6 «αγρότες» απ’ τα LIDL

Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε να θίξουμε διάφορα ευτράπελα που έχει πάρει το μάτι μας σε αγροτικές κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες, γιατί αφενός ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και αφετέρου είναι ακόμα σε εξέλιξη. Αλλά η γραφικότητα ορισμένων αγροτών, και μάλιστα μερικών συγκεκριμένων που αυτοπαρουσιάζονται σαν εκπρόσωποί τους σε διάφορα μπλόκα, θεωρούμε πως έχει φτάσει να εκθέτει τη μεγάλη μάζα των αγροτών που βρίσκονται στο δρόμο για το δίκιο τους. Μπορεί ορισμένοι απλά να θέλουν να βγουν στην τηλεόραση για να τους δει η μάνα τους και να τους καμαρώσει, ή να πήγαν στα μπλόκα για το χαβαλέ τους, αλλά σε τίποτα δε φταίνε οι υπόλοιποι που έχουν να ρισκάρουν μόνο την επιβιώσή τους.

Ας πάμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, χαβαλετζή αγρότη, που δίνουν πατήματα σε διάφορους καλοπροαίρετους να μιλάνε για αγρότες των κωλάδικων, και στην Αυγή να πιάνεται από τρεις γραφικούς, για να βγάλουν τους πάντες χρυσάβγουλα που ουδεμία σχέση έχουν με τη δημοκρατία.

Μία περίπτωση, είναι αυτή του Πρίαμου Ιερωνυμάκη. Σε συνέντευξή του στο Σκάι ο συγκεκριμένος, εκπροσωπώντας κάποια συντονιστική επιτροπή, το μόνο που βρήκε να πει για τα προβλήματα των αγροτών, ήταν αυτό:

Ο Αλέξης ο Τσίπρας σαν βουλευτής Ηρακλείου ντροπιάζει την Κρήτη. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να φύγει από βουλευτής Κρήτης και να πάρει άλλη έδρα. Δεν του ταιριάζει να είναι βουλευτής Κρήτης

Φυσικά, το κύριο πρόβλημα των αγροτών, είναι το σε ποιο νομό κατεβαίνει υποψήφιος ο Τσίπρας. Και όχι δεν πήγε εκεί για να κάνει το κομμάτι του για τη ΝΔ, ο συγκεκριμένος.

2f99c0d4bbaf0eefbbad93d86fc1745f

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Στέργιου Λίτου και του Θόδωρου Τζαμπάζη, υποψήφιων με τη ΝΔ και τη Χρυσοί Αβγί αντίστοιχα, οι οποίοι αποφάσισαν να αγανακτίσουν, να πάνε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες, να τους πούνε ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, να κάψουν τη σημαία του και να γίνουν βιντεάκι των Ράδιο Αρβύλα…

Άλλος διασκεδαστικός «αγρότης», είναι ο κ. Γκόντιας, ο οποίος προ­τεί­νει να κο­πούν οι επι­δο­τή­σεις στους μι­κρούς δι­καιού­χους, όσους κα­λύ­πτουν λι­γό­τε­ρο από 70% του ει­σο­δή­μα­τός τους από την πα­ρα­γω­γή. Κάνει μά­λι­στα ένα πρό­χει­ρο υπο­λο­γι­σμό με βάση τον οποίο αυτό ση­μαί­νει να κο­πούν οι όποιες επι­δο­τή­σεις από 750.000 αγρό­τες, για να επαρ­κέ­σουν για τις υπό­λοι­πες 150.000. Συ­νε­πώς, υπάρ­χουν πε­ρί­που 750.000 αγρό­τες που δεν χω­ρά­νε στην πα­τρί­δα του κ. Γκό­ντια.

Δε διστάζει όμως να πάει σε συγκέντρωσή των αγροτών, να συμπαραταχθεί με αυτούς που θέλει να εξαφανίσει και να τους καλέσει να βαρέσουν προσοχή και να πουν τον εθνικό ύμνο.

Άλλη μια μάστιγα που δοκιμάζει τους αγρότες, είναι το γάλα που θα χύσουν σε όποιο δρόμο βρεθούν και σταθούν. Δεν ξέρουμε πώς έχει αναδειχθεί αυτή η πρακτική σε αναγκαστικό happening, κάθε αγρότη που βγαίνει σε κάποιο κανάλι, αλλά έχει φτάσει να έχει ακόμα και σκηνοθετική βοήθεια από τον κάθε δημοσιογαφο που βρίσκεται σε ένα μπλόκο και θέλει να γλεντήσει τους αγρότες.

Και ειλικρινά, μέχρι εδώ, όλα καλά. Δεν εκπροσωπούνται όλοι οι αγρότες από κάτι νεοδημοκράτες και χρυσάβγουλα, ούτε είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν από πού κρατάει η σκούφια του καθενός που πάει στα μπλόκα για να κάνει το κομμάτι του, ούτε είναι πια εύκολο να βγεις σε ένα κανάλι και να πεις τι σκατά διεκδικείς, αν δεν του δώσεις και λίγα νούμερα τηλεθέασης. Αλλά σαν μπλογκ, λυγίσαμε από τις δύο παρακάτω περιπτώσεις, που πιστεύουμε πως η μαλακία χτύπησε κόκκινο.

