Μήπως Πατριάρχης και Πάπας θα έπρεπε να «ευαισθητοποιήσουν» πρώτα την Εκκλησία;

Και πώς το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού ρατσιστικού λόγου έχει τις καταβολές του στη θρησκεία και στα κυρήγματα του ιερατείου.

Είναι καιρός τώρα που είχαμε επιλέξει να μην ασχολούμαστε με διάφορα χάπενινγκ που οργανώνουν διάσημοι κατά καιρούς στη Λέσβο και αλλού για να «αναδείξουν» τα δεινά των προσφύγων. Θεωρούσαμε πως στη χειρότερη περίπτωση τουλάχιστον, κακό δεν ‘κάναν. Θεωρούσαμε πως πράγματι ήταν ένα θέμα που χρειαζόταν «ανάδειξη», έστω και αν αυτή έρχεται μέσα από τον πρισματικό φακό της προσωπικής επίδειξης και ίσως της εσωτερικής ικανοποίησης που νιώθει ο κάθε διάσημος που αποφάσισε να ποζάρει στο φωτογραφικό φακό δίπλα σε ένα παιδί πρόσφυγα. Και πράγματι, όπως τονίζουν σήμερα διάφορα ΜΜΕ, το θέμα χρειάζεται ανάδειξη, γιατί πολύ απλά τα ίδια τα ΜΜΕ αδιαφορούν επιδεικτικά για την κατάσταση που επικρατεί στα σημεία που έχουμε κλείσει τους πρόσφυγες και περισσότερο φαίνεται να αναλώνονται στους «αναρχικούς αλληλέγγυους» που κρατάνε ομήρους και που εξοπλίζουν με μαχαίρια τους πρόσφυγες. Όχι. Ξέρεις τι; Περισσότερο φαίνεται να αναλώνονται στο να αναμασάνε ακροδεξιά hoaxes, έτσι, στην ψύχρα.

Το προσωπικό μας ποτήρι της ανοχής και της υπομονής όμως ξεχείλισε πριν περίπου τρεις ώρες, όταν ξεκινήσαμε στη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης να βλέπουμε την κάλυψη της επίσκεψης του Πάπα, του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου, στη Λέσβο (και ακόμα δεν έχει σταματήσει). Μία επίσκεψη που ελάχιστα φαίνεται να έχει να κάνει με την προσωπική ικανοποίηση αυτών των τριών προσώπων, αφού ούτως ή άλλως σύμφωνα με τα λεγόμενά τους εκπροσωπούν το Θεο επί της Γης, οπότε, εντάξει, πόσα περισσότερα μπορεί να πετύχεις στη ζωή σου από αυτό;

Μία επίσκεψη που φαντάζει σαν θέατρο του παραλόγου, ιδίως αν σκεφτούμε πως ένα μεγάλο μέρος της ρατσιστικής και της ακροδεξιάς ρητορείας με την οποία βομβαρδιζόμαστε από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, βασίζεται σε αυτά ακριβώς τα κυρήγματα ενός μέρους του ιερατείου της Εκκλησίας, στη χειρότερη, ή στην προκλητική αδιαφορία ενός άλλου.

Θυμόμαστε ας πούμε αυτά:

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος

Θα ισλαμοποιηθούμε με τους μουσουλμάνους πρόσφυγες

1.png

Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ

Κίνδυνος για την Ευρώπη οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και μετανάστες

2

Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ

Υποστήριξε πως κάποιος πρόσφυγας ζήτησε από το Μητροπολίτη Πειραιώς να βγάλει το σταυρό, όταν αυτός είχε πάει στο λιμάνι, για να του πουν αργότερα οι υπεύθυνοι πως είναι πράκτορας της Σαουδικής Αραβίας.

3

Μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος

Δεν θέλουμε να μολυνθεί η περιοχή μας. Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας. Δεν μας αρέσει ο πολιτισμός τους.

4

Επίσκοπος Szeged-Csanádi, László Kiss-Rigó

Στην έκκληση του Πάπα, προς τις χώρες της Ευρώπης, απάντησε πως «δεν ξέρει τι λέει». Υποστήριξε πως οι πρόσφυγες είναι εισβολείς, κυνικοί και αφήνουν σκουπίδια, ενώ δε χρειάζονται κάποιου είδους βοήθεια αφού έχουν χρήματα.

5

Πατριάρχης Βουλγαρίας, Νεόφυτος

Να μην πάρουμε άλλους μουσουλμάνους μετανάστες. Αυτό το κύμα μοιάζει περισσότερο με εισβολή.

6

Θα ήταν επομένως καλύτερο, πιστεύουμε εμείς, στην περίπτωση που Πατριάρχης και Πάπας θέλουν να «ευαισθητοποιήσουν» κάποιον για τα προβλήματα των προσφύγων, να ξεκινήσουν από τους ίδιους τους κόλπους των Εκκλησιών τους, που σε ένα μεγάλο μέρος φαίνεται να μοιράζουν απλόχερα μίσος και ρατσισμό. Αν όχι για κάποιον άλλο λόγο, τουλάχιστον για να μη θεωρούνται και από τον πιο ανυποψίαστο πολίτη ανάλογες «εκδηλώσεις», σαν απλές προσπάθειες αθώωσης ενός συστήματος κυβερνήσεων και συμφερόντων που προωθούν τον πόλεμο και τις διακρίσεις που τόσο συγκινητικά καταδίκασαν σήμερα στη Λέσβο.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s