Θα ταρακουνήσω την Ευρώπη, απαλά, συμπονετικά, αλλά σθεναρά

Όπως έκανε και ο Δίας στο μακρινό παρελθόν, έτσι και ο Βαρουφάκης σαν δεύτερος, μικρότερος (μάλλον απειροελάχιστος) Δίας, είναι έτοιμος κατά τα λεγόμενα του, να κάνει αυτό που περιγράφει ο τίτλος στην Ευρώπη. Ο Δίας χρειάστηκε να μεταμορφωθεί σε ταύρο για να το πετύχει αυτό, η Ευρώπη βλέπετε ήταν από τότε ανομαλιάρα γκόμενα. Ο Βαρουφάκης καμώνεται πως θα το πετύχει αυτό με το DIEM25. Ας το μελετήσουμε.

150315085530_0534

Ομολογώ ότι χάνεσαι λίγο αν ψάξεις πληροφορίες για τον Γιάνη γιατί είναι πολύ αρεστή προσωπικότητα στους δημοσιογράφους κάθε λογής, με αποτέλεσμα το ίντερνετ να βρίθει εκατομμυρίων άρθρων που τον λιβανίζουν. Οπότε ας δούμε λίγα πράγματα για τον ιδρυτή του Ντιέμ, αλλά σας προειδοποιώ ότι η σφαιρικότητα της εξέτασης που θα του κάνουμε θα περιοριστεί από τον όγκο της πληροφορίας που υπάρχει εκεί έξω, αλλά και από τους περιορισμούς χώρου του άρθρου.

Ο Γιανής είναι ένας αυτοαποκαλούμενος αποτυχημένος πρώην υπουργός οικονομικών, μιας κυβέρνησης που συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα που ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει.

newego_large_t_248161_106478707

Ας δούμε τι μας έλεγε όμως για την βουλευτική ιδιότητα πριν εκλεγεί:

Το φαντάζεστε να κατέβαινα στην πολιτική για να απομυζώ από το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο μισθό ικανό για να συντηρώ την κόρη μου στους αντίποδες; Να έχω, δηλαδή, γίνει κι εγώ ένας βουλευτής, γραφειοκράτης, υπουργός που βασίζεται στα χρήματα του Μνημονίου για να ζει το παιδί του;

Άρα ακόμα και αποτυχημένος υπουργός να μην ήταν, σίγουρα κατά τα λεγόμενα του, απομύζησε το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο, έγινε βουλευτής, γραφειοκράτης, υπουργός που βασίστηκε στα χρήματα του Μνημονίου για να ζει το παιδί του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ  ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Γ EUROGROUP ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά και στο πνευματικό του παιδί, το Ντιέμ, μιας και αν συνεχίσουμε με τον Γιάνη τον ίδιο, θα ξημερώσουμε.

Πιστός στην παράδοση του να είναι φλύαρος, ο Γιάνης έγραψε (μάλλον μαζί με τα φιλαράκια του) ένα ατελείωτο μανιφέστο για το νέο “κίνημα” που ξέρασε στην ποδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Ατελείωτο σε όγκο, αλλά στείρο περιεχομένου. Λόγω μεγέθους δεν μπορώ να σχολιάσω το σύνολο αυτής της εγκεφαλικής “εκκένωσης”, αλλά θα διαλέξω μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα για του λόγου το αληθές. Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

nxtyujec623gi54a

Από το μανιφέστο:

η πραγματική δημοκρατία, η εξουσία του δήμου, αποτελεί τον κοινό εφιάλτη: Του πανίσχυρου Eurogroup που στερείται οποιασδήποτε θεσμικής νομιμότητας

Να σημειώσουμε λοιπόν σε αυτό το σημείο ότι ο Γιανής ο ίδιος σαν υπουργός συμμετείχε σε αυτό το πράγμα που στερούταν θεσμικής νομιμότητας και μάλιστα τους ζήταγε και πρακτικά τα οποία εκεί έμαθε ότι δεν κρατιούνταν. Ίσως το ότι δεν είχε ιδέα που πήγαινε και διαβουλευόταν να ήταν ένας από τους λόγους της αποτυχίας του ως υπουργού.

