Η αρχαία ιστορία μιας πόλης που τη λέγανε Βέροια

Και γιατί 10 ρατσιστικά απολειφάδια δε μπορούν να κάνουν τίποτα για να την ξεγράψουν

Η Βέροια ήταν ελληνιστική πόλη της βορείου Συρίας (σημερινό Χαλέπι ή al Haleb στα Αραβικά). Πριν ονομαστεί έτσι λεγόταν Χαλυβών, ονομασία για την οποία έχουν προταθεί κάποιες ετυμολογήσεις. Μερικοί υποστηρίζουν ότι προήλθε από την αμοριτική λέξη halab, δηλ. σίδερο ή χαλκός, μιας και ήταν σημαντική πηγή μετάλλων. Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή Halab δηλώνει την πόλη που έδωσε γάλα. Όταν -σύμφωνα με την παράδοση- ο πατριάρχης των Εβραίων Αβραάμ παρακάλεσε τον Θεό, εκείνος άκουσε την προσευχή του και πότισε με γάλα τους διψασμένους ταξιδιώτες. Επανιδρύθηκε από τον Σέλευκο Α΄ τον Νικάτορα πάνω στην συριακή Χαλυβώνα, με αποίκους από την ομώνυμη πόλη της Μακεδονίας. Από το αρχαίο όνομα προέρχεται και το σημερινό όνομα της πόλης, Χαλέπι.

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, περιήλθε στην κυριαρχία του στρατηγού του Αντιγόνου Α΄ και το 301 π.Χ. στον Σέλευκο Α΄ Νικάτορα. Ο τελευταίος για να εδραιώσει την μακεδονική κυριαρχία στην Συρία, μετέφερε αποίκους από την Μακεδονική Βέροια και στο εξής η Χαλυβών θα περνούσε στην ιστορία με το όνομα Βέροια. Η πόλη ενωνόταν μέσω εμπορικού δρόμου με την Μεσοποταμία και ανήκε στην σελευκιδική επαρχία της Κυρρηστικής. Φαίνεται ότι κατά τους ελληνιστικούς χρόνους η πόλη άνθισε, ενώ η ελληνική γλώσσα ακουγόταν στις οδούς τις.

Κατά τον αρχαιολόγο Sauvaget, η Βέροια είχε δομηθεί με το ελληνικό ιπποδάμειο σύστημα (κάθετοι οδοί και παράλληλοι δρόμοι με προσανατολισμό στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα).

Σήμερα η πόλη αυτή λέγεται Χαλέπι, αγγλιστί Aleppo και είναι κάπως έτσι:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο, συναντήθηκαν με λίγους «ορίτζιναλ» βεροιώτες και αντιμετωπίστηκαν κάπως έτσι:

Πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, αντίκρυσαν έναν «χριστιανό» ιερέα να ωρύεται πως οι πρόσφυγες θα του πειράξουν την καλόγρια και θα γίνει χαμός:

Επειδή η τραγική μειοψηφία του ρατσισμού, μπορεί να γεμίσει τις τηλεοράσεις, αφού άλλωστε μεχρί εκεί φτάνουν, ενημερώνουμε πως ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας ακόμα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης:

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, ως απόγονοι προσφύγων, ανακοινώνει ότι έχει αρχίσει την συλλογή ειδών ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Ιματισμός,υπόδηση,τρόφιμα,είδη υγείας,φάρμακα και ό,τι άλλο χρειάζονται οι πρόσφυγες ,είναι τα αγαθά που με χαρά και γνώση συλλέγονται και ταξινομούνται στο χώρο του συλλόγου Μικρασιατών Κεντρικής 183-Βέροια.Οι ώρες που δέχεται ο σύλλογος τις προσφορές ,είναι κάθε πρωί από τις 10 πμ έως τις 13:00μμ, μέχρι και την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977460574.

Γιατί η προσφορά είναι έργο ανθρωπιάς, αφού όλοι γνωρίζουμε κάποιο πρόσφυγα…

Το ΔΣ του συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας

 

Advertisements

3 thoughts on “Η αρχαία ιστορία μιας πόλης που τη λέγανε Βέροια

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s