Φιλελεδισμός Vs Σκέψη II

Σας είχαμε τάξει ένα άρθρο αφιερωμένο στον Τζήμερο και τον Μπογδάνο για το δεύτερο μέρος της σειράς “Φιλελεδισμός”, αλλά οι εξελίξεις μας πρόλαβαν, ο Τζήμερος “ξαναχτύπησε” με ένα άρθρο του στο liberal.gr και έτσι καταλήξαμε να ασχολούμαστε μόνο με αυτόν. Αφιέρωμα στον Μπογδάνο θα κάνουμε στο τρίτο μέρος.

Τι να πει κανείς για τον Θάνο Τζήμερο;

Μπορούμε για την ακρίβεια να πούμε τόσα πολλά για αυτόν, που είναι καλύτερο να τα κρατήσουμε για ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον βίο και την πολιτεία του. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ανάγνωση που κάνει στο πρόβλημα της τρομοκρατίας, από την φιλελεύθερη οπτική την οποία πρεσβεύει.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, στο πως αυτός ο ομολογουμένως εξευγενισμένος πολιτικός νους, αντέδρασε με ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο στα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλες:

Όμως η οπτική των ατομικών δικαιωμάτων δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα μας. Όλα αυτά τα συζητάμε σε περίοδο ειρήνης. Σήμερα έχουμε πόλεμο. Διαφορετικό από όσους έχουμε γνωρίσει, αλλά πόλεμο!

Έτσι λοιπόν για προθέρμανση, κήρυξε τον πόλεμο και κατάργησε τα ατομικά δικαιώματα. Δημιουργούνται κάμποσες εύλογες απορίες διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, όπως το με ποιους έχουμε πόλεμο. Στη συνέχεια του ίδιου κειμένου το απαντάει.

Αν οι ισλαμιστές δεν βιαζόντουσαν, η Ευρώπη θα γινόταν χαλιφάτο το 2040 χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Απλώς γεννώντας 6-8 παιδιά η κάθε οικογένεια, όπως κάνουν τώρα. Θα γινόντουσαν πλειοψηφία και, εντελώς δημοκρατικά, πιάνοντας το πνεύμα του Διαφωτισμού στον ύπνο, θα έπαιρναν μόνιμα την εξουσία.

και

Λυπάμαι που επιβεβαιώθηκα, αλλά ο αλγόριθμος του φανατισμού αποδεικνύει ότι όσο αυξάνονται και πληθύνονται οι μουσουλμάνοι, τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των φανατικών, τόσο περισσότεροι οι πρόθυμοι να ζωστούν με εκρηκτικά

Ο εχθρός λοιπόν είναι το Ισλάμ, που όταν δεν μας πολεμάει με την βία μας πολεμάει με το να τεκνοποιεί. Κάπου μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό σκέψεων, προλαβαίνει να σκυλέψει και αυτός το κουφάρι του διαφωτισμού. Βέβαια τα πράγματα περιπλέκονται λίγο παρακάτω, ο εχθρός δεν είναι ακριβώς οι βομβιστές αυτοκτονίας.

Μου κάνει εντύπωση ότι προβάλλεται ως μείζον πρόβλημα το πώς θα βρεις τους φανατικούς ανάμεσα στους μετριοπαθείς. Μα το δηλώνουν οι ίδιοι! Με το πώς ντύνονται, τι τρώνε και πώς συμπεριφέρονται. Φανατικός δεν είναι εκείνος που πυροδοτεί βόμβες. Αυτός είναι δολοφόνος. Φανατικός είναι εκείνος που αποδέχεται πως ένα «ιερό βιβλίο» καθορίζει, άκριτα, όλη την πορεία της ζωής του, είτε λέγεται «Κοράνι», είτε «Βίβλος», είτε «Κεφάλαιο» του Μαρξ.

Άρα οι εχθροί είναι όσοι φοράνε ρούχα και όσοι τρώνε φαγητά που δεν εγκρίνει ο Τζήμερος. Επίσης το “Κεφάλαιο” του Μαρξ είναι ιερό βιβλίο.

Πως θα εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε τους φανατικούς;

Το κλειδί λοιπόν είναι η μαντήλα! Όπως όταν χειρουργείται ένας καρκινικός όγκος, αφαιρείται και υγιής ιστός περιμετρικά, το ίδιο πρέπει να γίνει κι εδώ: περιμετρικά των τζιχαντιστών βρίσκονται όσοι ακολουθούν απαρέγκλιτα τις ενδυματολογικές (και όχι μόνον) επιταγές του Ισλάμ στην καθημερινότητά τους. Μπορεί κάποιοι να το κάνουν απλώς λόγω εθίμου και παράδοσης. Λυπάμαι, θα τους πάρει κι αυτούς η μπάλα, όπως η χημειοθεραπεία χτυπάει και υγιή κύτταρα. Δεν γίνεται αλλιώς.

 

Θα γίνουν διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης, έτσι δεν είναι; Καταγράφεις με κάμερα όλους τους διαδηλωτές και, χωρίς πολύ θόρυβο, τους ειδοποιείς έναν έναν ότι έχουν στερηθεί της υποκοότητάς τους και πρέπει μέσα σε 48 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Φυσικά έχεις ήδη περάσει νόμο που αντιμετωπίζει αυτού του είδους τις αντιδράσεις ως ιδιώνυμο έγκλημα κατά του πολιτεύματος.

Πρέπει σύμφωνα με τον Τζήμερο (για λόγους χειρουργικής διαδικασίας), να ποινικοποιήσουμε την μαντήλα και να τιμωρήσουμε αθώους και ενόχους γιατί “δεν γίνεται αλλιώς”. Επίσης, πρέπει να γίνει ιδιώνυμο η διαδήλωση σε αντίδραση στην τιμωρία αθώων για ενδυματολογικές επιλογές και να εφαρμοστεί η πρακτική του φακελώματος των διαδηλωτών.

Κάπως έτσι δομείται, στο πεφωτισμένο μυαλό του Τζήμερου ένας ωραίος κόσμος για τις επόμενες γενιές. Με μίσος για το διαφορετικό, ακόμα και σε επίπεδο ενδυμασίας, πολιτική σκέψη νηπιαγωγείου και ποινικοποίηση της οποιασδήποτε λαϊκής αντίδρασης στην αδικία.

Αρχίζει σιγά σιγά να αναδύεται ένα μοτίβο στην (νεο;)φιλελεύθερη σκέψη. Φαίνεται να την συναρπάζει η καταπίεση της οποιασδήποτε ελευθερίας και να προκαλεί την μήνη της η όποια αντίδραση σε αυτή την καταπίεση. Αξιοσημείωτο επίσης είναι, ότι αισθάνονται την ανάγκη οι φιλελέδες να αναφέρουν λέξεις των οποίων δεν γνωρίζουν το νόημα(π.χ. διαφωτισμός). Από την άλλη μπορεί και να αδικούμε το κείμενο, γιατί μας είπε το “Κεφάλαιο” ιερό βιβλίο.

Ο Μαρξ να μας σώσει.

< Διαβάστε το προηγούμενο

Advertisements

4 thoughts on “Φιλελεδισμός Vs Σκέψη II

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s