Θέλουν οι ξένοι να σε κάνουν κράτος;

Πριν 20 χρόνια, αν έβρισκες σε καφενείο κάποιον που είχε κάνει μετανάστης στη Γερμανία, δε θα μπορούσες να μην ακούσεις να σου λέει, για το κράτος της Γερμανίας, για την οργάνωσή του και για την επιμονή του στην τελειότητα, σε σημείο που και ένα χαρτάκι να ρίξεις στο δρόμο, θα έρθουν και θα σε γράψουν. Για αυτό η Γερμανία ήταν δεκαετίες μπροστά και εμείς υποανάπτυκτοι. Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο παππούλης, έχει αναχθεί στην κύρια βλαχομπαρόκ θεώρηση των πραγμάτων που διέπει κάθε κοσμοπολίτη χωρικό, όταν καλείται να υπερασπιστεί τη θέση μας στην ΕΕ, το δίκαιο των πολιτικών λιτότητας και το μισανθρωπισμό του απέναντι στη διάλυση μιας κοινωνίας. Κατά καιρούς όμως, έρχονται από το δυτικό κόσμο, ειδήσεις που κλονίζουν αυτή τη θεώρηση και μας δείχνουν πως η διαφθορά δεν αποτελεί κάποιο ελληνικό πρωτείο. Μία τέτοια είδηση είναι και η παρακάτω.

Ήταν βράδυ της 29ης Νοέμβρη του 2015, όταν η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, αποφασίζει τη διάθεση 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς την Τουρκία, την επανέναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και την επιτάχυνση του ανοίγματος της διαδικασίας βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Ανταλλάγματα που μάλλον ζήτησε και πήρε χωρίς ιδιαίτερη διαπραγμάτευση η Τουρκία, προκειμένου να ανασχέσει το κύμα προσφυγικών ροών που προκαλούσε κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα της Ευρώπης της αλληλεγγύης και των λαών.

Μέσα σε λίγες ώρες λοιπόν, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αδιαφορώντας για την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας και για το ακμάζον εμπόριο οργάνων που έχει αναπτυχθεί, αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν και να ανοίξουν μια μεγάλη αγκαλιά σε έναν από τους κύριους σπόνσορες του Ισλαμικού Κράτους, της γενεσιουργού αιτίας δηλαδή των προσφυγικών ροών που τόσο μας τρομάζει. Για να μιλήσουμε και στη γλώσσα των τεχνοκρατών, χρηματοδότησαν το σημαντικότερο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, που με τις επεκτατικές του πολιτικές και τον μεγαλοϊδεατισμό της ηγεσίας του, έχει μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή της Συρίας, σε ένα θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων διαφόρων δυνάμεων, άγνωστης έκτασης και διάρκειας και μηδενισμού των επενδύσεων, της ανάπτυξης και του εμπορίου, αν εξαιρέσουμε το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Με το τέλος της Συνόδου, η Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των τριών δισ. ευρώ προκειμένου να βοήθησει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, λέει πως η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας και πως αυτή η συμφωνία παρέχει κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση. Την επόμενη κιόλας μέρα, κυκλοφορεί στα ελληνικά ΜΜΕ, μια είδηση του reuters πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν (?) 1300 μετανάστες οι οποίοι, σύμφωνα με τις αρχές, σχεδίαζαν να ταξιδέψουν παράτυπα προς την Ελλάδα. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, η συμφωνία φαινόταν να βγάζει καρπούς και η Τουρκία με μόλις 3 δις. που ακόμα δεν έχουν μεταφερθεί, καταφέρνει να βρει τους πόρους που δεν είχε επί μήνες για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές. Η ΕΕ δίνει τη λύση, οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι και οι πρόσφυγες στην Τουρκία να έχουν ένα ζεστό πιάτο φαΐ.

