Είναι ο Ζίζεκ, ρατσιστής σε ντελίριο;

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις απόψεις ενός, διεθνούς φήμης στοχαστή της αυτοαποκαλούμενης “αριστεράς”. Ο Συγκεκριμένος άνθρωπος δε, θεωρείται μέγας φιλοσοφικός καθοδηγητής, από τα περισσότερα οπορτουνιστικά κόμματα που δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο. Μιλάμε για τον Σλαβόι Ζίζεκ.

Αυτός ο αυτοαποκαλούμενος «μαρξιστής φιλόσοφος» έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη στο Channel 4. Σε αυτήν εξέμεσε κάμποση ισλαμοφοβία, μετά βίας συγκαλυμμένη από την θολούρα του λόγου του.

Τίποτα καινούριο. Ένας οπορτουνιστής τελάλης του καπιταλισμού-που διεκδικεί επαναστατικές περγαμηνές και χρησιμοποιεί το όνομα του Μαρξ εις μάτην (σε κάθε ευκαιρία)-, λέει το παραμυθάκι που βολεύει το αφεντικό του. Την αστική τάξη.

Λέει ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι “Ευρωπαίοι” παραείναι ανεκτικοί με τους πρόσφυγες και πως πρέπει σιγά σιγά να τους σφίξουν τα λουριά, ότι στην τελική δεν τους θέλει η “Ευρώπη”, γιατί δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας και ότι χάρη τους κάνουμε που τους αφήνουμε να πεθαίνουν στις θάλασσες και τα σύνορά μας. Δικαιολογεί με λίγα λόγια τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η ΕΕ, κατά την “διαχείριση” της προσφυγικής κρίσης. Διαπράττει επίσης ο ανερυθρίαστος κράχτης του καπιταλισμού, την λαθροχειρία να ταυτίζει την Ευρώπη με την ΕΕ, αλλά αυτό είναι μάλλον ασήμαντο μπροστά στα υπόλοιπα λεγόμενά του.

Όλα τα παραπάνω διστάζαμε να τα γράψουμε, καθώς η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Σλαβόι είναι ασαφής, αποφεύγοντας περίτεχνα το να επωμιστεί το πλήρες βάρος των λεγομένων του. Ευτυχώς όμως, έσπευσε να δώσει συνέντευξη στο Russia Today, όπου αποσαφήνισε πέρα από κάθε αμφιβολία, το τι ήθελε πραγματικά να πει.

Ο δημοσιογράφος του RT του κάνει μερικές μάλλον εύστοχες ερωτήσεις και ο Σλαβόι δίνει αποκαλυπτικές απαντήσεις, ας δούμε μερικές.

“…νομίζω ότι το να μειώνεις τον άλλο σε ανίκανο, τυφλό θύμα που δεν έχει καμία ευθύνη, ακούγεται ευγενές, αλλά είναι άλλη μία εκδοχή αυτού που στην αποικιακή εποχή εποχή λεγόταν ‘white man’s burden(άχθος του λευκού ανθρώπου).

“Αυτοί που παριστάνουν ότι είναι πιο ανοιχτοί στους μετανάστες ή πρόσφυγες, στην πραγματικότητα τους μεταχειρίζονται ρατσιστικά και χειραγωγητικά.”

Για να μην είσαι ρατσιστής κατά τον σφουγγοκωλάριο του αστισμού, πρέπει να μην παριστάνεις ότι είσαι ανοιχτός σε αυτούς. Αλλά πώς αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες, αν δεν παριστάνουμε τους ανοιχτούς;

Ρωτά λοιπόν ο δημοσιογράφος, “Πρέπει η Ευρώπη να σταματήσει να δέχεται πρόσφυγες;”.

“Απολύτως όχι, αλλά η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να λυπάται τον εαυτό της […] δεν είναι το ίδιο γεγονός, ότι εκατομμύρια θέλουν να πάνε στην Ευρώπη απόδειξη ότι οι άνθρωποι ακόμη -ίσως είναι ψευδαίσθηση- βλέπουν κάτι στην Ευρώπη.”

Ο πρόεδρος του Εδεσαϊκού ίσως κατάλαβε το περιεχόμενο αυτής της απάντησης. Σίγουρα κανείς άλλος.

