Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα. Για κανέναν.

Εδώ και καιρό, η Τουρκία έχει σταματήσει να είναι ασφαλής χώρα. Και όχι μόνο για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα, ή που επαναπροωθούνται σε αυτήν από την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει πάψει να είναι ασφαλής, για τον Τύπο και για τους κατοίκους της και ένα μεγάλο μέρος της έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, από όπου δεν έχουμε σχεδόν καμία ενημέρωση, χάρη στο καθεστώς Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι η χώρα όπου όταν οι δημοσιογράφοι που γράφουν ενάντια στο ISIS δε δολοφονούνται, τότε δικάζονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Είναι η χώρα όπου αν μιλήσεις υπέρ των Κούρδων, θα σε σκοτώσουν στο δρόμο, μέρα μεσημέρι, μπροστά σε κάμερες και μετά ο Ερντογάν θα κατηγορήσει το PKK για τη δολοφονία.

Είναι η χώρα για την οποία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Γερμανία, έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες ώστε οι πολίτες τους, να αποφεύγουν να ταξιδεύουν είτε σε σημεία της χώρας, είτε σε ολόκληρη την επικράτειά της.

Είναι η χώρα στην οποία έχουν σκοτωθεί 200 άνθρωποι σε πέντε βομβιστικές επιθέσεις από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και σκοτώθηκαν 33 μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος «Socialist Party of the Oppressed».

gujan_yazi_foto6

Είναι η χώρα, που η κυβέρνησή της, έχει μετατρέψει σε κρανίου τόπο τις νοτιοανατολικές της επαρχίες, βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές, εκτοπίζοντας πλυθησμούς, κατάσχοντας περιουσίες, δολοφονώντας άμαχους και διενεργώντας όλα τα βήματα για να οδηγηθούμε σε αυτό που ίσως στο μέλλον χαρακτηρίζουμε ως κουρδική εθνοκάθαρση.

Σε αυτή τη χώρα λοιπόν, αποφασίσαμε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση και σαν ελληνικό κράτος, να επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, ενάντια σε κάθε διεθνή σύμβαση και φλερτάροντας με τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Τι συμβαίνει όμως στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος;

Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι. Μόνο οι 200.000 από αυτούς βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας, με τους υπόλοιπους να ζουν σε τέτοιες συνθήκες:

Για να καλύψουν τις ανάγκες τους γίνονται θύματα της εκμετάλλευσης και της μαύρης εργασίας, με την παιδική εργασία να ανθεί και να στηρίζει ακόμα και εξαγωγικούς τομείς της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ιστορία της 15χρονης Loury, που μαθαίνουμε από το Kollect και η οποία δουλεύει 10 ώρες την ημέρα εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς τη δυνατότητα να πάει στο σχολείο.

 

Άλλος τομέας που «ανθεί» στην Τουρκία σε βάρος των Σύρων προσφύγων, είναι το εμπόριο λευκής σαρκός. Σύμφωνα με το Gatestone Institute, Τούρκοι δουλέμποροι, πουλάνε σε πλούσιους Σαουδάραβες, κορίτσια Σύρων για μια τιμή που κυμαίνεται από $700 έως $1700. Οι δε βιασμοί γυναικών προσφύγων, φαίνεται πως αποτελεί πια μια φρικτή καθημερινότητα. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που μαθαίνουμε από τη Θάνια Βέζου:

μας περιέγραφαν το ξύλο και τα «βασανιστήρια» που είχαν υποστεί στην Τουρκία. Μία γυναίκα μόλις βγήκε από το καράβι και έφτασε στο κτίριο της Ε1, το μόνο πράγμα που ζήτησε ήταν να αλλάξει τα ρούχα που φορούσε, γιατί ήταν τα ρούχα του βιασμού της στη Τουρκία.

Η ίδια η Διεθνής Αμνηστία, δεν αναγνωρίζει την Τουρκία σαν «ασφαλή χώρα» και καταγγέλει πως οι επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων πίσω στη Συρία, φτάνουν περίπου τις 100 την ημέρα και περιλαμβάνουν ακόμα και ασυνόδευτα παιδιά. Καταγγελίες υπάρχουν και για βασανιστήρια ανθρώπων, ώστε να υπογράψουν «εθελοντική» επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους.

Και ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αρνείται αυτές τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας πως η πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των Σύρων προσφύγων, είναι αυτή των ανοιχτών θυρών, σε άρθρο του Independent διαβάζουμε για 16 Σύρους αμάχους που πυροβολήθηκαν από τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, στην προσπάθειά τους να περάσουν τα τουρκικά σύνορα, μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει προχωρήσει στην επαναπροώθηση 190 προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καταλήξει σε φυλακές ποινικών κρατουμένων. Τα τηλέφωνα τους και όσα αντικείμενα κουβαλούσαν πάνω τους, φαίνεται πως κατασχέθηκαν σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κανένας δε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.

gettyimages-519035624

Officials from the EU border agency Frontex on a boat between Lesbos, Greece and Dikili, Turkey, deporting migrants on April 4, 2016. © 2016 Getty

Είναι προφανές πως η Τουρκία δε μπορεί να χαρακτηριστεί «ασφαλής χώρα» και πράγματι δε χαρακτηρίζεται σχεδόν από κανέναν, πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι φαίνεται πως βιάστηκαν να κλείσουν μια πολύ επικερδή συμφωνία με την Τουρκία. Μία συμφωνία, που χάρη στην τεχνική ανικανότητα και τη ρατσιστική απροθυμία μιας ολόκληρης ηπείρου, καταπατάει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, χαρίζοντας $3.3 δισεκατομμύρια στην Τουρκία και η οποία επεκτείνεται άτυπα μέχρι την καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Γερμανού κωμικού Jan Boehmermann.

Αυτή λοιπόν είναι η «ασφαλής» Τουρκία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία των μαφιόζικων δολοφονιών, των δρόμων γεμάτων από αίμα κούρδων αμάχων και συνδικαλιστών, της καταστολής, του τρόμου και της καταπάτησης κάθε έννοιας ανθρωπίνου δικαιώματος.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s