Ένα hoax απ’ το liberal.gr

Καταρρίπτεται: Ο δισεκατομμυριούχος που δώρισε το 99% της περιουσίας του

Με χαρά διαβάσαμε στο liberal.gr ότι κάποιος δισεκατομμυριούχος δώρισε το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Θεωρήσαμε πως οι καπιταλιστές κατάλαβαν το λάθος τους και άρχισαν την εθελοντική πορεία προς μια αταξική κοινωνία. Δε μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν την απογοήτευσή μας, όταν ψάχνοντας την υπόθεση λίγο παραπάνω στο ίντερνετ, αντιληφθήκαμε πως τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τα παρουσιάζει ο κ. Βασίλης Παζόπουλος στο άρθρο του. Για την ακρίβεια, η πραγματικότητα έτσι όπως καταγράφεται στο αγγλόφωνο ίντερνετ, δεν έχει την παραμικρή σχέση με το άρθρο του liberal.gr. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ξεκινώντας να διαβάζουμε το άρθρο, βλέπουμε μια ατελή βιογραφία του εν λόγω δισεκατομμυριούχου, που ακούει στο όνομα Manoj Bhargava. Μαθαίνουμε ας πούμε πως όταν αυτός ήταν 14 ετών οι γονείς του μετανάστευσαν από την Ινδία στις ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησαν μια εταιρεία πλαστικών και ο ίδιος πήρε υποτροφία για το Πρίνστον το οποίο εγκατέλειψε. Παρόλα αυτά, η οικογένεια του Bhargava, δεν είναι η τυπική οικογένεια μεταναστών που έχουμε στο μυαλό μας. Όντας μια αρκετά εύπορη οικογένεια στην Ινδία και έχοντας την άνεση των υπηρετών, μετανάστευσαν, απ’ ότι διαβάζουμε στο National Geographic, στις ΗΠΑ όπου ο πατέρας του έκανε το διδακτορικό του στο Wharton School of Business. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο Manoj, κέρδισε μια μαθηματική υποτροφία για το Hill School, “μία ιδιωτική ακαδημία για εκλεκτούς”, όπως αυτοχαρακτηρίζεται και μετά μπήκε στο Πρίνστον το οποίο και άφησε ένα χρόνο μετά.

Στο άρθρο του liberal.gr διαβάζουμε και άλλες παρόμοιες λεπτομέρειες που προσπαθούν για κάποιο λόγο να φιλοτεχνήσουν το προφίλ ενός επιχειρηματία που ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε να είναι δισεκατομμυριούχος. Διαβάζουμε μάλιστα και μερικές σκέψεις του Bhargava, τις οποίες σταχυολόγησε ο αρθρογράφος και είναι ενδεικτικές της νοοτροπίας του, όπως:

“Έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα από το να καταστρέψω τη ζωή του γιου μου, παρέχοντας του πολλά χρήματα ή να διαθέσω την περιουσία μου για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένα δίλημμα.”

Παρόλα αυτά εμείς επιλέξαμε να σταχυολογήσουμε μια άλλη περιγραφή που βρήκαμε στο Forbes, για το συγκεκριμένο επιχειρηματία, όπου μαθαίνουμε πως στο γραφείο του διατηρεί ένα είδος “νεκροταφείου” με μπουκαλάκια, πάνω στα οποία έχει ζωγραφίσει νεκροκεφαλές και σκελετούς. Μπουκαλάκια από ανταγωνιστές που πουλούσαν αντίστοιχα προϊόντα με τον ίδιο, τους οποίους κατάφερε να μηνύσει, να εκφοβίσει και πετάξει από την αγορά. Ο Bhargava έδειξε ένα από αυτά στο δημοσιογράφο που πήγε να του πάρει συνέντευξη και του ευχήθηκε να “αναπαυθεί εν ειρήνη”.

10

Όμως πώς έγινε δισεκατομμυριούχος ο Bhargava? Όπως μαθαίνουμε στο άρθρο του liberal.gr, δημιούργησε το ενεργειακό ποτό “5-Hour Energy” το οποίο μέχρι το 2012 είχε πουλήσει 1 δισ μπουκάλια. Αυτό που αποτυγχάνουμε να μάθουμε στο άρθρο, είναι πως οι εισαγγελείς πέντε πολιτειών των ΗΠΑ έχουν στοιχειοθετήσει δικογραφίες ενάντια στο συγκεκριμένο ποτό για ψευδή διαφήμιση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως ο αμερικανικός ΕΟΦ, εμπλέκει το συγκεκριμένο ρόφημα σε 13 θανάτους.

Παρόλα αυτά ο Manoj Bhargava, κατάφερε να συγκεντρώσει μια περιουσία αξίας $4 δισ., αν και το ποσό μάλλον αμφισβητείται, αφού δε βρίσκεται στη λίστα του Forbes, για την οποία χρειάζεσαι τουλάχιστον $1,7 δισ. για να συμπεριληφθείς.