Το δευτερο πράγμα που πρέπει να κάνει η ευρώπη είναι να εγείρει κάποιες αφελείς ερωτήσεις που πρέπει να εγερθούν:

Πρώτον. Όχι, οι μουσουλμάνοι δεν είναι απλώς ένα πράγμα. Εδώ αυτό που κάνουν από το ISIS μέχρι τις διαμάχες μεταξύ σηιτών και σουνιτών κ.ο.κ. Αυτές είναι ενεργές επιχειρήσεις ισλαμοποίησης κ.ο.κ. Θα έπρεπε να τους αντιμετωπίσουμε σαν ανθρώπους που εμπλέκονται σε υπεύθυνες πράξεις

Εδώ παρατηρούμε το απολειφάδι της σκέψης, να εξομοιώνει τους πρόσφυγες με αυτό από το οποίο προσπαθούν να ξεφύγουν και να μας ζητάει να τους αποδώσουμε και την ευθύνη για τα εγκλήματα αυτού. Επίσης Μιλάει για την “ενεργή επιχείρηση ισλαμοποίησης” σαν μουσάτη, Σώτη(ή Τζήμερος) από τα λιντλ. Πάντως σίγουρα αυτό δεν είναι ούτε αφελές ούτε ερώτημα.

“Τελος […] τα τελευταία ένα δυο χρόνια είναι σαφές ότι ένας νέος άξονας του κακού χτίζεται στην μέση ανατολή. Τα κύρια συστατικά αυτού του άξονα είναι η Τουρκία, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία. Τώρα ξέρουμε ότι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία ανοιχτά συνεργάζονται, η ασφάλεια η μυστική αστυνομία [κάτι που δεν καταλαβαίνω] κ.ο.κ. Και νομίζω ότι αυτό το νέο μέτωπο, χώρες της περιοχής ενάντια σε κυρίως σηίτες αντιπάλους κ.ο.κ. Αυτό είναι κρίσιμο γεγονός. Αυτή είναι η πηγή των προβλημάτων. Νομίζω ότι αυτό για το οποίο κατηγορώ την δύση είναι: Κοιτάξτε εμείς δεχόμαστε την ροή των προσφύγων με αυτόν τον ανθρωπιστικό τρόπο, ‘ω θεέ μου έρχονται εκατομμύρια στην Ευρώπη’ και ο αντίλογος είναι μόνο ανθρωπιστικός ‘είτε θα είμαστε η απάνθρωπη Ευρώπη σταματώντας τους ή θα ανοίξουμε τις καρδιές μας’. Αλλά για παράδειγμα, τι γίνεται με τις πολύ πλούσιες αραβικές χώρες-πολύ πλουσιότερες από την Ευρώπη κατά μέσο όρο- οι οποίες είναι μόλις κάτω από την περιοχή της κρίσης. Ας τις ονομάσουμε: Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Εμιράτα. Αυτές είναι σουνιτικές χώρες, οι περισότεροι από τους πρόσφυγες είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, πόσους πρόσφυγες δέχτηκαν αυτές οι χώρες; Πρακτικά κανέναν.[…] Γιατί όχι; Γιατί δεν είναι αυτές ανοιχτές; Και είναι απλά παρατηρητές.”

Η δεύτερη και τελευταία αφελής ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι το γιατί οι πρόσφυγες δεν πάνε (ή έστω γίνονται δεκτοί) σε χώρες που ο ίδιος ο καταναλωτής οξυγόνου τοποθετεί στον “Άξονα του Κακού” και λέει ότι δημιουργούν το πρόβλημα. Μια “αφελής ερώτηση”, που θυμίζει στην βλακεία και την απόσταση της από την πραγματικότητα, χρυσαυγήτικη ρητορική.

Παρακάτω συνεχίζει το παραλήρημα του. Όταν ο δημοσιογράφος του RT του ζητάει να του πει τι πιστεύει για την συμφωνία ανταλλαγής προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Σε μία κίνηση που ομολογουμένως βρίσκουμε σοκαριστική, η ντροπή της Σλοβενίας καταδικάζει την συμφωνία, αλλά μετά εξηγεί και το γιατί και μπαίνουν όλα στην θέση τους.

“Πρώτα νομίζω ότι ας το ξεκαθαρίσουμε, η Τουρκία κυνηγάει αδίστακτα την ατζέντα της, είναι (η συμφωνία) μόνο ένα νέο παράδειγμα αυτής της θλιβερής ιστορίας του σύγχρονου καπιταλισμού που κινείται προς αυτό που συνήθως αποκαλούμε ‘καπιταλισμός με ασιατικές αξίες’ [σπάει η σύνδεση για λίγο] αυταρχικός και συνήθως εθνικά στοχευμένος καπιταλισμός. Ο κόσμος προφανώς κινείται προς αυτή την κατεύθυνση από την Κίνα στην Σιγκαπούρη κ.ο.κ. Έτσι νομίζω ότι ειδικά σε αυτή την περίπτωση, είναι η πιο ντροπιαστική συμφωνία που μπορώ να φανταστώ, η συμφωνία με την Τουρκία είναι μια ολοκληρωτικά ανήθικη συμφωνία πληρώνοντας, κάνοντας έναν συμβιβασμό με μία από τις χώρες που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για αυτή την κρίση θυμηθείτε τις Τουρκικές πολιτικές του να προσποιείται ότι πολεμάει την τρομοκρατία αλλά η μεγάλη πλειονότητα των στρατιωτικών της προσπαθειών στοχεύονται προς τους Κούρδους και την Κουρδική αντίσταση, που όπως όλοι ξέρουμε οι Κούρδοι είναι ένας από τους λίγους στην βόρεια Συρία κ.ο.κ. που πολεμάνε πραγματικά ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία.

