5 διεθνείς συνθήκες που γίναν κουρελόχαρτο

Και πώς η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να χορέψει πάνω στον τάφο τους.

Εφτά δεκαετίες μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, οπότε οι νικητές αποφάσισαν να συνάψουν και να υπογράψουν συνθήκες που θα διασφάλιζαν την «ειρήνη» και την «ανεκτικότητα», ο πλανήτης δεν έχει σταματήσει να φλέγεται, οι άνθρωποι να πεθαίνουν από ασιτία σε διάφορα μέρη του και οι οικονομικές και πολιτικές εξουσίες να οδεύουν προς τον απολυταρχισμό ολοταχώς.

Η μία μετά την άλλη, αυτές οι συνθήκες παραβιάστηκαν τα επόμενα χρόνια, είτε έμμεσα είτε κατάφωρα από διάφορες χώρες, συνήθως από τις πιο ισχυρές, κάνοντας τις ίδιες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που υποτίθεται πως προάσπιζαν, να φαντάζουν περισσότερο με ένα savoir vivre που καλό θα ήταν να ακολουθείς αλλά δε θα σε κακοκαρδίσουμε κιόλας αν τις τσαλακώσεις, τις σκίσεις και τις κάψεις.

refconvenphoto

Τελευταίο παράδειγμα διεθνούς συνθήκης που αποφασίσαμε να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια σαν «δυτικός πολιτισμός» είναι η συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες του 1951. Σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, διαγράψαμε τον ορισμό που δίνει για τον πρόσφυγα:

Ενα άτομο που εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς, εθνικότητας, υπαγωγής σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή πολιτική άποψη, το οποίο βρίσκεται έξω από τη χώρα καταγωγής του και εξαιτίας αυτού του φόβου δε μπορεί ή δε θέλει να βασιστεί στην προστασία αυτής της χώρας

Τη χαριστική βολή όμως σε αυτή τη συνθήκη, αποφασίσαμε να τη δώσουμε όταν παραβιάσαμε και το άρθρο 33, που απαγορεύει την «επαναπροώθηση» προσφύγων σε χώρες όπου η ζωή τους μπορεί να απειληθεί για λόγους καταγωγής ή θρησκείας, και εμείς αποφασίσαμε να τους γυρίζουμε στην Τουρκία.

geneva_conventions

Τώρα θα μου πεις πως αυτή δεν τη λέμε συνθήκη της Γενεύης, για να μην τη μπερδέψουμε με την άλλη που έχει να κάνει με τους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες. Ναι… Όχι, τη σκίσαμε και τη συνθήκη της Γενεύης, όταν διάφορες χώρες του «δυτικού πολιτισμού» αποφάσισαν να εισβάλουν χωρίς προσχήματα σε χώρες όπως τη Λιβυή και το Μπαχρέιν και άρχισαν να βομβαρδίζουν νοσοκομεία δεξιά και αριστερά…

Επίσης, τη συνθήκη Σένγκεν τη θυμάσαι; Εκείνη από την οποία είχαμε ανησυχήσει πως θα μας έδιωχναν; Ναι… Πάει κι αυτή. Όχι μόνο γιατί στην Ευρώπη πια δεν υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων, αλλά γιατί διάφορα σύνορα στην Ε.Ε. κλείνουν κάτω από το φόβο της τρομοκρατίας και αρχίζουν να ισχύουν στρατιωτικοί νόμοι με μόνιμες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε ακόμα και το άρθρο της συνθήκης που προβλέπει πως συνοριοφύλακες και αστυνομικοί των χωρών της συνθήκης μπορούν να μετακινηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν «έκτακτες καταστάσεις», αποδείχθηκε και αυτό αχρείαστο, όταν η Ιταλία έστειλε αστυνομικούς στην εκτός Σένγκεν Αλβανία.

human-rights-decl-cover

Παρόλα αυτά νομίζουμε το πιο πανηγυρικό σβήσιμο, έφαγε η Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Αυτές οι κατευθυντήριες τσαλαπατήθηκαν στο θέμα των προσφύγων, κυρίως γιατί προβλέπουν τραβηγμένα πράγματα, όπως το να μη βασανίζουμε ανθρώπους και να τους παρέχουμε πολυτέλειες όπως πόσιμο νερό. Αλλά είχαν ξεκινήσει από πολύ παλιότερα να σβήνονται στην Ε.Ε. με αποκορύφωμα τη χτεσινή είδηση από την «καρδιά της δημοκρατίας της Ε.Ε.» που χάθηκε μέσα στο χάος της τρομοκρατικής επίθεσης, όπου ένα 3χρονο κοριτσάκι πέθανε από διφθερίτιδα. Διφθερίτιδα.

