997 πριονίστηκαν το πόδια του αγάλματος και έπεσε, ενώ το 2007 το άγαλμα τραβήχτηκε με σκοινιά και έπεσε κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικής πορείας.

Άγαλμα της Θάτσερ

8

Εντάξει, αυτό δεν είναι άγαλμα προέδρου των ΗΠΑ, ούτε βρίσκεται σε «υπό ανάπτυξη» χώρα. Αλλά μας το έστειλε ο Σύλλογος Φίλων Θάτσερ και θεωρήσαμε πως έπρεπε να το συμπεριλάβουμε στη λίστα μας. Ο λόγος για ένα μαρμάρινο άγαλμα της Θάτσερ, αξίας 150.000 στερλινών, 2,4 μέτρων ύψους και 1,8 τόνων βάρους, το οποίο αποκεφάλισε ο Paul Kelleher το 2002, με ένα μεταλικό στύλο. “Νομίζω πως είναι πιο ωραίο έτσι” είπε στη δίκη του το 2003, όπου την πρώτη φορά οι ένορκοι απέτυχαν να συμφωνήσουν για το αν είχε δικαιολογία ή όχι για την πράξη του. Στην επανάληψη της δίκης, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε με τρίμηνη φυλάκιση.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s