Γιαυτό νομίζω ότι η μόνη λύση αν με ρωτάτε τι θα έκανα είναι -μη γελάσετε το λέω σαν αριστεριστής σκληρής γραμμής- η στρατιωτικοποίηση. Όχι το να προστατέυσουμε τα Ευρωπαϊκά σύνορα με στρατό αλλά στρατιωτικοποίηση με την έννοια της μεγάλης κλίμακας οργάνωση. Να εγκαταστήσουμε στρατιωτικές βάσεις, φυσικά σε συμφωνία με αυτές τις χώρες, όχι κατοχή, σε δεν ξέρω ίσως στην συριακή ακτή, στα ελληνικά νησιά, στη βόρεια Λιβύη. Να εγκαταστήσουμε μια αερογέφυρα (σ.σ. νομίζω ότι εννοεί να μεταφέρονται οι πρόσφυγες με αεροπλάνο) με την δύση, να οργανώσουμε αερομεταφορές ή οτιδήποτε, με οργανωμένο τρόπο να ρυθμίζουμε την μετανάστευση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που βλέπω.

Όλα τα άλλα, αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι ένα σκάνδαλο. Οι μετανάστες απλά να ρέουν με έναν ανοργάνωτο τρόπο και μετά η μία χώρα πολεμάει την άλλη, για παράδειγμα εμείς οι βαλκανικές χώρες κατηγορούμαστε τώρα, από την Μακεδονία ως την Σλοβενία, σαν οι κακοί(σ.σ. νομίζω ότι είπε κακοί, μπορεί να ήταν και άλλη λέξη), εμείς στήνουμε σύρματα, τείχη, αλλά ξέρετε, αυτές οι ανοιχτές δυτικές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία [κατποια άλλη χώρα ψελίζει εδω αλλά δεν το ακούω], παίζουν ένα βρώμικο παιχνίδι με μάς, νομίζω. Αυτές έκαναν αυτή την μεγάλη πρόσκληση, η Άγγελα Μέρκελ είπε ‘ελάτε θα τα καταφέρουμε’, αλλά όταν ήρθαν πολλοί πρόσφυγες δεν ήθελαν να βρωμίσουν τα χέρια τους, λέγοντας απλά σταματήστε, όχι! Ήθελαν διακριτικά εμείς, οι μικρές βαλκανικές χώρες να κάνουμε την βρώμικη δουλειά και διακριτικά να σταματήσουμε την ροή προσφύγων.

Νομίζω οτι οι πρόσφυγες δεν είναι μόνο ηθικό, αλλά κυρίως πολιτικό φιάσκο της Ευρώπης. Η έλειψη της ελάχιστης, ενωμένης, οργανωμένης πολιτικής -δεν νομίζω, αυτό είναι το πρόβλημα, εύχομαι στους πρόσφυγες κάθε καλό-, θα έπρεπε να βοηθηθούν, αλλά όχι με αυτό τον χαοτικό τρόπο. Αν τα πράγματα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση σε πέντε χρόνια η Ευρώπη δεν θα είναι πια Ευρώπη, όχι με την έννοια της ισλαμοποίησης, αλλά με την έννοια της κυριαρχίας των αντιμεταναστευτικών λαϊκιστών, που είναι η πραγματική απειλή για το καλό της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.”

Οκ. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτό το ντελίριο; Είναι σαφές, ότι ο αγαπητός φιλόσοφος των πανταχού αριστεριστών του καπιταλισμού, έχει αναγάγει σε υψηλή τέχνη το να ντύνει με εκατοντάδες λέξεις, το πολύ λίγο νόημα.

Ο λόγος που δεν συμφωνεί με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είναι ότι η ΕΕ συμβιβάζεται και δίνει λεφτά στην Τουρκία. Όχι το ότι να μεταφέρεις πρόσφυγες που ζητάνε άσυλο και έχουν πνιγεί μέχρι να φτάσουν εδώ σε μία επικίνδυνη για αυτούς χώρα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μέσα όμως σε αυτό το πολύ λίγο νόημα καταφέρνει να χώσει και πολλά άλλα μικρά σημεία που συνθέτουν την εικόνα της σκέψης του.