protagon_0

η πραγματική δημοκρατία, η εξουσία του δήμου, αποτελεί τον κοινό εφιάλτη: Πολιτικών κομμάτων που εκθειάζουν τον φιλελευθερισμό, την δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη για να προδώσουν όλα αυτά τα ιδανικά όταν βρεθούν στην εξουσία

Εδώ βλέπουμε ότι στο μανιφέστο του ο Γιάνης στρίμωξε και μια μπηχτή για τον Σύριζα που τόσο τον πλήγωσε.

media.facebook.f5278200-e994-4768-9673-13b12af932b2.normalized

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε εξαιρετικό επίτευγμα φέρνοντας κοντά, και ειρηνικά, λαούς που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, ποτισμένους σε διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, αποδεικνύοντας πως η δημιουργία κοινού πλαισίου ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι πράγματι δυνατή σε μια ήπειρο που, έως πρότινος, ήταν το πεδίο δολοφονικών σωβινισμών, ρατσισμού και βαρβαρότητας.

Ποια ευρωπαϊκή ένωση τα έκανε όλα αυτά Γιάνη; Μην τα έκανε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, μήπως ήταν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, ή μήπως η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Αλλά μάλλον αναφέρεσαι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα που είναι ο συνδυασμός αυτών των “τριών πυλώνων”, ή ίσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η μετεξέλιξη της ΕΚ στην σημερινή της μορφή όπως την έχουμε όλοι γνωρίσει στο πετσί μας. Σε κάθε της ενσάρκωση η “Ευρωπαϊκή Ένωση” έχει υπάρξει ένωση ολιγοπωλίων της Ευρώπης, που έχει συστηματικά προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος κάθε λαϊκής αντίστασης είτε στα μέλη της είτε εκτός. Δεν συμμετείχε ποτέ όλη η ήπειρος σε αυτήν και ακόμα και σήμερα κάμποσα κράτη της Ευρώπης ούτε και θέλουν να συμμετάσχουν. Τα περί “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” μόνο στην τελευταία της ενσάρκωση έχουν προκύψει και έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο επικοινωνιακά, όπως ακριβώς δηλαδή τα χρησιμοποιείτε και εσείς του Ντιέμ.

gianisbarouf

Σε απόδειξη ότι το μανιφέστο του Ντιέμ είναι μία συριζαϊκού τύπου απόπειρα να τάξουν τα πάντα στους πάντες και ότι πιάσει έρχεται το παρακάτω απόσπασμα που μας λέει ότι:

Από οικονομική σκοπιά, η ΕΕ γεννήθηκε ως ένα καρτέλ βαριάς βιομηχανίας (που αργότερα προσεταίρισε μεγαλο-ιδιοκτήτες αγροτικών γαιών) αποφασισμένο να χειραγωγεί τις τιμές και να αναδιανέμει τα κέρδη του μέσω της νεοσυσταθείσας γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Όπως όλες οι διοικήσεις ενός καρτέλ (π.χ. του OPEC) ή μιας πολυεθνικής επιχείρησης, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών απειλείτο από την ιδέα μιας δημοκρατικής πανευρωπαϊκής διακυβέρνησης, περιφρονούσε (κάτι που κάνει έως σήμερα) τον δήμο, τους λαούς της Ευρώπης, και απαιτούσε (και απαιτεί) από αυτούς την μόνιμη συναίνεση.

Το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με το προηγούμενο απόσπασμα που σας παρέθεσα.