Τι αποφάσισε λοιπόν ο Bhargava να κάνει με όλα τα λεφτά που έβγαλε; Όσα και αν είναι αυτά;

Όπως διαβάζουμε στο liberal.gr αποφάσισε να δώσει το 99% σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είναι όμως έτσι;

Αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι έδωσε 100 εκατομμύρια δολλάρια στο ίδρυμα Stage 2 Innovations, το οποίο απ’ όσο λέει “δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση νέων και πατενταρισμένων τεχνολογιών στην παγκόσμια αγορά”. Εντάξει, το ίδρυμα δεν είναι ακριβώς ίδρυμα, αλλά ένα επενδυτικό ταμείο, το οποίο προτίθεται να σε χρηματοδοτήσει την αρχή της επιχείρησής σου με αντάλλαγμα μετοχές από τα μελλοντικά προϊόντα σου. Όχι ιδιαίτερα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα δηλαδή. Α, επίσης ο Bhargava, δεν “έδωσε” ακριβώς $100 εκατομμύρια στο ταμείο, αφού είναι ο ιδρυτής του και ιδιοκτήτης του.

Η μόνη αναφορά που βρίσκουμε εκεί έξω για το 99% της περιουσίας που έδωσε ο Bhargava σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, έρχεται από την καμπάνια “Giving Pledge”. Απ ‘οσο διαβάζουμε, η συγκεκριμένη καμπάνια είναι έργο του Bill Gates και του Warren Buffet και αφορά μια ηθική δέσμευση εξαιρετικά πλούσιων ανθρώπων, να δώσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους ή μετά το θάνατό τους, κάποιο χρηματικό ποσό σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η δέσμευση είναι καθαρά ηθική και δεν είναι νομικά δεσμευτική με κάποιο τρόπο.

Φανταστείτε το κάπως έτσι. Μια μάζωξη των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου, που πίνοντας τις σαμπάνιες τους και κάνοντας τη ζωή τους, διαγωνίζονται μεθυσμένοι ποιος θα δώσει τα περισσότερα λεφτά στους φτωχούς την επόμενη μέρα. Έπειτα πάνε σπίτι τους, ξεσουρώνουν, αλλά πέρασαν τόσο καλά στο πάρτυ που αποφασίζουν να κάνουν ιστοσελίδα με τη φάρσα τους, λέγοντας τυχαία ποσά για τα οποία κάποια στιγμή, ίσως να δώσουν σε φιλανθρωπίες.

Κάπου εκεί φιγουράρει και το όνομα του Manoj Bhargava, που υποσχέθηκε να δώσει κάποια στιγμή, $1.5 δισ. σε φιλανθρωπίες. Με λίγα λόγια, το άρθρο του liberal.gr περιγράφει κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Δηλαδή τον εν λόγω κύριο, να δίνει κάποιο ποσό σε φιλανθρωπία. Σε οποιαδήποτε φιλανθρωπία.

Μισό λεπτό όμως. Γιατί να είμαστε κακεντρεχείς; Μπορεί ο Bhargava, πράγματι να σκοπεύει να δωρίσει την περιουσία του κάποια στιγμή. Γιατί να μην τον πιστέψουμε; Χμ.

Ψάχνοντας, βρήκαμε πως ο εν λόγω επιχειρηματίας, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε έναν παροξυσμό μάρκετινγκ. Έχει αγοράσει μια κινηματογραφική εταιρεία στη Νέα Υόρκη και έχει φτιάξει ένα ντοκυμανταίρ για τον ίδιο, προμοτάρωντας τις καταπληκτικές νέες εφευρέσεις του, που υπόσχονται να βοηθήσουν τον κόσμο και τις οποίες διαβάζουμε και στο liberal.gr.

Μία από αυτές τις εφευρέσεις που υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο, αφορά ένα “φιλόδοξο σχέδιο”, με το οποίο η εταιρεία του Bhargava, ελπίζει να βάλει ράβδους γραφενίου στο εσωτερικό της γης και να μεταφέρει θερμότητα στην επιφάνεια, για την παραγωγή ενέργειας. Όπως μαθαίνουμε στο ντοκυμανταίρ: “αν το ένα μέρος μια ράβδου γραφενίου θερμανθεί στους 100 βαθμούς Κελσίου, τότε παίρνεις 100 βαθμούς Κελσίου και στην άλλη άκρη, ενώ το ενδιάμεσο παραμένει δροσερό, ακόμα και για ράβδους χιλιομέτρων”…

Όμως ο Bhargava, δε σκοπεύει να καταρρίψει μόνο ένα νόμο της Φυσικής. Η ναυαρχίδα των ανακαλύψεών του, είναι ένα ποδήλατο-γεννήτρια, το οποίο υπόσχεται να παράγει αέναη ενέργεια. Συγκεκριμένα υπόσχεται πως μόνο με $100, μπορεί να παράξει 10.000 ποδήλατα, τα οποία με μία ώρα ποδηλάτισης την ημέρα μπορούν να ηλεκτροδοησουν ένα ολόκληρο νοικοκυριό. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο “Billions in chump change…Why does a billionaire-backed company feel the need to scam people?”, αλλά εμείς μένουμε απλά σε ένα ενδεικτικό βιντεάκι, για να καταλάβουμε σε τι αναφερόμαστε.

11

Γι’ αυτόν λοιπόν το δισεκατομμυριούχο,ο οποίος «δώρισε» το 99% της περιουσίας του, μας μίλησε ο Βασίλης Παζόπουλος. Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Επενδυτές χωρίς Σύνορα». Ελπίζουμε τις συμβουλές τους να ακολουθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής μπας και ολοκληρωθεί η πορεία προς την αταξική κοινωνία, μια ώρα αρχύτερα.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s