Ο λαός αποφάσισε ποιο κανάλι θέλει να κλείσει. Ανοιχτή επιστολή

Μόλις 10 μέρες πριν, ζητήσαμε από τους αναγνώστες μας να επιλέξουν ποιο κανάλι θέλουν να δουν να κλείνει. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και το μέγεθος τους δείγματος είναι ισοδύναμο με αυτά των εταιρειών δημοσκοπήσεων (περίπου 2000 ). Θεωρούμε πως εφόσον το πολιτικό σύστημα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψιν του και το ενδεικτικό της βούλησης του λαού για τα κανάλια, που στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε που συμπυκνώνεται στη φράση: «Αν όχι ο Σκάι, τουλάχιστον το Mega».

Ακολουθεί ανοιχτή επιστολή την οποία κοινοποιήσαμε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και συγκεκριμένα στον κύριο Λευτέρη Κρέτσο, Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας (σοβαρά τώρα;) και στον κύριο Νίκο Παππά, Υπουργό Επικρατείας, οι οποίοι μαθαίνουμε πως είναι πια οι αρμόδιοι για τέτοιου είδους αποφάσεις.


 

Προς
κ. Παππά, Υπουργό Επικρατείας
κ.Κρέτσο, Γενικό Γραμματέα

Φίλτατοι

Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε σαν μπλογκ, τη θέλησή σας να επιβάλετε ανώτερο όριο τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και δε μπορέσαμε να αντισταθούμε στο να αισθανθούμε κυρίαρχος λαός και να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοινωνική διεργασία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ήταν μια καλοκαιρινή νύχτα του Γενάρη (αλκυονίδες μάλλον), όταν μάθαμε πως νομοθετείται ανώτερο όριο τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Τέσσερα στον αριθμό. Δε μπορέσαμε να μην κάνουμε τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτό το όριο και στο γεγονός πως τα γνωστά πανελλαδικά κανάλια είναι πέντε.

Τις μέρες που ακολούθησαν παρακολουθήσαμε και εμείς τον πόλεμο που εξαπέλυσαν διάφοροι θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας, που υποστήριζαν πως ο αριθμός των καναλιών θα έπρεπε να ρυθμίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Αδιαφορώντας προφανώς για την αδυναμία κάποιου να λειτουργήσει στην ελεύθερη αγορά, χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώνει τους φόρους του.

Γίναμε μάρτυρες και εμείς τηλεοπτικών παραθύρων, όπου ο παρουσιαστής εξηγούσε πως με αυτή σας την κίνηση, θέλετε απλά να αλλάξετε την υπάρχουσα διαπλοκή με τη δική σας, χωρίς να δείχνουν να καταλαβαίνουν πως έτσι παραδέχονται πως αποτελούν κομμάτι της διαπλοκής. Εμείς όμως αυτό δε θα το αμφισβητήσουμε, μιας και αυτοί, όπως και εσείς, ξέρετε καλύτερα από εμάς, αν αληθεύει.

Σαν μπλογκ, θεωρούμε πως ο ανώτερος αριθμός καναλιών θεσμοθετείται στα τέσσερα, αποσκοπώντας σε μια μεταφορά του παιδικού παιχνιδιού «μουσικές καρέκλες», όπου όλοι καλούνται να πάρουν μια θέση και κάποιος να μείνει απ’ έξω. Δε θέλουμε να αφήσουμε υπόνοιες σχετικά με το αν εκβιάζετε τη στήριξη των καναλιών προς την κυβέρνησή σας με αυτό σας το νομοθέτημα. Γι’ αυτό το λέμε ευθέως.

Όμως ουδέν κακό αμιγές καλού, όπως λέγανε οι φίλοι μας οι στωικοί. Και γι’ αυτό δε μπορούμε να σας κρύψουμε τα ρίγη χαράς που φέρατε σε εμάς και τους αναγνώστες μας, απλά και μόνο στην ιδέα πως έστω ένα από τα ιδιωτικά κανάλια πρόκειται να κλείσει. Ακολούθως προχωρήσαμε στη διενέργεια άτυπου δημοψηφίσματος, όπου καλούσαμε τους αναγνώστες μας να διαλέξουν, ποιος θα φαγωθεί (για να συνεχίσουμε σε παιδικούς ρυθμούς). Δε δώσαμε τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στην ψηφοφορία και δικαιωθήκαμε όταν διαπιστώσαμε πως όσοι ψήφιζαν μας άφηναν και ένα μικρό κειμενάκι με κεφαλαία και πολλά θαυμαστικά που πήγαινε κάπως έτσι:

ΌΛΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!

Έτσι λοιπόν είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μας:

Στην ερώτηση: Ποιο κανάλι θέλετε να κλείσει;
και σε σύνολο 2.121 ψήφων, η κάλπη αποφάσισε

  1. ΣΚΑΪ – 49.88%, 1.058 ψήφοι
  2. Mega – 41.68%, 884 ψήφοι
  3. Ant1 – 3.77%, 80 ψήφοι
  4. Star – 2.73%, 58 ψήφοι
  5. Alpha – 1.93%, 41 ψήφοι

Η κάλπη έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Τα αποτελέσματα θυμίζουν εποχές δικομματισμού.

Φυσικά γνωρίζουμε τρία πράγματα, τα οποία θεωρούμε πως θα αποτελέσουν τροχοπέδη στο να δούμε το όνειρό μας να πραγματοποιείται.

Πρώτον, την αδιαφορία σας για την ετυμηγορία του λαού. Ολόκληρο δημοψήφισμα στείλατε στον κάδο ανακύκλωσης του υπολογιστή σας. Στο δικό μας e-mail θα διστάσετε;

Δεύτερον, τη γνώση πως οι άδειες θα δωθούν μετά από διαγωνισμό πλειοδοσίας (δεν εννοούμε κάτι παράνομο, αλλά τους νόμιμους διαγωνισμούς). Και ας αποτελεί αυτό απόδειξη πως η αγορά δεν αυτορυθμίζεται μάλλον ανάλογα με τη ζήτηση.

Τρίτον, γιατί να ασχοληθείτε με ένα ταπεινό μπλογκ… Βέβαια δεδομένου πως τα ποσοστά σας, ολισθαίνουν πιο αδέξια και από το δείκτη ΧΑΑ, θέλουμε να πιστεύουμε πως το κάθε like, μετράει για την κυβέρνησή σας.

Καλή συνέχεια.
Σπασμένο Παράθυρο

Υ.Γ: Η επιστολή αυτή δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Σπασμένο Παράθυρο


 

Η επιστολή αυτή στάλθηκε στο information@minpress.gr

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s