Είναι όμως έτσι? Δεν περνάνε ούτε 20 μέρες και η Κομισιόν, πρόεδρος της οποίας είπαμε είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλείται να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής, έκθεση για την πορεία των προσφυγικών ροών και τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με το Der Spiegel λοιπόν, σε αυτή την έκθεση οι αριθμοί των προσφύγων πέφτουν από την εβδομάδα 49, την εβδομάδα μετά την συμφωνία με την Τουρκία, στην εβδομάδα 50, από 23.666 σε ακριβώς 9.093. Σε άλλο σημείο όμως αναφέρεται ότι ήδη στις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας 50, έφθασαν στην Ελλάδα περίπου 11.000 πρόσφυγες. Η έκθεση αυτή όμως δεν έρχεται σε αντίθεση μόνο με τον εαυτό της, αλλά και με τα στοιχεία της UNHCR. 5005 άτομα λέει η UNHCR πως έφτασαν στις 14 Δεκέμβρη στα ελληνικά νησιά, 1906 λέει η έκθεση του Γιούνκερ, εναντίον της οποίας τάσσονται η Frontex, η αρμόδια γενική διεύθυνση μετανάστευσης, ακόμα και οι υπάλληλοι της Κομισιόν.

Στις επόμενες μέρες, γίνεται προφανές πως η Τουρκία δεν κάνει τίποτα καινούριο για τις προσφυγικές ροές, και ο αριθμός ανθρώπων που έρχονται να «ταλαιπωρήσουν» τους ήσυχους νοικοκυραίους που σε τίποτα δε φταίνε, βαίνει αμείωτος. Η συμφωνία με την Τουρκία μάλλον θα εξαργυρωθεί σε στρατιωτική βοήθεια προς τις δυνάμεις που μάχονται τον Άσαντ, ρίχνοντας καύσιμο στη μηχανή που δημιουργεί το «πρόβλημα» που ήθελε να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Όμως, καθώς το σκατό πάντα κυλάει προς τα κάτω, έτσι και η επικοινωνιακή πολιτική της ΕΕ, θα βρει έναν παλιό αποδιοπομπαίο τράγο στο προσφυγικό θέμα, την Ελλάδα. Έτσι θα δούμε τις επόμενες μέρες των υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, να κατηγορεί την Ελλάδα για διαχρονική παραβίαση του Δουβλίνο 2 και τον πρόεδρο της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να ανασκαλεύει το παλιό καλό σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται, ανάμεσα σε πολλά άλλα από αυτή την ιστορία, είναι η αξιοπιστία των θεσμών στους οποίους έχουμε αναθέσει το δύσκολο έργο να «μας κάνουν κράτος». Παρόλη τη σταθερή μας υφεσιακή πορεία, την αποδιοργάνωση κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας, και τη μείωση του βιοτικού μας επιπέδου, υπάρχουν συμπολίτες μας που θεωρούν πως οι ξένοι προσπαθούν μάταια να μας μετατρέψουν σε ένα λειτουργικό κράτος, σε έναν εργατικό λαό και σε ένα τίμιο πολιτικό σύστημα, αλλά η εγγενής παγαποντιά του Έλληνα, στέκεται εμπόδιο σε αυτό το σισσύφειο απ’ ότι φαίνεται έργο. Δεδομένου πως ένας τουλάχιστον από τους «θεσμούς», δεν έχει τον ενδοιασμό να κατασκευάσει στοιχεία τόσο προφανώς ψεύτικα για να στηρίξει τις θέσεις του και τις αποφάσεις του, τι γίνεται με εκείνα τα στοιχεία και τις στατιστικές η εύρεση και η σύγκριση των οποίων ξεπερνάει τις δυνατότητες ενός απλού μπλογκ? Και ακόμα και αν δεχτούμε πως πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά «στιγμιαία λάθη» που υπέπεσε ο κ. Γιούνκερ, με ποια άνεση εμπιστευόμαστε τις δημοσιονομικές μας πολιτικές σε άτομα που δε μπορούν να ξεχωρίσουν τον αριθμό 5005 από τον 1906?

Advertisements

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s