Έρχονται οι πρόσφυγες και ανεβάζουν το επίπεδο του τουρισμού μας

Νομίζετε πως πρόκειται για πλάκα. Σταθείτε. Δεν είναι. Ας παρακολουθήσουμε μια ιστορία για γέλια και για κλάμματα…

Πριν δυο βδομάδες λοιπόν, το Επιμελητήριο Χίου έστειλε επιστολή, προς το τμ. Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας, στην οποία ο υπογράφων και πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Γεωργούλης, ζητά να ελεγχθούν οι «μη αδειοδοτημένοι χώροι παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για πρόσφυγες». Και συνέχιζε:

…λειτουργούν σε διάφορα σημεία χώροι παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για πρόσφυγες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου άδειες … Παρακαλούμε όπως προβείτε στους προβλεπόμενους εκ του νόμου ελέγχους … ώστε να διασφαλισθεί αποτελεσματικά η υγεία τόσο των προσφύγων που καταναλώνουν τα γεύματα που παρασκευάζονται στους συγκεκριμένους χώρους, όσο και των εθελοντών οι οποίοι χρησιμοποιούν εύφλεκτες ύλες (υγραέριο) χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις.

Το ξαφνικό ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου και του προέδρου του τότε, δε φάνηκε να πείθει ούτε την εφημερίδα από όπου αλιεύσαμε το δημοσίευμα, ούτε τους αλληλέγγυους και του εθελοντές που τρέχουν τις κοινωνικές κουζίνες, ούτε καν κάποια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου, οι οποίοι είχαν τονίσει:

Βασιζόμενοι στον ανθρώπινο πόνο οι διαμαρτυρόμενοι επαγγελματίες θέλουν να στηρίξουν την τσέπη τους. Γιατί τίποτα από τη στάση αυτή δεν μας πείθει ότι πρόκειται για πολίτες ευαισθητοποιημένους στα ζητήματα υγείας όλων αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, που πέρα από τραγικά θύματα των πολέμων στις χώρες τους, γίνονται και θύματα της ασυνειδησίας των εκ του ασφαλούς δρώντων πολιτών που δε θέλουν να τους βλέπουν μεν -γιατί ενοχλούνται- αλλά να τους απομυζούν δε όσο αυτό είναι δυνατό

Όπως φαίνεται όμως, ο καιρός έχει γυρίσματα. Η Ε.Ε. πέταξε κάποια ψίχουλα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, από τα οποία, 352.000 ευρώ αντιστοιχούν στην 96 ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) για να αναθέσει με διαγωνισμό, σε εταιρείες τη σίτιση προσφύγων.

Οι εταιρείες αυτές καλούνται να έχουν κάποια πιστοποίηση ISO και κάποιες προδιαγραφές, ελπίζουμε για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής σίτισης χιλιάδων ανθρώπων. Έλα όμως που οι επιχειρήσεις εστίασης του Επιμελητηρίου Χίου, δεν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές… Ναι ναι, οι επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Χίου, δεν πληρούν τις προδιαγραφές για τη σίτιση των προσφύγων. Οι ίδιες επιχειρήσεις εστίασης που πιθανότατα παραπονιούνται για το «πλήγμα» στον τουρισμό από τους πρόσφυγες, δεν είναι αρκετά ικανές να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων που ήρθαν από ανάγκη εδώ, αλλά ελπίζουν να είναι αρκετά ικανές για ανθρώπους που θα έρθουν για λόγους αναψυχής. Δεν τελειώνει όμως εδώ.

Το Επιμελητήριο Χίου και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου αυτή τη φορά, έστειλαν επιστολή στον ταξίαρχο της 96 ΑΔΤΕ ζητώντας του να επιτρέψει τη συμμετοχή των τοπικών ειπχειρήσεων στο διαγωνισμό, χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές, μιας και αυτές είναι που έχουν πληγεί κυρίως από τις προσφυγικές ροές. Το ταβάνι της γελοιότητας το χτυπάμε με την αιτιολόγηση αυτού του αιτήματος:

Η τοπική κοινωνία που με ευαισθησία έχει στηρίξει με ίδια μέσα όλους αυτούς τους μήνες (και με την Πολιτεία απούσα) τους πρόσφυγες βρίσκεται σε αποκλεισμό. Είναι εύλογη συνεπώς η πικρία, αλλά και η αγανάκτηση των συμπολιτών μας

Πάει στον κόρακα το να μη βοηθάς. Ο καθένας βοηθάει όσο μπορεί και όσο θέλει. Αλλά να βάζεις εμπόδια σε αυτή τη βοήθεια και μετά να επικαλείσαι την ευαισθησία των άλλων για να βγάλεις λεφτά, πάει πολύ.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s