Ανοιχτή επιστολή στην Ελληνοφρένεια

Με απογοήτευση ακούσαμε στην προχθεσινή ελληνοφρένεια, έναν τρίλεπτο επιδερμικό σχολιασμό για τα λεγόμενα του Λαζόπουλου στην τελευταία του εκπομπή που αφορούσαν στο χυδαίο σχόλιό του για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και μόνο. Συνειδητοποιήσαμε πως σύμφωνα με την Ελληνοφρένεια, όποιος ασχολήθηκε με εκείνη την τρίωρη βραδινή λιακοπουλιάδα, είναι νεοφιλελές και το πήραμε κατάκαρδα μιας και τους έχουμε και μια συμπάθεια. Γι’ αυτό τους στείλαμε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή.


 

Αγαπητή Ελληνοφρένεια

Είμαστε ακροατές της ραδιοφωνικής σας εκπομπής εδώ και κάμποσα χρόνια και έχετε κατακτήσει υψηλή θέση στην εκτίμησή μας, χάρις στη στάση που έχετε κρατήσει απέναντι στα θέματα με τα οποία έχετε καταπιαστεί.

Στην εκπομπή της πέμπτης 18/2/2015 πριν το τρίτο διάλειμμα για διαφημίσεις, σας ακούσαμε έκπληκτοι να αποδίδετε τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Λαζόπουλος (μετά την κατάπτυστη εκπομπή που μετέδωσε μέσω του ‘Alpha‘ την τρίτη), σε ένα “ωραίο σύστημα” που θέλει να ρίξει τον Τσίπρα. Ένα σύστημα που δραστηριοποιήθηκε άμεσα μέσω των “σόσιαλ μίντια” και των δηλώσεων των πολιτικών. Το ίδιο σύστημα που “κατέβασε την παράσταση από το εθνικό”. Ένα σύστημα το οποίο απαρτίζεται από “νεοφιλελέδες”. Βέβαια είπατε και ότι αυτό που είπε ο Λαζόπουλος, δεν μπαίνει στην ίδια μοίρα με το εθνικό. Αλλά το βάλατε.

Αυτές σας οι δηλώσεις μας βρίσκουν αντίθετους. Σε αυτή την επιστολή θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε γιατί. Αν δεν σας ενδιαφέρει αγνοήστε την.

Ανήκουμε σε αυτούς που επιτέθηκαν στον Λαζόπουλο, μεταξύ άλλων και για την διαβόητη ατάκα του περί “καθήλωσης”, μέσω αυτού του άρθρου μας.

Οι λόγοι που μας έκαναν να του επιτεθούμε ήταν πολύ πολυπλοκότεροι από τη μία αυτή φράση και τους αναλύσαμε διεξόδικά. Απεχθανόμαστε με βδελυγμία την κυβέρνηση Σύριζα όπως και όλες τις αστικές κυβερνήσεις, αλλά η άρθρωση της γνώμης μας δεν έχει στόχο απλά το να ρίξει την κυβέρνησή και δεν δεχόμαστε αυτή την κριτική. Η παράσταση του εθνικού κατέβηκε, απ’όσο έχουμε καταλάβει, από τον ίδιο τον Λιβαθινό και αρνούμαστε οποιαδήποτε ανάμειξη με αυτό. Δεν είμαστε νεοφιλελέδες.

Είπες Θύμιο (και ο Αποστόλης σιγόνταρε), ότι πρέπει πολιτικά να αντιμετωπίζουμε τα θέματα και όχι με βάση προσωπικά χαρακτηριστικά και κίνητρα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παγίδα. Σε αυτή σας την άποψη μας βρίσκετε απολύτως σύμφωνους.

Μετά λες ότι ήταν μια αστοχία και ότι δεν ήθελε να πει όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες παρανοϊκά (δεν είπες την λέξη παρανοϊκά, την υποθέτουμε από το ότι αυτό είναι που είπε ο Λαζόπουλος) αλλά ότι έτσι φάνηκε όπως το είπε. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως μπορείς να έχεις τόσο σαφή άποψη για το τι ήθελε να πει ο ποιητής όταν είπε κάτι άλλο, αλλά δεχόμαστε ότι ίσως να το ξέρεις σε προσωπικό επίπεδο οπότε να έχεις καλύτερη άποψη του χαρακτήρα του απ’ότι εμείς. Αυτό ωστόσο θα συνιστούσε αντιμετώπιση του θέματος με βάση προσωπικά χαρακτηριστικά και κίνητρα.

Αυτό που είπε επί λέξει στην εκπομπή του ο Λάζόπουλος, είναι το εξής:

…Ο Σόιμπλε έχει δύο εμμονές, Όσο και να φανεί σκληρό αυτό που θα πω. Όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται και σε μία ιδέα. Εγώ το λέω παράνοια, το λέω παραφροσύνη. Ποιες είναι οι εμμονές του; Πρώτον η Ελλάδα να μην μπορεί να μαζέψει χρήματα από το πουθενά…

Η πρόταση “Όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μια καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται και σε μια ιδέα.” για όποιον μιλάει ελληνικά, σημαίνει ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση της πνευματικής καθήλωσης, με την σωματική καθήλωση στην καρέκλα, για τους ανθρώπους γενικά. Αν ο Λαζόπουλος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, καλά θα κάνει να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ελληνική, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Στη συνέχεια είπες Θύμιο, ότι είδες την απάντηση με τα 1000 συγγνώμη και λες ότι είναι καταδικαστέο και από εσάς και από αυτόν (τον Λαζόπουλο). Ο Αποστόλης διαφώνησε, ότι δεν είναι καταδικαστέο, αλλά ένα ατυχές σχόλιο.