12650861_10208343264606510_6647259190145341412_n

Διαβάζουμε λοιπόν στο Ριζοσπάστη, για ένα πανό που σηκώθηκε σε συγκέντρωση αγροτών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έγραφε «Μας στέλνετε στη Βουλγαρία». Λέμε δε μπορεί, ο Τζήμερος πήγε και τους το δωσε αυτό το πανό. Και ούτε καν κοίταξαν τι έγραφε. Δε μπορούμε να εξηγήσουμε αλλιώς, πώς καταλήγει ένας αγρότης να απειλεί πως θα πάρει το χωράφι του στους ώμους και θα το πάει στην επιχειρηματικά πιο φιλόξενη Βουλγαρία. Και μάλλον δε βρέθηκε ούτε ένας να του το κάψει πριν προλάβει να το αποθανατίσει ο φωτογραφικός φακός.

Αλλά το αποκορύφωμα της βλακείας το χτύπησε το μπλόκο Ιεράπετρας που στήθηκε αιφνιδιαστικά στο δρόμο απ’ όπου θα περνούσε ο υπ. Εσωτερικών Κουρουμπλής, του οποίου ο πρόεδρος αυτό που βρήκε να θέσει σαν αίτημα, ήταν να σπάσει την απεργία των ναυτεργατών, για να καταφέρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Ναι ρε φίλε! Φτάσανε να κάνουν μπλόκο για να διεκδικήσουν το σπάσιμο μιας απεργίας. Των ναυτεργατών! Οι αγρότες! Φήμες θέλουν το μαχητικό αγροτικό σύλλογο Ιεράπετρας, να προχωρά σε καταλήψεις δημοσίων κτηρίων με αίτημα το σπάσιμο και των αγροτικών μπλόκων όλων της Ελλάδας για να περνάνε πιο εύκολα τα φορτηγά με τα προϊόντα τους, αλλά εξετάζονται.

Στον αντίποδα βέβαια, έχουμε και αυτούς τους αγρότες, αλλά μάλλον αυτά δε θα τα δούμε σε κάποιο τηλεοπτικό δέκτη…

Σύροι μετανάστες εντοπίστηκαν κοντά στο μπλόκο των Κερδυλίων και οι αγρότες έδωσαν τρόφιμα και ρούχα | nownews.gr 2016-02-02 15-26-19


Για όσους ενδιαφέρονται, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και ενάντια σε τι παλεύουν και δεν παρακολουθούν το θέμα για να σπάσουν πλάκα:

Για το ασφαλιστικό:

Στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, σε ό,τι αφορά στους μικρομεσαίους αγρότες, προβλέπεται σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών του σημερινού ΟΓΑ κι από το 7% που είναι σήμερα, σχεδόν θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον, αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από το 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την Αγροτική Εστία, με αποτέλεσμα η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη – Υγεία να είναι 27,45%. Αυτό σημαίνει ότι από 753 ευρώ το χρόνο που πληρώνει σήμερα ο αγρότης, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία, το 2019 θα πληρώνει 1.544 ευρώ. Το συνολικό ποσό εισφορών για την αγροτική οικογένεια θα πολλαπλασιάζεται αν πρέπει να ασφαλιστεί στον ΟΓΑ η γυναίκα αγρότισσα και άλλα ενήλικα μέλη της.

Κι αυτό ανεξάρτητα από το εισόδημά του αγρότη – θα πληρώσει αυτό το ποσό ακόμα κι αν έχει μπει μέσα την προηγούμενη χρονιά – αφού η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται με βάση ένα κατώτερο τεκμαρτό εισόδημα, που ανέρχεται στα 5.625,6 ευρώ. Συγκεκριμένα, η κατώτερη εισφορά επιβάλλεται επί του 80% του κατώτερου μισθού εργαζόμενου πάνω από 25 χρόνων, το οποίο σήμερα είναι 586 ευρώ. Το 80% είναι 468,8 ευρώ το μήνα και πολλαπλασιαζόμενο επί 12 μήνες φτάνει στις 5.625,6 ευρώ (586 x 80% = 468,8 x 12 = 5.625,6).

Για το Φορολογικό

Για το Φορολογικό, η κυβέρνηση εφάρμοσε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ, αφού κατάργησε το αφορολόγητο που είχαμε με αποδείξεις, το οποίο αντιστοιχούσε σε 9.550 ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο κυβερνητικό σχέδιο, αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, από το 55% στο 75% για το 2016 και στο 100% για το 2017. Δηλαδή, ένας αγρότης με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.000 ευρώ φόρο για το 2016 και 2.600 ευρώ για το 2017.

Οι φτωχοί αγρότες δε φορολογούνται για το πραγματικό καθαρό εισόδημά τους, αλλά με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» που έχει όλος ο κόσμος. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όμως, τα καλύπτουν γιατί έχουν αφορολόγητο όριο. Ζευγάρι μισθωτών έχει μέχρι τώρα 2 x 9.550 = 19.100 ευρώ αφορολόγητο και σωστά το έχει και πρέπει να μεγαλώσει. Ετσι, αν ένας αγρότης έχει ένα σπίτι 80 τ.μ., ένα αυτοκίνητο κ.λπ., θα φορολογηθεί σαν να έχει καθαρό, φορολογητέο εισόδημα τουλάχιστον 12.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το πραγματικό του εισόδημα. Οπότε, για το 2016 θα πληρώσει 2.400 ευρώ φόρο (12.000 x 20%) και για το 2017 θα πληρώσει 3.120 ευρώ φόρο (12.000 x 26%). Κι αυτό ακόμα κι αν το φορολογητέο εισόδημά του είναι μηδενικό!

 

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s