  • Η λύση για το προσφυγικό είναι η στρατιωτικοποίηση.
  • Στραιωτικές βάσεις άλλων χωρών στα ελληνικά νησιά, στην Συριακή ακτή και στην Βόρεια Λιβύη, δεν είναι στρατιωτική κατοχή.
  • Μόνο ο στρατός μπορεί να οργανώσει την αερομεταφορά των προσφύγων στις χώρες υποδοχής με οργάνωση και όχι ανοργάνωτα.
  • Οι βαλκανικές χώρες δεν πειράζει που κλείνουν τα σύνορα και κακομεταχειρίζονται με εγκληματικό τρόπο τους πρόσφυγες γιατί η Γερμανία και η Αυστρία είναι χειρότερες ηθικά.
  • Το να αναμασάς αυτούσιες προτάσεις (σε σπαστά Αγγλικά βέβαια) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε κάνει αριστεριστή.
  • Για να μην επικρατήσουν οι ανιμεταναστευτικοί λαϊκιστές στην Ευρώπη πρέπει να γίνουμε όλοι αντιμεναστευτικοί λαϊκιστές.
  • Για τις προσφυγικές ροές ευθύνεται το κάλεσμα της Άγγελας Μέρκελ.

Αν ήμασταν καλοί άνθρωποι θα λέγαμε ότι ο αγαπημένος φιλόσοφος του θολοαριστερισμού έχει χαζέψει και θα του αναγνωρίζαμε το ακαταλόγιστο για αυτά που λέει. Δεν είμαστε όμως και θα πούμε πως είναι απλά ένα τυχάρπαστο καθίκι, που δηλητηριάζει τα μυαλά των, ενδεχομένως καλοκάγαθων, δυτικών αριστεριστών που τον έχουν σε εκτίμηση, με σκληρή αντιμεταναστευτική προπαγάνδα, με τρόπο ίσως πιο επιζήμιο ακόμα και από την φασιστική αντιμεταναστευτική ρητορική.

Λόγω της αδυναμίας μας να απομαγνητοφωνήσουμε την υπόλοιπη συνέντευξη του (έχει άλλη τόση), για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, ας δούμε μερικά αποσπάσματα του λόγου του.

“Πρέπει να εγκαταλείψουμε το φιλελέυθερο όνειο ότι μπορούμε να έχουμε διαφορετικούς πολιτισμούς να συνειπαρχουν στον ίδιο χώρο […] τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα γιατί οι διαφορετικοί πολιτισμοί όταν ζούν στον ίδιο χώρο, διαφορετικοί τρόποι ζωής, επίσης συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο με διαφορετικό τρόπο.”

Σλαβόι Ζίζεκ 22 Απριλίου 2016

Σώτη; Γλαύκε;

“Ξέρω από τους αριστεριστές φίλους μου ότι πολlοί μουσουλμάνοι εξτρεμιστές επιτίθενται στα Gay Pride.

Σλαβόι Ζίζεκ 22 Απριλίου 2016

Το λέει και ο Μπάμπης ο Σουγιάς φανταζόμαστε…

“Πάνω από 2000 κορίτσια (μουσουλμάνες) το χρόνο φεύγουν από τις οικογένειες τους στην Γερμανία.”

Σλαβόι Ζίζεκ 22 Απριλίου 2016

Οκ…

“Η Ευρώπη σημαίνει και κάτι ευγενές. Ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος πρόνοιας, κοινωνική μέριμνα για τους φτωχούς κ.ο.κ.”

Σλαβόι Ζίζεκ 22 Απριλίου 2016

Ανθρώπινα δικαιώματα

Κράτος πρόνοιας

20

Κοινωνική μέριμνα για τους φτωχούς

221

Νομίζω αρκετά ασχοληθήκαμε με την φιλοσοφημένη διασταύρωση του Τσουμπάκα με τον Τζάμπα Δε Χατ. Αν μάθαμε κάτι είναι ότι η χρήση κόκας πριν δώσεις μια συνέντευξη μπορεί να σε εκθέσει κ.ο.κ…

Για να μην θεωρηθεί ότι χτυπάμε έναν ξεμωραμένο γέρο, που δεν τον παίρνει κανείς σοβαρά, ή ότι του δίνουμε περισσότερη αξία απ’ότι έχει, ας ρίξουμε μια ματιά στο ποιοι τον παίρνουν αρκετά σοβαρά ώστε να επικαλούνται την αυθεντία του.

8752099718_7ebf47667c_b

 

Advertisements

2 thoughts on “Είναι ο Ζίζεκ, ρατσιστής σε ντελίριο;

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s