Σε αυτό τον άτυπο αγώνα δρόμου ανενδοίαστης βαρβαρότητας, φαίνεται να μπαίνει δυνατά και η χώρα μας όμως, η οποία όχι μόνο προσπαθεί να χορέψει πάνω στον τάφο των προαναφερόμενων συνθηκών, αλλά βάζει και το δικό της λιθαράκι, αρχίζοντας να αδιαφορεί επιλεκτικά για νόμους του κράτους.

Είδαμε ας πούμε πρόσφυγες, να βαφτίζονται «παρατυποι μετανάστες», να δένονται με τάιραπ, να φορτώνονται σε πλοίο και να ταξιδεύουν δεμένοι και κλειδωμένοι για να καταλήξουν σε κέντρα κράτησης. Είδαμε πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έτοιμοι για «επαναπροώθηση», πίσω σε εμπόλεμες ζώνες. Είδαμε τον «Στηρίζουμε Μουζάλα» να μας λέει πως η Αμυγδαλέζα δεν έκλεισε ποτέ. Είδαμε ακόμα και την Υατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να μαζεύει τα συμπράγκαλά της και να φεύγει, μπροστά στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που είμαστε έτοιμοι να διαπράξουμε. Το ίδιο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Δίνει η ελληνική κυβέρνηση την εικόνα ενός μηχανισμού, που μέχρι τώρα έδειχνε κάποια συγκράτηση, αλλά από τη στιγμή που πήρε εγγράφως την άδεια μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τρέχει να μοιάσει στο ίνδαλμά της, τον Ορμπάν της Ουγγαρίας, υψώνοντας κάγκελα και συρματοπλέγματα όπου βρει. Και αυτή η εικόνα, του μπουχτισμένου μακελάρη, που επιτέλους πήρε την άδεια να κάνει το κομμάτι του, ενισχύεται από την εκκωφαντική αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης, για έναν ξεχασμένο αντιρατσιστικό νόμο.

Βλέπουμε χωρίς κανένα εμπόδιο λοιπόν, ψευδείς ειδήσεις για πρόσφυγες που ποδοπατάνε πρόσφορα σε εκκλησίες, άτομα που εύχονται να ανατιναχθεί ένας τζιχαντιστής και στην Ελλάδα προκειμένου να βάλουμε μυαλό και νεοφιλελέδες «πολιτικούς» οπαδούς της ελεύθερης οικονομίας και της δημοκρατίας, να φορτώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις δύο Βέλγων, σε πρόσφυγες πολέμου. Και όλα αυτά, αφήνουν παντελώς αδιάφορους αμφότερους κυβέρνηση και δικαιοσύνη.

Στο μυαλό πολλών οι διεθνείς συνθήκες και οι νόμοι, φαντάζουν σαν ένα συμβόλαιο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Σε εκείνη την περίπτωση όμως το σεβασμό του εγγυάται κάποια ανώτερη εξουσία που έχει τη δύναμη να το επιβάλει και στα δύο μέρη, όπως ένα δικαστήριο. Στην περίπτωση τη δική μας, οι διεθνείς συνθήκες και οι νόμοι, φαντάζουν πια με ένα υποσχετήριο του ανίσχυρου πως θα ακολουθεί τις διαταγές του ισχυρού, φορτώνοντας με υποχρεώσεις τον μεν και δικαιώματα τον δε.

Για να μιλήσουμε τη «Νέα Πεζοδρομιακή», όπως μας κατηγορούν μερικοί, φαίνεται πως το σκατό απλά κυλάει προς τα κάτω, με τις ισχυρές χώρες και συμφέροντα να πιέζουν τις ανίσχυρες όπως την Ελλάδα και με τη σειρά τους οι ανίσχυρες κυβερνήσεις να πιέζουν τα πιο ανίσχυρα κομμάτια των κοινωνιών τους, όπως τους πρόσφυγες και τους εξαθλιωμένους.

Καλή διασκέδαση.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s