Υποθέτω ότι συμπεραίνεις το ότι είναι καταδικαστέο από τον Λαζόπουλο, από το άρθρο του: “Απάντηση του Λάκη Λαζόπουλου στον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη

Όχι Θύμιο, η συγγνώμη του Λαζόπουλου δεν έχει καμία αξία. Μία συγγνώμη για να είναι αληθινή πρέπει να περιλαμβάνει πολλά πράγματα, κάποια από αυτά είναι η αναγνώριση του σφάλματος από αυτόν που ζητάει συγχώρεση, η ανάληψη της ευθύνης για αυτό το σφάλμα και η δήλωση μετάνοιας για αυτό το σφάλμα.

Η φράση “Ξέρω τους αγώνες σας, τους παρακολουθώ, τους έχω προβάλει, έχω σταθεί και θα στέκομαι πάντα δίπλα σας, αλλά αν συνέβη οποιαδήποτε παρανόηση, ακόμα και τώρα μετά τις εξηγήσεις μου, σας ζητώ όχι μία, αλλά χίλιες συγγνώμες ” που χρησιμοποιεί ο Λαζόπουλος στο κείμενο του δείχνει ξεκάθαρα, ότι πρώτον δεν θεωρεί ότι έχει κάνει κάτι μεμπτό και δεύτερον, ότι η συγγνώμη του είναι κάτι φθηνό που το προσφέρει ακόμα και όταν δεν υπάρχει (κατά πως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος) κάποιος λόγος. Σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει κάποια μετάνοια.

Δεν απαιτούμε εμείς (σαν Σπασμένο Παράθυρο) καμία συγγνώμη και δεν καμωνόμαστε τους θεματοφύλακες της ηθικής. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε, να μην κάνουμε κριτική σε κάποιον για τα λεγόμενά του, επειδή έδωσε μία ανειλικρινή συγγνώμη.

Δεν ελπίζουμε ότι ο λόγος μας έχει αρκετή βαρύτητα για να σας κακοκαρδίσει, αλλά αν θεωρείτε ότι με κάποιο τρόπο σας αδικεί, εξηγήστε το και σε εμάς ώστε να ανασκευάσουμε.

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
η συντακτική ομάδα του spasmenoparathyroblog.wordpress.com.

Advertisements

4 thoughts on “Ανοιχτή επιστολή στην Ελληνοφρένεια

 1. Ο/Η Lakis Lalakis λέει:

  Να υποθέσουμε ότι η συντακτική σας ομάδα, τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες (σκόπιμα το ιδιαίτερες ανάγκες διότι ο άλλος ορισμός μου φαίνεται υποτιμητικός), και η κοινωνία ολόκληρη θα ξεκινήσει έναν αντίστοιχο αγώνα ενάντια στο Πειραιώς Σεραφείμ. Και όλα αυτά που είπε για τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό, Στίβεν Χογγικνς.
  Όχι μόνο ένα σχόλιο σε σατυρική εκπομπή. Ολόκληρος βόθρος.

  Μου αρέσει!

  • Κάτι ετοιμάζουμε στα σκαριά. Αλλά όταν ο «σεβασμιότατος» ξερνούσε, εμείς δεν υπήρχαμε.

   Αλήθεια, πως αισθάνεστε να συγκρίνετε, έναν φανερά ακροδεξιό, εκπρόσωπο ενός αμφιβόλου ύπαρξης όντος, με κάποιον που μέχρι πριν ένα χρόνο προπαγάνδιζε την «αριστερά», την αντίσταση και την ελπίδα, για να έρχεται σήμερα και να επενδύει στο φόβο προκειμένου να στηρίξει την εξαθλίωσή μας?

   Μου αρέσει!

 2. Πόσο δίκιο έχετε! Βαλβίδα εκτόνωσης της καταπιεσμένης μάζας ο Λαζόπουλος και καθώς φαίνεται, ακολουθούν τα βήματά του και στην Ελληνοφρένεια. Για τον Σεραφείμ, τι να πει κανείς ; Ανίατη περίπτωση. Μιά βυζαντινή μάγισσα . Στον Χ#στεφάννου τον διάβασα τον τίτλο και πιστεύω πως τον φέρει επάξια.

  Μου αρέσει!

  • Η δικιά μας γνώμη για την Ελληνοφρένεια δεν είναι αυτή. Σε αντίθεση με το Λαζόπουλο, θεωρούμε πως προσφέρει στο δημόσιο λόγο και ότι εκθέτει πολλά κακώς κείμενα, με έναν εύπεπτο τρόπο για τους ακροατές. Γι αυτό άλλωστε στα άρθρα μας δεν αντιμετωπίσαμε με τον ίδιο τρόπο, Λαζόπουλο και Ελληνοφρένεια.

   Μου αρέσει!

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s