Το Ντιέμ λοιπόν σαν λύση στα προβλήματα της “Ευρώπης” (τον οποίο όρο χρησιμοποιεί όχι για να αναφερθεί στη Ευρώπη την ίδια αλλά στην ΕΕ, παραμερίζοντας χυδαία από την σκέψη του τους λαούς που δεν έχουν ενταχθεί) μας δίνει την εξής:

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει τρίτη εναλλακτική. Ευτυχώς υπάρχει! Πρόκειται για την εναλλακτική που το αυταρχικό, αντιδημοκρατικό ευρωπαϊκό κατεστημένο αντιπαθεί με πάθος:

Ένα κύμα εκδημοκρατισμού!

Στον όρο δημοκρατία μπορεί ο καθένας να βάλει όποιο νόημα θέλει καθώς ψάχνουμε κουφιοκέφαλους υποστηριχτές, όχι πολιτικά σκεπτόμενους ανθρώπους.

Λίγο παρακάτω βέβαια μας εξηγεί κατά μία ένοια τι είναι η δημοκρατία στην οποία αναφέρεται με την φράση:

Η δημοκρατία είναι απαραίτητη για να περιορίζει τις χειρότερες, αυτο-καταστροφικές τάσεις του καπιταλισμού, καθώς και για να ανοίγει ένα παράθυρο που βλέπει αισιόδοξα σε νέες κοινωνικές σχέσεις αρμονίας και βιώσιμης ανάπτυξης

Σαν να λέμε το Ντιέμ θα φέρει έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό στην Ευρώπη, με μπόλικα μπαζ-γουορντς για γαρνιτούρα.

Μετα συνεχίζει με διάφορες ασυνάρτητες προτάσεις (μερικές μάλιστα δεν έχουν καν ρήμα) μέχρι που φτάνει σε αυτό:

Οραματιζόμαστε την: Διεθνιστική Ευρώπη που αντιμετωπίζει τους μη Ευρωπαίους ως αυτο-σκοπούς, κι όχι ως μέσα για την επίτευξη δικών της στόχων

Όπου μέσα σε μία φράση, καταλαβαίνουμε ότι στο Ντιέμ δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που να ξέρει τις έννοιες των λέξεων “διεθνισμός”, “αυτοσκοπός” και “άνθρωπος”.

Greek Finance Minister Varoufakis addresses a news conference after an euro zone finance ministers meeting in Brussels

Κάπου εδώ λέω να σταματήσω να σκαλίζω το μανιφέστο του Ντιέμ καθώς αισθάνομαι ότι είναι ασφαλές να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το μόρφωμα αυτό, απευθύνεται καθαρά στην όλο και συρρικνούμενη μικροαστική τάξη της ΕΕ, η οποία εντυπωσιάζεται από αλλοπρόσαλλες εκφράσεις “αριστερισμού” όσο αυτές περιέχουν, κάποιες λέξεις κλειδιά που μόνο για αυτούς έχουν νόημα. Αν πίστευα ότι κάτι τέτοιο έχει ελπίδα να αποκτήσει πολιτική ισχύ θα είχα θορυβηθεί, αλλά όπως έδειξε και η ιστορία του πολύ δικού μας “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ” αυτά τα σχήματα σε καιρούς καπιταλιστικής κρίσης (να μια φράση που δεν συνάντησα καθόλου στο μανιφέστο) είναι βραχύβια. Θεωρώ πως ακόμα και οι ιδρυτές του ξέρουν ότι δεν έχει μέλλον και ότι μοναδικός σκοπός τους είναι να αποσπάσουν 5ευρα από εύπιστους “δημοκράτες” όπως μάλλον δεν κατάφεραν να κάνουν και πολύ αποτελεσματικά με τους 1101, τους θυμάστε άραγε αυτούς;

Εμείς το θυμόμαστε και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να προλάβουμε μια θέση στο DiEM25 πριν γίνει συνδρομητική υπηρεσία. Όχι δε ντρεπόμαστε γι’ αυτό που κάναμε. Ο εκδημοκρατισμός οικονομικών θεσμών και γενικά το τρόλλινγκ, δε γνωρίζει όρια.

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s