Μπογδάνος. Κάν’ το όπως ο Θέμος.

Ή αλλιώς πώς ένας αντιρατσιστικός νόμος και πολλαπλά ντελίρια ρατσισμού, δεν είναι αρκετά για να συγκινήσουν κανέναν εισαγγελέα.

Είναι πολλές οι φορές που η νηφάλια, φιλελεύθερη και δημοκρατική φωνή του αγαπημένου (μπλιαχ) μας παρουσιαστή, έχει σπάσει σε λυγμούς ρατσισμού, απολυταρχισμού και υστερίας.

Τον θυμόμαστε ας πούμε να βγάζει είδηση στον αέρα, το οποίο ήταν ένα ακόμα φασιστικό hoax

Η είδηση φυσικά διαψεύστηκε σχεδόν μόλις βγήκε

35603

Ή τον θυμόμαστε πριν μερικές μέρες να αναπαράγει την ψεύτικη είδηση γιατο «βιασμό» του μικρού κοριτσιού στην Ειδομένη και να βγάζει το νηφάλιο δημοσιογραφικό συμπέρασμα πως όλοι οι Αφγανοί πάνε με παιδάκια.

Στη χτεσινή του εκπομπή, αφού είδε πως οι ειδήσεις του διαψεύδονται, αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Στόχου.gr και να αναπαράγει απλά «φήμες» που έτσι κι αλλιώς δε μπορούν να καταρριφθούν. Συγκεκριμένα βγάζει ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν καταγγελίες, αλλά ΕΙΚΑΖΕΤΑΙ πως η Αστυνομία είναι σε συναγερμό για κρούσματα βιασμών σε καταυλισμούς προσφύγων.

12901408_10154243314438641_1476658109503047567_o

Είναι φανερό πως ο ο συγκεκριμένος «δημοσιογράφος», ο οποίος τυγχάνει να μην είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, γρήγορα και σταδιακά, κλιμακώνει το ρατσιστικό του λόγο, θέλοντας προφανώς να φτάσει το επίπεδο του άλλο γνωστού δημοσιογράφου, ο οποίος μας ενημέρωσε πως οι Ινδοί έχουν στο dna τους το βιασμό.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα πουν να μην ασχολούμαστε με τέτοιου είδους άτομα γιατί τους δίνουμε αξία. Υπάρχουν και άνθρωποι που θα επιλέξουν απλά να σατιρίσουν και να καυτηριάσουν τους παραπάνω «δημοσιογράφους». Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Αυτοί οι άνθρωποι και γνωστοί είναι και την άνεση να μπαίνουν στα σπίτια μας σε prime time κιόλας ωράρια και να αναλαμβάνουν την ενημέρωσή μας ή τη διασκέδασή μας, έχοντας ως μόνο οδηγό το ρατσιστικό τους λόγο. Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να αποδεχτούμε πως δε διαμορφώνονται απόψεις και συνειδήσεις μέσω της τηλεόρασης. Να αποδεχτούμε δηλαδή πως ο κάθε τηλεθεατής είναι ένας ολοκληρωμένος και κατασταλαγμένος χαρακτήρας που καμία επιρροή δε μπορεί να δεχτεί από το «χαζοκούτι».

Ούτε όμως και η απλή διακωμώδησή τους μας βρίσκει εντελώς σύμφωνους. Ναι, ο λόγος τους και η σκέψη τους μπορεί να είναι σε εμβρυακή κατάσταση. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ένας δουλεύει στην πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας και ο άλλος καταλαμβάνει δύο ώρες σε δημόσια συχνότητα.

Το άρθρο 1 του νόμου 927/1979 είναι περισσότερο από σαφές:

Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που µπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, µίσος ή βία κατά προσώπου ή οµάδας προσώπων, που προσδιορίζονται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δηµόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη  ζωή, την ελευθερία ή τη σωµατική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιµωρείται µε φυλάκιση τριών (3) µηνών  έως τριών (3) ετών και µε χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 − 20.000) ευρώ.

Η μόνη απορία που μένει: Αποτελεί η απουσία εισαγγελέα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ένδειξη πως κράτος και κυβέρνηση επιθυμούν τη διάδοση του ρατσιστικού λόγου στην κοινωνική ζωή;

Advertisements

3 thoughts on “Μπογδάνος. Κάν’ το όπως ο Θέμος.

 1. Θλιβερή ιστορία ο νόμος που παραθέτεις.
  Από το 1979 έως το 2014 αυτό το άρθρο 1 πρόβλεπε την τιμωρία των πράξεων που υποκινούν ρατσιστικές διακρίσεις.
  Το πόσο εφαρμόστηκε, βέβαια, το μαρτυρεί η διαδρομη της ΧΑ. Μετά σκέφτηκαν (υποκρίθηκαν ότι σκέφτηκαν) ότι γι’ αυτή τη διαδρομή της ΧΑ φταίει δήθεν κάποιο κενό στην αντιρατσιστική νομοθεσία…
  Και τι έκαναν;
  Προσθεσαν στο παραπάνω άρθρο 1 τη φράση: «κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δηµόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωµατική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων».
  Ο «νομοθέτης» λοιπόν το 2014 νομθέτησε ότι η «υποκίνηση, πρόκληση, διέγερση ή προτροπή σε πράξεις ή ενέργειες που µπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, µίσος ή βία κατά προσώπου ή οµάδας προσώπων, που προσδιορίζονται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία», μπορεί και να γίνονται «κατά τρόπο που ΔΕΝ εκθέτει σε κίνδυνο τη δηµόσια τάξη (ή ενέχει απειλή κλπ)».
  Κι έτσι με την τροποποίηση αυτή αποποινικοποιήθηκε η ρατσιστική «»υποκίνηση, πρόκληση, διέγερση ή προτροπή κλπ» που γίνεται «κατά τρόπο που…. ΔΕΝ εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη»…
  Το ότι εξ ορισμού την «εκθέτει σε κίνδυνο» δεν απασχόλησε, όπως φαίνεται, το «νομοθέτη». Αντίθετα τον απασχόλησε το πώς θα δώσει στα δικαστήρια το έρεισμα να αθωώνουν τις ρατσιστικές προκλήσεις κρίνοντας ότι έγιναν «κατά τρόπο που δεν εκθέτει σε κινδυνο τη δημόσια τάξη κλπ»…
  Και το ότι από το 2014, κατά πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, έχουμε την ιδέα οτι αποκτήσαμε την αντιρατσιστική νομοθεσια που μας έλειπε, αποτελεί απλώς συνέπεια της οργουελιανής ιδεολογικής χειραγώγησης που μας σφυροκοπά.

  Μου αρέσει!

  • Καθόλου άδικο δεν έχεις σε αυτά που λες. Ο δε γράφων θεωρεί πως το αστικό σύνταγμα και η αστική δικαιοσύνη, λίγο νοιάζεται για το ρατσισμό και το φασισμό. Απλά θέλαμε να δείξουμε πως δεν τηρούνται ούτε καν αυτές οι ελάχιστες επιφάσεις εύνομης πολιτείας.

   Μου αρέσει!

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s