Σε εργάτες στις ΗΠΑ, απαγορεύεται η τουαλέτα και φοράνε πάνες

Πέσαμε πάνω σε ένα άρθρο του Bloomberg, που βασίζεται σε αναφορές του ινστιτούτου Oxfam και έχει να κάνει με την καταπάτηση βασικών ανθρώπινων αναγκών, στο βωμό του κέρδους. Γιατί μας νοιάζει τι λέει το Bloomberg και το Oxfam; Γιατί αν οι καταγγελίες για την καταπίεση εργαζόμενων, φτάνουν σε μεγάλα εκδοτικά και ερευνητικά ιδρύματα που είναι ταγμένα στη φιλελεύθερη καπιταλιστική στρατηγική, τα πράγματα στην πραγματικότητα, μάλλον είναι πολύ χειρότερα και μάλιστα για ένα θέμα που δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επιφάνεια, από τη μητρόπολη της ελεύθερης αγοράς.

10

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου.


Σε εργάτες στα μεγαλύτερα εργοστάσια πουλερικών των ΗΠΑ, απαγορεύεται επανειλημμένα να κάνουν διάλειμμα για να πάνε στην τουαλέτα και σαν αποτέλεσμα αναγκάζονται να φορέσουν πάνες, ενώ δουλεύουν στη γραμμή παραγωγής, σύμφωνα με μια έρευνα του Oxfam που είδε το φως την Τετάρτη.

“Δεν είναι μόνο ένα πλήγμα στην αξιοπρέπειά τους. Διατρέχουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας”, σύμφωνα με το Oxfam America, το αμερικανικό παρακλάδι του βρετανικού ινστιτούτου παγκόσμιας ανάπτυξης. Το ινστιτούτο εργάζεται για “έναν δίκαιο κόσμο χωρίς φτώχεια” και επικεντρώνεται σε θέματα που ποικίλουν από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μέχρι τον υποσιτισμό.

Η έρευνα επικαλείται ανώνυμες αναφορές εργαζομένων των εταιρειών “Tyson Foods Inc.”, “Pilgrim’s Pride Corp.”, “Perdue Farms Inc”, και “Sanderson Farms Inc”, οι οποίοι ανέφεραν πως οι προϊστάμενοί τους, τους κοροϊδεύουν, αγνοούν τα αιτήματά τους και απειλούν με ποινές ή απολύσεις. Όταν μπορούν να πάνε στην τουαλέτα, περιμένουν σε μεγάλες ουρές, παρόλο που τους δίνεται περιορισμένος χρόνος που μερικές φορές φτάνει τα 10 λεπτά, σύμφωνα με την αναφορά. Κάποιοι εργαζόμενοι έχουν ουρήσει ή αφοδεύσει ενώ δούλευαν επειδή δε μπορούσαν να αντέξουν άλλο και κάποιοι έχουν περιορίσει την κατανάλωση υγρών σε επικίνδυνο βαθμό, λέει το Oxfam.

Οι συνθήκες για τους εργάτες στη βιομηχανία κρέατος, είναι διαβόητες για την κακή τους κατάσταση, από την εποχή του Upton Sinclair, του αμερικανού συγγραφέα, ο οποίος έγραψε για την εκμετάλλευση στη βιομηχανία, στη νουβέλα του “The Jungle”, το 1906. Σε μια αναφορά του Oxfam του 2015, αναφέρεται πως η χαμηλή τιμή των πουλερικών στις ΗΠΑ, οφείλεται στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένα επίπεδα τραυματισμών και ασθενειών, ενώ υπομένουν ένα κλίμα φόβου στους χώρους δουλειάς τους. Η εν λόγω βιομηχανία, είχε έρθει ξανά στο φως της δημοσιότητας στο ντοκυμανταίρ “Food Inc”, το 2008.

Δύσκολες συνθήκες

Οι συνθήκες είναι δύσκολες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες σε έμμηνο ρύση και τις εγκύους, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά. Οι εργαζόμενοι μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος αφού οι διευθυντές έχουν πει σε εργάτες να τρώνε και να πίνουν λιγότερο προκειμένου να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες συχνά, διαβάζουμε στην αναφορά.

Ο οικονομικός διευθυντής της Sanderson, Mike Cockrell, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του Oxfam, σε e-mail του.

Η Tyson, δήλωσε σε e-mail της, πως “δεν ανέχεται την άρνηση αιτημάτων για τη χρήση της τουαλέτας”. Η Perdue, δήλωσε πως “οι αναφορές είναι αντικρουόμενες” με την πολιτική και τις πρακτικές της εταιρείας. Η Pilgrim’s Pride, ανέφερε πως “αν οι ισχυρισμοί του Oxfam, αποδειχθούν αληθείς, θα είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση της πολιτικής της εταιρείας και θα είχαν σαν αποτέλεσμα πειθαρχικές ενέργεις”.

“Εκτιμούμε τα μέλη της ομάδας μας και τους φερόμαστε με σεβασμό”, ανέφερε η Tyson σε e-mail της. Η εταιρεία “είναι ανήσυχη για αυτούς του ανώνυμους ισχυρισμούς και παρόλο που δεν έχουμε καμία απόδειξη πως αληθεύουν, προσπαθούμε να βεβαιωθούμε πως η θέση μας για τα διαλείμματα για τουαλέτα ακολουθείται και πως οι ανάγκες των μελών της ομάδας μας, καλύπτονται”, σύμφωνα με την εταιρεία.

Διαλείμματα στη βάρδια

“Όσον αφορά τα διαλείμματα για τουαλέτα, οι συνεργάτες μας έχουν δύο 30λεπτα διαλείμματα στην οκτάωρη βάρδια τους”, ανέφερε η Perdue. “Αν ένας συνεργάτης μας δε μπορεί να περιμένει για το προγραμματισμένο διάλειμμα και χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, υποτίθεται πως τους δίνεται άδεια να φύγει από τη γραμμή παραγωγής μόλις βρεθεί κάποιος να τον καλύψει”.

“Τα διαλείμματα για την τουαλέτα, δεν έχουν αναφερθεί σαν πρόβλημα σε καμία από τις εσωτερικές έρευνες για την ικανοποίηση των εργαζομένων, ούτε και στα αποτελέσματα των ερευνών από τρίτους για την ασφάλεια στο χώρο”, ανέφερε η Pilgrim. “Η υγεία την ομάδας μας και η ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιωσιμότητάς μας, θεμελιώδης για αυτό που είμαστε δηλαδή περήφανα μέλη της αμερικανικής γεωργίας και προτεραιότητα για τα περισσότερα από 37.000 μέλη της ομάδας μας”.

Οι ισχυρισμοί της αναφοράς του Oxfam, δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρη τη βιομηχανία, ανέφεραν το National Chicken Council και το U.S. Poultry & Egg Association, σε κοινό τους ανακοινωθέν.

“Είμαστε προβληματισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά επίσης αναρωτιόμαστε και για τις προσπάθειες του ινστιτούτου, που προσπαθεί να τσουβαλιάσει ολόκληρη τη βιομηχανία, βασιζόμενο σε μια χούφτα ανώνυμων αναφορών”, διαβάζουμε στο ανακοινωθέν. “Πιστεύουμε πως τέτοια περιστατικά είναι πολύ σπάνια και πως η αμερικανική βιομηχανία πουλερικών προσπαθεί σκληρά να τα αποτρέψει”

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s