Μια νέα γενιά πρωθυπουργών εκολλάπτεται στην Ειδομένη

Ασυνόδευτα παιδιά χωρίς φροντίδα. Απαγόρευση της πρόσβασης στις χειμερινές εγκαταστάσεις του καταυλισμού. 24 ώρες σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, έξω από ένα βενζινάδικο. Κυκλώματα που περνάνε πρόσφυγες στα Σκόπια για 400 με 700 ευρώ.

Αυτά και άλλα πολλά διαβάζουμε σε κοινή ανακοίνωση όλων των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη.

Είχαμε πάει να δώσουμε μια βοήθεια κι έγινε φασαρία, εδώ είναι ιδιωτικός χώρος, μας είπαν. Δεν θέλω να κάνω υποδείξεις, αλλά αναρωτιέμαι πού γίνεται το ξεκαθάρισμα και γιατί έγινε η επιλογή να υποβάλλουν σε τέτοιο βασανιστήριο τους ανθρώπους, τη στιγμή που το βενζινάδικο έχει μετατραπεί σε πολυκατάστημα που πουλάει ρούχα και σλίπινγκ μπαγκ…

 

Εχουμε εκεί μόνο τη μικρή μας κινητή μονάδα. Μας λένε ότι αυτό γίνεται για την καλύτερη διαχείριση, αλλά μένουν εκεί 30 με 35 ώρες, παγωμένοι και φοβισμένοι, είναι έξαλλοι ακόμη και οι οδηγοί των λεωφορείων.

 

Παίρνουμε περίπου 2.000 σάντουιτς καθημερινά στην τιμή των 70-80 λεπτών το κομμάτι κι αυτό γίνεται τουλάχιστον για ένα μήνα

 

Από τις 9 Δεκεμβρίου 2015, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ δεν έχουν πρόσβαση στις χειμερινές εγκαταστάσεις του καταυλισμού στην Ειδομένη, ο οποίος είναι ειδικά διαμορφωμένος για να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας στέγη, θέρμανση, εγκαταστάσεις υγιεινής, ειδικό χώρο για παιδιά, ζεστά γεύματα και 24ωρη ιατρική φροντίδα.


Είναι πολλά τα ερωτηματικά που μας γεννήθηκαν όταν διαβάσαμε για αυτή τη σύγχρονη μορφή μαυραγοριτισμού. Αυτό όμως για το οποίο είμαστε σίγουροι, είναι για το μέλλον των εμπλεκομένων.

Τα παιδιά τους (των μαυραγοριτών) θα ασχοληθούν με την πολιτική. Θα ανήκουν στον ευπόληπτο χώρο της Δεξιάς. Τα ονόματά τους θα φιγουράρουν στα παραστατικά πληρωμών ξένων μυστικών υπηρεσιών. Θα δώσουν συνεντεύξεις που θα εξιστορούν τα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Το πώς τρώγανε από 4 συσσίτια και πώς δε μπορούσαν να κοιμηθούν από τις φωνές τριγύρω τους που κλαίγανε «πεινάω». Θα συμπονούν τις τράπεζές μας όταν αυτές θα περνάνε δύσκολες ώρες. Τα εγγόνια τους θα κληρονομήσουν το κόμμα που θα χουν φτιάξει. Τα ίδια θα οραματίζονται το νεοφιλελευθερισμό, τις απολύσεις και την εξαθλίωση. Γιατί όχι? Μέσα στην εξαθλίωση γεννιούνται οι καλύτερες ευκαιρίες.

Ίσως να υπερβάλουμε λίγο. Ίσως το σκηνικό στην Ειδομένη αύριο-μεθαύριο να ξεκαθαρίσει τώρα που συγκέντρωσε τόση προσοχή. Αλλά η νέα γενιά των πολιτικών τζακιών, έχει ήδη ξεκινήσει μέσα σε αυτά τα χρόνια και ήδη τα δικά μας παιδιά τους ψηφίζουν πριν καν τα γεννήσουμε. Καλή τύχη.

Advertisements

One thought on “Μια νέα γενιά πρωθυπουργών εκολλάπτεται στην Ειδομένη

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s